Skip to main content

Vlak voor ik start aan een tekening voor publiek klap ik vaak een beetje dicht. Ik vind het dan spannend om mezelf (en mijn tekening) te laten zien. Terwijl ik me op zo?n moment juist vrij en open wil voelen. Een warming up helpt dan om in de juiste stemming te komen: open, vrij, met aandacht en toch geconcentreerd. Afgelopen week probeerde ik een nieuwe oefening voorafgaand aan een visiesessie waar ik als live tekenaar aanwezig was. Ik vond het een echte aanrader en deel hem graag met je.

Warming up: de juiste stemming activeren voor je tekenspieren

Als ik (live) teken dan moet ik er altijd even inkomen. Ik moet over die eerste drempel heen om te beginnen met de eerste woorden en tekeningen op het papier. Vertrouwen krijgen dat ik de hele ruimte (het hele papier) kan gebruiken voor mijn aantekeningen. Vertrouwen dat ik het juiste uit de lucht vang en op papier zet. Niet gehinderd door bedenksels in mijn eigen hoofd. Hoewel een beetje gezonde spanning helpt bij de concentratie, wil ik me het liefst zo vrij mogelijk voelen. Zo veel mogelijk open en in het moment. Ik denk dat een goede warming up kan helpen om die balans beter te krijgen.

Tekenspieren opwarmen oefening om in je lijf te komen

Soorten tekenoefeningen om op te warmen

Er zijn verschillende soorten oefening om te doen om je tekenspieren wakker te maken. Ik zie mensen met koptelefoon die wilde strepen trekken op een groot flipoverpapier. Ik ken mensen die gewoon gaan zitten en symbolen gaan natekenen. Of mensen die starten met associ?ren: ze noteren een woord (gerelateerd aan de sessie) in het midden en gaan daar omheen tekenen, verbinden, etc.

Voor mij helpt het als ik een duidelijk afgebakend ?opdrachtje? heb dat ik kort van te voren kan doen. Niet te lang, niet iets waar ik ter plekke nog over na moet denken. Liefst iets waarbij vooral mijn handen bezig zijn en niet zozeer mijn hoofd.  

Oefening Neurologic Art onderzoekboek opwarmen tekenen

Per ongeluk kwam ik deze Neurographic Art oefening tegen. Ik deed de oefening al eens in mijn onderzoekboek en ik was toen verrast door wat het me opleverde. Ik werd er heel ontspannen van en het gaf me een heel mooi inzicht voor de opdracht die ik daarna te doen had. Dat was de reden dat ik hem wilde proberen voorafgaand aan deze live tekensessie.

Wanneer begin je de warming up?

Het liefst neem ik kort voor de sessie de ruimte om op te warmen. Ik vind het fijn omdat ik dan al in de juiste ruimte/sfeer ben. Ook is het dan makkelijker om in de juiste vibe te blijven tot ik kan beginnen aan mijn visuele notulen. In een plaatje zou dit er voor mij zo uit zien:

visuele notulen maken opwarmen oefening doen vlak van te voren

Opwarmen voor visuele notulen: Neurographic Art

Dus, hoe gaat die opdracht? Eigenlijk heel simpel: Je tekent op gevoel een aantal lijnen op je papier en gaat aan de slag met de kruisingen die zijn ontstaan. Die rond je namelijk allemaal af. Eventueel kleur je de vlakken die zijn ontstaan. Je bent ongeveer 5 – 15 minuten bezig met de oefening maar je kunt er zeker ook meer tijd aan besteden als je dat zou willen.

Een precieze en uitgebreide uitleg vind je in onderstaand filmpje. Het filmpje is in het Engels maar de opdracht wordt rustig en duidelijk uitgelegd. Lees je liever? In de volgende alinea beschrijf ik globaal de stappen van deze tekenoefening.

Zoek je trouwens in google of Youtube naar Neurographic Art dan kom je nog veel meer tegen. Ook allerlei variaties op deze opdracht.

De zes stappen van deze warming up oefening

  1. Noteer op de achterkant van je vel de uitdaging waar je voor staat. Dat kan in een woord of korte zin. Geen hele verhalen ? en sla deze stap zeker niet over!
  2. Teken drie lange seconden krabbels op je papier. Begin en eindig aan een zijkant van het papier zodat er geen ?open eindje? overblijft. Beweeg je arm vrij over het papier.
  3. Ga op zoek naar de ?kruispunten? in je tekening. Rond de hoeken van ALLE kruispunten af.

In mijn tekening zag dat er zo uit:

Oefening warming up tekenen live tekenen
  1. Voeg eventueel nog extra lijnen toe. De kruispunten die daardoor ontstaan rond je ook weer af.
  2. Kleur de verschillende vlakken.
  3. Reflecteer op het product en het proces. Hoe vond je het om de tekening te maken? Welk gevoel krijg je er nu bij? Wat leert de tekening je over de uitdaging die je te wachten staat?
Voorbereiden op visiedag oefening om tekenspieren op te warmen

Voor mij helpt deze oefening vooral om een fijne balans te vinden tussen ontspanning en concentratie; mijn oren en ogen open te zetten voor wat gaat komen. Ook heb ik het gevoel dat ik na deze oefening de ‘eerste’ lijnen al gezet heb, waardoor ik makkelijker begin. Ik weet zeker dat ik deze tekenoefening vaker doe als warming up en ik ben benieuwd wat het jou oplevert om deze oefening te doen!

Meer over visuele notulen maken lees je in dit blog over het beste plaatje.

Ben je inmiddels zo ver dat je je visuele verslag of praatplaat bijna klaar is? Dan kunnen deze 7 tips je helpen om de plaat af te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!