Skip to main content

Als je begint met visueel communiceren, hoe oefen je zoveel mogelijk met tekenen zodat je een beeldbieb opbouwt en je tekenvaardigheden verbeterd? Je kunt bijvoorbeeld heel vaak pictionary spelen, oefenen met de willekeurige woordenmachine of elke dag stiekem oefenen tijdens je werk. In 2018 deed ik mee met #inktober om zo wat extra tekenmeters te maken. #Inktober is bedacht en gestart door Jake Parker. Kort samengevat is het idee van #inktober dat je elke dag een tekening maakt (met inkt!) en die tekening deelt met anderen. Of je dat nou doet door de tekening op je koelkast te hangen of te posten op social media. Dit jaar staat #viztober op mijn to do lijstje. Mijn tekeningen en de promptlist van #viztober2021. En mijn tekeningen en de promptlist van #viztober2023 vind je hier!

hoe teken je vloeiend #viztober
Flowing

Waarom is #inktober niet zomaar een volgende challenge?

Wat ik zo inspirerend vond aan inktober is dat het doel niet is om meteen een prachtige tekening te maken. Het idee achter #inktober is dat je de gewoonte aanleert om elke dag (of elke week) iets te tekenen. Zodat je op die manier elke dag een klein beetje oefent en je tekenskills verbetert. Elke dag twee minuten je tanden poetsen is veel effectief dan 1 keer per week een half uur.

Ik vond het trouwens wel erg spannend om de eerste tekeningen te posten. Ik werd ineens stukken kritischer op wat ik had gemaakt toen ik het online moest zetten. Maar goed, dat is natuurlijk ook doel/onderdeel van de challenge. Delen wat je getekend hebt zodat die drempel steeds lager wordt en delen steeds makkelijker gaat.

#inktober als stok achter de deur

Wat het mij het meest heeft opgeleverd? #inktober was voor mij een fijne stok achter de deur om elke dag even te tekenen, mijn tekenskills te verbeteren én mijn beeldbieb uit te breiden. Jake stelt jaarlijks een nieuwe promptlijst vast van 31 woorden. Voor elke dag een ander woord. Er stonden verschillende woorden op die ik nog nooit eerder tekende. Op die manier werd ik uitgedaagd om een beeld te verzinnen bij een woord dat niet zo voor de hand ligt.

De inktober challenge duurt de hele maand oktober, elke dag 1 tekening. Ondertussen is er trouwens ook een #inktober52 waarin je het hele jaar lang elke week een tekening maakt. Een fijne stimulans om regelmatig te blijven tekenen en anderen tegen te komen die met hetzelfde bezig zijn als jij.

#viztober voor mensen die visueel werken

Hoewel inktober bedoeld is voor illustrators en tekenaars vond ik het erg waardevol om mee te doen. Op instagram zag ik allerlei alternatieve ideeën voorbij komen om een woord te tekenen. Erg inspirerend! En omdat er veel illustrators mee doen kwamen er soms echt prachtige afbeeldingen voorbij. Niet mijn ambitie om dat ook zo te tekenen, maar wel tof om te zien en ideeën op te doen.

Want ik ben natuurlijk geen illustrator. Ik maak geen kunst, ik gebruik mijn tekeningen als middel om een doel te bereiken.

Daarom heb ik me dit jaar voorgenomen mee te doen aan #viztober. #viztober is geïnitieerd door Scribeforward en is volgens mij in essentie hetzelfde: elke dag tekenen en delen. Het verschil met #viztober is dat er vooral mensen meedoen die visueel werken (denk aan visueel notuleren, visueel faciliteren, etc). Ik verwacht dus iets minder uitgebreide tekeningen en wat meer simpel & snel. Ook hoop ik op veel inspiratie en verschillende tekenstijlen. Geloof dat bij #viztober niet zo belangrijk is of je digitaal tekent of met pen en papier maar ik heb me voorgenomen om met pen en papier te tekenen. (Update: Helaas is de website van Viztober uit de lucht.)

Ik ben in ieder geval heel benieuwd wat er voorbij gaat komen. Jij ook benieuwd? Door de hashtag #viztober te volgen op instagram zie je vanzelf allerlei tekeningen voorbij komen. En misschien doe je zelf ook mee? Leuk als je me dan tagt @indigo.leeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!