Skip to main content

Visueel werken alleen op je werk? Ook tijdens de vakantie is er genoeg inspiratie om te tekenen! Misschien is het voor jou juist een goede manier om te ontdekken hoe visueel werken bij je past? Deze zomer ben ik op drie manieren bezig geweest met tekenen. Ik oefen om mijn tekenskills te verbeteren, experimenteer met nieuwe technieken en pas visuele skills toe in het dagelijks leven met mijn gezin. Ik geef je een kijkje achter de schermen en ik hoop dat je inspiratie krijgt om zelf ook te tekenen in de vakantie!

Vakantie tekenen of zakelijk tekenen?

In de vakantie maak ik weinig voornemens over wat ik wil tekenen. Ik kijk gewoon waar ik zin in heb. Meestal afhankelijk van hoe ik me voel, hoeveel tijd ik heb en de spullen die in de buurt zijn. Het resultaat is voornamelijk voor mezelf. Lang niet al mijn probeersels en tekeningen laat ik zien aan anderen. Alleen ikzelf kan bepalen of het (mis)lukt. Juist dat geeft mij de vrijheid om eens iets nieuws te proberen!

Familie!

Maar de nieuwe technieken die ik leer en het zelfvertrouwen dat ik er van krijg kan ik wel direct toepassen bij zakelijk tekenen. Door in de vakantie vrijer te experimenteren ontwikkel ik meer lef om dat ook in mijn zakelijke tekeningen te doen. En natuurlijk maak ik ook nog de nodige tekenmeters op deze manier. Ook daar worden mijn praatplaten weer beter van!

Ik laat je in ieder geval zien op welke drie manieren ik dit jaar bezig ben geweest met tekenen in de vakantie.

1. Vakantie tekening maken = een visueel vakantie verslag!

Samen terugblikken op de fijne momenten van de afgelopen vakantie: Elk jaar hangt er een visueel verslag van onze vakantie op de deur in de woonkamer. Die tekening maak ik in de loop van de vakantie. Omdat de kinderen 6 weken vakantie hebben en ikzelf 5 weken zijn we vaak aan het einde al lang weer vergeten wat we ook al weer gedaan hebben. Met een vakantietekening onthouden we beter wat we ook al weer allemaal gedaan hebben. Tijdens het avondeten is het gezellig en makkelijk om terug te kijken op de dagen die al voorbij zijn gegaan. Zie ik de vakantie tekeningen van afgelopen jaren terug dan weet ik ook weer precies wat we gedaan hebben. Ik kan het je echt aanraden om ook eens zo’n vakantie tekening te maken!

Een paar fragmenten uit mijn vakantietekening van dit jaar

Op vakantie in Duitsland naar een klimbos. Zie je dat wiebelende tweede poppetje met die gele helm? Dat ben ik. Mijn zoon met de rode helm ging onverschrokken voorop.

vakantie tekening visueel verslag zomervakantie

Dit fragment brengt me terug naar een middagje met mijn lief. Eerst samen naar de film en daarna heerlijk samen een drankje drinken (met grapefruit) en afkoelen met de voeten in het water.

vakantieverslag tekenen zomer water

Kamperen bij de boer, slapen naast de koeien, helpen in de melkstal en verse melk drinken uit je dopper. Een weekend om nooit te vergeten!

Zelf aan de slag?

Neem een vel papier en begin met een titel. Deel je blad met potlood in een aantal vlakken. Wil je een vakantie van 7 dagen tekenen, deel je blad dan grofweg in 7 stukken. Teken je een vakantie van 3 weken, deel je bladzijde dan in 3 delen. Met zo’n basisstructuur weet je dat je tekeningen mooi verdeeld over het papier komen. Teken daarna de belangrijkste dingen die deed, gezien of beleefd hebt. Met eenvoudige tekeningen gaat dat het makkelijkst.

2. Experimenteren

Voor mij is dit het belangrijkste en fijnste stuk van tekenen in de vakantie: dingen maken en proberen zonder dat het hoeft te lukken. Alle tekeningen, schetsen en verfsels die je hier onder ziet heb ik spontaan gemaakt. Wel had ik me dit jaar voorgenomen om wat te proberen met waterverf/urban sketching stijl. Voor mijn verjaardag kreeg ik een prachtig doosje waterverf. Heel fijn om daar lekker mee aan de slag te gaan.

Op vakantie vanuit de tuinstoel ons vakantiehuisje tekenen.

vakantie tekenen vakantiehuisje

En ik probeerde een tof blikje frisdrank na te tekenen (Wie goed kijkt ziet dat ik een flinke fout heb gemaakt in het natekenen, maar ik had geen zin om opnieuw te beginnen ?). Ook DAT is waar tekenen in de vakantie over gaat!

tekenen vakantie experimenteren inspiratie

Terug in Nederland sliepen we nog twee nachten bij op een boerderij en schilderde ik een koe.

koe tekenen waterverf proberen

Ook deed ik een poging om de Stevenstoren te tekenen met fineliner. Laten we het er op houden dat ik dat nog even blijf oefenen ?

stevenstoren tekenen schets oefenen

Deze zomer is het me eindelijk gelukt om de rubiks cube op te lossen! Was er best trots op en vond het een leuke reden om er een gifje van te maken in Procreate.

Nog wat willekeurige tekeningen uit mijn notitieboeken:

Robot tekenen notitieboek freewheelen
vakantie tekenen vakantie bloemen onderzoekboek inspiratie

Mijn zonnebril tekende ik na in één lijn: Ik haalde mijn pen er niet voor van het papier. Leuke oefening om eens te doen! Daarna nog met waterverf de juiste kleur gegeven.

vakantie tekenen zonnebril 1 lijn tekening

Zelf aan de slag?

Hier lees je hoe je een eenvoudige animatie kunt maken in Procreate.

Voor mijn eerste probeersels met waterverf leende ik het boek Aquarelleren in 4 stappen van Marina Bakasova bij de bieb.

Een tekening maken in één lijn doe je zo: Kies iets om na te tekenen en leg dat voor je neer. Ik koos mijn zonnebril. Zet dan je pen op het papier en teken het voorwerp helemaal na, zonder je pen van het papier te halen. Teken de buitenlijnen van je voorwerp maar ook details. Soms moet je daarvoor bepaalde lijnen opnieuw overtrekken. Probeer zoveel mogelijk te kijken naar het voorwerp en zo min mogelijk naar je papier. Je kunt de tekening eventueel daarna nog inkleuren.

3. Gewoon omdat tekenen werkt!

Meer grip krijgen op je eigen gedachten en ideeën. Een planning maken en delen. Het werkt gewoon beter en makkelijker als je (ook) beeld gebruikt. En dat is echt niet alleen in werk situaties. Zit mijn hoofd te vol in de zomer dan doe ik tussendoor een korte braindump waardoor ik mijn gedachten weer kan ordenen.

braindump toepassen visueel communiceren

En een visuele planning maken werkt net zo goed bij mijn kinderen als bij mijn collega’s. Deze tekening van onze terugreisdag maakte ik samen met mijn jongste zoon.

Zelf aan de slag?

Doe eens een visuele braindump of maak een visuele tijdsplanning.

Ga jij in de vakantie tekenen?

Zin gekregen om te beginnen aan een vakantie tekening? Of om er een waterverfdoosje bij te pakken? Ik ben benieuwd hoe jij visueel werken wil toepassen in jouw leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!