Skip to main content

Ha, ik ben Lieke!

Ik wil je graag laten ervaren hoe je ruimte in je gedachten kunt creëren door beelden te gebruiken. Hoe je gedachtesprongen kunt maken door (delen van) je ideeën in beeld uit te drukken. Hoe je anderen makkelijker mee kunt nemen in je ideeën door tekeningen te gebruiken.

Lieke drinkt koffie

Daarom schrijf ik op Indigo Leeuw over visueel werken met eenvoudige tekeningen.

verstrikt in woorden beter uitleggen

Verstrikt in woorden

Ik ben een beelddenker, maar zag dat altijd als last. Ik zag het grote geheel volledig, maar het lukte me moeilijk om mijn inzichten goed te delen. Ik zag precies voor me hoe ik het bedoelde maar ik kon niet de juiste volgorde van uitleg vinden om het helder te vertellen. 

Keer op keer raakte ik verstrikt in mijn eigen woorden. Op den duur hield ik mezelf zoveel mogelijk op de vlakte en durfde ik mijn ideeën niet meer in grote overleggen te delen. Bang om te verdwalen in mijn eigen uitleg.

Ik ben een beelddenker!

In de afgelopen jaren ben ik daar gelukkig anders naar gaan kijken. Ik heb mezelf nieuwe vaardigheden geleerd, waaronder visueel communiceren.

  • Ik heb geleerd hoe ik met tekeningen de ander zich beter gehoord kan laten voelen.
  • Ik heb geleerd hoe ik samenwerking kan verbeteren door visueel te werken.
  • Ik heb geleerd hoe ik anderen kan uitnodigen om bij te dragen aan een tekening.

Daardoor kan ik het grote geheel juist eenvoudig delen met anderen. Ik heb ontdekt dat dit grote geheel mensen juist verbindt met elkaar en dat het nieuwe inzichten geeft. Ongeveer 60% van de mensen is beelddenker, maar vrijwel iedereen denkt makkelijker via plaatjes.

Dat maakt mijn beelddenken ineens tot een talent!

Lieke drinkt koffie
Indigo Leeuw

Ik gun jou ook dat je makkelijker en vrijer leert denken

Het was mooi om bevestigd te krijgen dat iedereen makkelijker denkt via plaatjes. Al betekent dat niet dat je dat dan als vanzelf kunt. Tijdens mijn werk in het basisonderwijs, mbo en hbo ontdekte ik dat er veel behoefte is om deze vaardigheden te leren.

Want waarschijnlijk heb jij op school ook vooral geleerd om in woorden te communiceren?

We zijn het niet gewend om tekeningen te gebruiken in onze communicatie. Toch helpt visuele communicatie enorm om (met elkaar) makkelijker en vrijer te denken! Onder andere doordat je verbanden tussen de losse onderdelen zichtbaar maakt.

Als kind wilde ik uitvinder worden

Ik ben nieuwsgierig en wil graag weten hoe dingen werken. Ondertussen begrijp ik dat uitvinden voor mij gaat over nieuwe dingen maken en ondertussen veel leren, puzzelen, analyseren, verbeteren. Dat is wat ik mijn hele leven al doe en waar ik ontzettend veel plezier in heb. Dingen combineren met elkaar om tot iets nieuws te komen en het liefst ga ik op zoek naar een manier om het beter, aantrekkelijker of eenvoudiger te maken.

Willekeurige woordenmachine stil

Vanuit die combinatie van uitvindersgeest, nieuwsgierigheid en de drive om de wereld eenvoudiger te maken is Indigo Leeuw geboren.

Indigo leeuw regenboog

En verder?

Verder ben ik een groot fan van de bibliotheek en lees ik graag (hardcopy!) boeken. Als ik wandel in het bos geniet ik van de stilte en het groen om me heen, aan het (waal)strand geniet ik van de weidsheid. Liefst sluit ik dan af met een lekkere koffie of heerlijke lunch met mijn vrouw.

Ik speel graag met mijn twee kinderen maar hou zelf ook enorm van Lego, mooi vormgegeven speelgoed en spelletjes. Ik word blij van een lekker muziekje op de achtergrond. Mijn beste aanschaf van afgelopen jaar was een noise cancelling koptelefoon.

Het liefst maak ik geen afspraken verder dan een week vooruit en zou er altijd meer dan genoeg tijd over blijven om te spelen, te klooien en te prutselen in een enorme werkplaats waarin spullen eindeloos hergebruikt worden. 

Meer over mij? Je kunt me ook vinden op Instagram via Indigo.leeuw