Skip to main content

Een symbool voor informatievaardigheden: 6 x inspiratie

Wie al langer meeleest op dit blog weet dat ik een reeks maak van symbool ideeën voor de 21e eeuwse vaardigheden. Informatievaardigheden vond ik echt weinig aansprekend om uit te werken. Het klinkt droog, saai, en ruikt een beetje naar een muf ICT klaslokaal in de jaren 90. Maar na het lezen van de uitleg op SLO van deze 21e eeuwse vaardigheid was ik aangenaam verrast! In dit blog 6 ideeën om informatievaardigheden te tekenen. Én waarom ik denk dat informatievaardigheden eigenlijk gewoon visueel werken heet ?

Informatievaardigheden = visueel werken

Waarom ik zo verrast was na het lezen van de uitleg op SLO? Het gaat helemaal niet om muffe ICT vaardigheden. Van de ene kant gaat het bij informatievaardigheden over informatie zoeken, beoordelen en gebruiken. Maar informatievaardigheden gaat ook over maken en lezen van grafische weergaven en schema’s! Bijvoorbeeld een grafiek aflezen, een kaart lezen of een schema van relaties in een ecosysteem uitleggen. En het gaat ook om het maken van grafische weergaven of schema’s zoals venndiagrammen. Ik lees: visueel werken!

informatievaardigheden ideeen voorbeeld symbool

Zoek je symbolen voor het stukje informatie zoeken, beoordelen en gebruiken? Lees dan vooral de uitwerking van ‘kritisch denken‘, ik denk dat je daar nog meer goede ideeën voor eenvoudige tekeningen kunt vinden.

Vind je mijn voorbeelden te algemeen voor de situatie waarin jij een symbool voor informatievaardigheden moet tekenen? Lees dan vooral deze tips om je symbolen nog beter af te stemmen!

Van informatie naar begrijpen

De hoeveelheid informatie die we tot onze beschikking hebben is eindeloos. Dus het gaat niet meer om losse informatie, het gaat er om dat we die informatie verwerken tot iets wat betekenisvol is. Wat ons inzicht geeft. En het visueel weergeven van informatie, verbindingen zichtbaar maken tussen informatie dat brengt begrip en inzicht. Dit plaatje laat zien wat ik bedoel.

informatievaardigheden visueel werken data kennis informatie begrijpen inzicht tekenen

Meer 21e eeuwse vaardigheden tekenen?

Benieuwd welke symbolen ik bedacht bij de andere 21e eeuwse vaardigheden? Hier kun je ze vinden:

zakelijk tekenen visueel communiceren basis beeldbieb informatievaardigheden 21e eeuwse vaardigheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!