Skip to main content

Wat moet ik tekenen? Waar vind ik inspiratie? Veel oefenen is essentieel als je visueel communiceren beter in wil zetten in je werk. Maar er is zoveel om te oefenen en er zijn zoveel dingen om te tekenen dat je niet weet waar je moet beginnen. Daarom geef ik je in dit blog acht tips om voor jezelf altijd helder te hebben wat je moet tekenen.

Stiften klaar, tekenen maar!

Acht ideeën zodat je nooit meer naar een leeg vel staart

De belangrijkste reden dat je bij dit blog bent uitgekomen is waarschijnlijk omdat je wat inspiratie mist. Je wil graag oefenen met visueel communiceren maar weet niet wat je moet tekenen. Daar heb je op dit moment last van. Maar de kans is groot dat:

  1. Dit niet de eerste keer is dat je niet weet wat je moet tekenen.
  2. Je in de toekomst deze vraag nog eens aan jezelf stelt.

Daarom bestaat dit blog uit twee delen. In het eerste deel geef ik je vier tips met concrete ideeën om meteen te tekenen. Zodat je NU aan de slag kunt.

In het tweede deel van het blog geef ik je nog vier tips die je helpen om ook in de toekomst genoeg inspiratie te houden. Zit je voorlopig niet meer naar een leeg vel te staren 😉

Of download meteen gratis het startpakket:

Boordevol inspiratie! Volop tips & ideeën! 100% gratis.

Deel 1: dit kun je NU tekenen

De willekeurige woordenmachine vertelt

Uit mijn willekeurige woordenmachine krijg je telkens een teken-idee. Je kunt natuurlijk ook een random word generator gebruiken. Het idee is hetzelfde; je drukt op een knop en er verschijnen 1 of meerdere woorden. Direct input om te weten wat je zal tekenen. EN ook nog eens helemaal willekeurig!

Teken een woord van deze lijst

Ik las in een boek eens over de kunstenaar David Shrigley. Hij vond het belangrijk om dagelijks in een flow te blijven. Hij realiseerde zich dat als hij maar bezig bleef hij vanzelf in een flow terecht kwam. Niet alles hoefde fantastisch resultaat op te leveren, hij moest gewoon bezig blijven. Daarom maakte hij een week vooruit een lijst van vijftig dingen die hij wilde tekenen. Vervolgens wist hij elke dag precies wat hij moest doen om te beginnen.

Ik heb ook zo’n lijstje gemaakt met 40 dingen: Downloaden kan hier, kies iets van de lijst en tekenen maar!

Teken 20 keer hetzelfde

Je kunt natuurlijk op zoek naar iets nieuws om te tekenen. Maar je kunt ook iets kiezen dat je probeert op zoveel mogelijk manieren te tekenen.

Kun jij een plant op 20 verschillende manieren tekenen?

En een lamp?

Een trui?

Een hond?

Zoek het dichtbij

In plaats van iets te kiezen wat ver weg is, ingewikkeld is, kun je ook beginnen met iets wat heel dichtbij ligt. Kies vijf dingen uit de ruimte waar je nu bent en teken die na.

Hoe teken je…

Kies een woord uit mijn ‘hoe teken je….’ reeks. Voor elk woord heb ik zo’n 5 tot 8 symbolen verzonnen om dat woord uit te drukken in een eenvoudige tekening. Teken ze na of verzin er een nieuwe bij!

Hoe teken je…

Hoe teken je creatief denken 7 voorbeelden symbool tekenen

Oja, en als je gewoon een ontspannende tekeningoefening zoekt dan kun je hier terecht.

Ben je op zoek naar inspiratie om in de zomer vakantie te tekenen? Dan vind je hier volop inspiratie!

Deel 2: zo weet je altijd wat je moet tekenen

Gebruik een Pictonary spel

Ik kocht voor €1,50 een Pictonary reisversie bij de kringloop. Een hele stapel kaartjes met willekeurige ideeën om te tekenen. Ik heb standaard een paar kaartjes in mijn etui zitten. Handig voor als ik bijvoorbeeld onderweg ben en zin heb om even iets te tekenen.

Wil je niet het kaartje van boven naar beneden af of wil je oefenen met tekenen op tempo? Gebruik dan de dobbelsteen zodat je willekeurig een suggestie krijg. Zit er een zandloper bij? Dan kun je zelfs nog oefenen met tekenen op snelheid!

Maak een Pinterest bord aan

Maak op Pinterest een tekenbord aan met het soort dingen dat je wil oefenen. Ik heb bijvoorbeeld een bord met daarop allerlei soorten eenvoudige tekeningen. Die gebruik ik om na te tekenen. Een ander bord op Pinterest heb ik gemaakt voor verschillende soorten tekentechnieken. Die zijn niet specifiek om eenvoudige tekeningen te maken maar om mijn tekenvaardigheden te verbeteren, nieuwe technieken te oefenen, vrijer te worden met verschillende materialen. Ik maak specifieke borden aan voor bepaalde onderwerpen, thema’s of soorten tekentechnieken. Zo kan ik heel gericht een bord open zetten en gaan tekenen. Het helpt mij heel goed om te beginnen EN in een flow terecht te komen.

Wil je hier meteen mee aan de slag? Maak een bord aan op Pinterest, zet de timer op 15 minuten om de eerste ideeën op je bord te verzamelen. Na de timer lekker beginnen met tekenen!

Neem ook gerust eens een kijkje op mijn Pinterestborden.

Maak zelf een lijst

Geïnspireerd op David Shrigley en tip 2 van deze lijst: Maak zelf een lijst van 30-50 woorden waar je altijd op terug kunt grijpen. Voor mij werkt dat het beste als ik een leeg worddocumentje open zet voor mezelf, een kop koffie erbij en alles opschrijven wat er in me op komt. Ik oordeel dan nog niet of het ‘goede’ of ‘leuke’ dingen zijn om tekenen. Het is gewoon een lijst om op terug te kunnen vallen. Ik verplicht mezelf trouwens ook niet om uiteindelijk alle woorden op de lijst te tekenen. De lijst is een middel om tot inspiratie te komen. Niet het doel op zich.

Wat moet ik tekenen? Zoek een tekenchallenge

Doe eens mee met een tekenchallenge zoals #inktober of #viztober. Als de tekenchallenge al voorbij is kun je vaak de woordenlijst nog bekijken die bij de challenge hoorde. (Inktober 2018; Viztober 2021). Voor inktober bestaat er ook een challenge die een heel jaar duurt: Inktober52.

3, 2, 1, START!

Yes! genoeg ideeen om aan de slag te gaan. Twijfel je nog waarmee je gaat beginnen? Volgens mij is beginnen belangrijker dan met het juiste beginnen. Dus, om alle keuzestress te stoppen. Teken nu eerst een appel; dan is het begin gemaakt. 🙂

Comments (6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!