Skip to main content

Ik lees graag en veel. Nieuwe boeken vind ik vaak door rond te struinen in de bieb of via leestips van anderen. Het leek me daarom leuk om mijn boeken top 9 van 2022 te delen als een soort kijkje achter de schermen. Wie weet levert het jou nog een goede leestip op! Ik lees graag romans maar ook veel informatieve boeken. Onder andere over visueel werken, productief werken, creativiteit, leiding geven en persoonlijke ontwikkeling. Mijn lijst van fijne boeken 2022 is dus een combinatie van informatieve boeken en romans.

Boeken top 10?

Mijn smaak is vrij breed en gelukkig kan ik voor een groot deel mijn ei kwijt bij de bibliotheek. Voor mij is dat echt een schatkamer waar ik graag in rond struin. Ook tussen de rekken informatieve boeken wil ik me graag laten verrassen. Informatieve boeken hoeven echt niet NU in de boekentop 10 te staan om waardevol te zijn. De meeste boeken uit deze lijst zijn dan ook gewoon in de bibliotheek te vinden. Soms koop ik een boek alsnog nadat ik het gelezen heb bij de bieb. Meestal omdat het boek me echt geraakt heeft of omdat het een boek is dat ik er later nog eens bij wil pakken om iets op te kunnen zoeken. Dit zijn 9 boeken die bij mij een fijne indruk hebben achtergelaten. Hoop dat jij er net zoveel plezier uit haalt!

1. Playmode van Barbara Tammes

Hoe kom je in een creatieve modus? Een modus tussen inspanning en ontspanning waarin je kunt innoveren, experimenteren of uitvinden?

Dit boek helpt je een heel eind op weg om die modus te vinden. Een heerlijk boek om er af en toe eens bij te pakken, weg te leggen en er weer bij te pakken. Ik heb het boek inmiddels helemaal gelezen maar dus wel door af ten toe een hoofdstuk te lezen. De zin aan het begin van het boek zegt eigenlijk alles: als je op enig moment de drang krijgt om aan de slag te gaan, doe dat dan en leg dit boek aan de kant. Nou, dat is gelukt! ­čśë En dat zegt denk ik genoeg over de prikkels die het boek geeft om creatief aan de slag te gaan.

Het boek legt de lat over wat creativiteit zou moeten zijn flink omlaag. Mede daardoor zet het boek je op allerlei manieren in beweging in je eigen creativiteit. In eerste instantie leende ik het boek bij de bieb maar na twee hoofdstukken heb ik het alsnog bij de boekwinkel besteld. Voor mij een boek dat ik regelmatig nog opnieuw zal lezen en mezelf zal laten verrassen door de inzichten en opdrachtjes. Het staat dan ook niet voor niets in deze lijst!

2. Mijn naam is Leon van Kit de Waal

Soms heb je van die boeken die nog weken in je hoofd blijven hangen. Boeken die onder je huid gaan zitten en waar je zo intens met de hoofdpersoon mee voelt dat je er bijna niet van kunt slapen. Voor mij was ?Mijn naam is Leon? zo?n boek.

Het boek speelt zich af in Engeland en vertelt het verhaal van Leon die op jonge leeftijd bij een pleegmoeder terecht komt. De machteloosheid, de woede, het verdriet om zijn broertje en de loyaliteit naar zijn echte moeder klinkt in elk hoofdstuk door. De rol van pleegzorg, keuzes die gemaakt worden en vooral hoe weinig je als 8 jarige in te brengen hebt.

Ik vond het een erg indringend verhaal waarbij sommige paragrafen me echt diep raakten en ik met pijn in mijn buik verder las. Geen rozengeur en maneschijn maar zeker de moeite waard.

3. We moeten spelen van Rob Martens

Dit boek is een uiteenzetting over de ?oorsprong? van de mens. Wie we van nature (in de evolutie) zijn en waar je dat aan kunt merken. Spoiler: we moeten spelen ?.

Ik vind het boek op sommige stukken wat taai om te lezen. Andere hoofdstukken vind ik juist heel levendig en vol treffende voorbeelden. De tekeningen in het boeken zijn een fijne aanvulling op de teksten. Het boek zette me terug op het spoor dat ieder mens ruimte nodig heeft om te experimenteren, te proberen en te spelen. Zonder doel. Gewoon doen en proberen. We zijn zo gewend om altijd naar resultaten toe te werken. Het liefst zo doelgericht en effici?nt mogelijk. Zeker de moeite waard om te lezen als je jezelf wat meer ruimte wil gunnen in je leven. Over de verschillen en overeenkomsten tussen Playmode en We moeten spelen maakte ik een visueel overzichtje. Dat kun je hier vinden.

4. Show your work van Austin Kleon

Een klein boekje dat snel en makkelijk leest. Het boekje bestaat uit 10 hoofdstukken (net zoals de andere boeken van Austin Kleon). In dit boek krijg je 10 manieren over het (tussentijds) delen van je werk en waarom dat belangrijk is. Want waarom alleen toewerken naar een eindresultaat? Bang dat iemand je idee?n tussendoor ‘jat’? Verrijk je plannen door door tussentijds het proces te delen met de wereld! Het boekje geeft fijne en praktische handvatten hoe je dit kunt doen. Naar aanleiding van dit boek deelde ik al mijn tekeningen van #viztober2022 via insta en schreef ik dit artikel met een stappenplan als het niet lukt om een symbool te tekenen.

5. Zondagskind van Judith Visser

Dit boek neemt je mee in de belevingswereld van Jasmijn Vink, een meisje met Asperger. Vanaf de eerste ervaringen op de basisschool tot aan haar eerste baan krijg je een indrukwekkend inkijkje in haar wereld. De moeite die het haar kost om zich in een groep te verhouden, de overprikkeling en het bijzondere contact met haar hond. Niemand om Jasmijn heen herkent de autistische kenmerken van Asperger. Op school vinden ze haar vooral vreemd. In haar eentje weet Jasmijn een omgeving voor zichzelf te cre?ren waarin ze het kan ?volhouden?. Ze probeert zoveel mogelijk te voldoen aan de sociale normen. Maar ze kiest er steeds vaker voor om niet aan die sociale norm te willen (kunnen) voldoen. Het verhaal raakte me door het gevoel van verloren zijn in een onbegrijpelijke wereld.

Het vervolg op zondagskind is het boek zondagsleven. Dat heb ik inmiddels ook gelezen en is minstens zo indrukwekkend en ook zeker de moeite waard. 

6. De 100 jarige man die terugkwam om de wereld te redden van Jonas Jonasson

Wat een heerlijk grappig boek is dit. Het is het vervolg op De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. In dat eerste boek trekt de wereldgeschiedenis van de afgelopen 100 jaar voorbij. De hoofdpersoon Alan belandt dan in allerlei toevallige ontmoetingen en situaties die achteraf bepalend zijn gebleken in de geschiedenis.

Dit tweede deel geeft een soort blik in de toekomst met opnieuw de 100 jarige Alan als hoofpersoon. In dit verhaal spelen de grote wereldleiders een grote rol terwijl Alan zich tegelijkertijd bezig houdt met zijn eigen (onbenullige problemen) als blaren op zijn voet. Dat maakt het verhaal soms absurd, grappig, kritisch en luchtig tegelijkertijd. Maar er klinkt wel degelijk een boodschap door in het verhaal. Het voorwoord van de schrijver helpt je om die boodschap beter te begrijpen.

7. Het zeeboek van Sarah Devos

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar ik heb echt genoten van dit boek! Meegenomen op vakantie naar Texel en lekker doorheen gebladerd, gelezen en dingen opgezocht. Het boek staat vol weetjes en informatie over de natuur aan zee. Van stenen tot duinen, van planten tot fossielen, van schelpen tot zeehonden. Bovendien is het boek echt prachtig ge?llustreerd!

Door dit boek kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ongeveer 40% van de schelpen op het strand gewoon fossielen zijn! Toen zijn we natuurlijk gaan speuren. Omdat ik het boek niet mee het strand op wilde nemen tekende ik dit stroomdiagram op basis van de informatie uit het boek.

Fijn boek, zeker als je aan zee bent!

Het zeeboek schelpen zoeken

8. Gezonde grenzen van Nedra Glover Tawwab

Zeg jij er wat van als iemand je negeert? Of als je uitermate onbeschoft behandeld wordt door de caissi?re in de supermarkt? Voor mij niet vanzelfsprekend! Mijn thema dit jaar is ?voor mezelf opkomen? en daar sluit dit boek prachtig bij aan. Ben jij je er van bewust wanneer er over je grenzen heen gegaan wordt?

Dit boek staat vol uitleg over soorten grenzen. Ook geeft het boek handvatten hoe je grenzen kunt aangeven. Bijvoorbeeld aan familie, vrienden, je partner of op je werk. Maar ook staat het vol voorbeelden van soorten reacties die je kunt verwachten nadat je je grenzen hebt aangegeven.

Tijdens het lezen van het boek had ik flink een aantal ?aha? momenten. Het voelt soms heel complex als je middenin een ingewikkelde situatie zit en er over je grenzen heen gegaan wordt. Maar het boek legt heel duidelijk uit wat er eigenlijk gebeurd(e). Dat de reactie die je krijgt eigenlijk niet ?normaal? is maar bijvoorbeeld juist passief agressief. Het boek geeft handvatten hoe daar handig mee om te gaan.

Ik heb het boek in eerste instantie geleend van de bieb maar ga het nog aanschaffen bij de boekhandel. Net als Playmode en Het zeeboek een boek waar je af en toe door heen wil kunnen bladeren of wat in wil kunnen opzoeken.

9. Het gym van Karin Amatmoekrim

Fijn en mooi boek over de kloof tussen rijk en arm en hoe bepalend het is waar je wieg staat. In het boek gaat de hoofdpersoon als enige uit haar wijk naar het Gymnasium buiten de wijk. Het contrast in levensstijl en wat als ?normaal? gezien wordt kan bijna niet groter. Leven in een wijk waar de mensen in flats opgepropt leven, waar criminaliteit en drugs normaal zijn en waar bijna niemand zijn school af maakt. Maar naar school gaan in een wijk waar iedereen vrijstaand woont, skivakanties normaal zijn en honger niet bestaat.

Vanaf het begin voelde ik met de hoofdpersoon mee. Je willen aanpassen aan de geldende norm waar je niets van begrijpt; waarom heeft iedereen in de klas na de voorjaarsvakantie van die bleke cirkels rond zijn ogen? Maar ook het indirecte racisme waar de hoofdpersoon mee geconfronteerd wordt. Tenenkrommend!

Kijkje achter de schermen

Deze top 9 van fijne boeken 2022 geeft je een klein indruk van de boeken die ik op mijn leeslijst had afgelopen jaar. Dit zijn boeken waar ik blij van wordt. Wat lees jij graag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!