Skip to main content

Ik weet nog toen ik het visueel werken net ontdekte dat ik me een beetje schaamde naar collega’s als ik aan het tekenen was. Ik dacht dat ze het raar zouden vinden dat ik tekende. Ik probeerde zo stiekem mogelijk te oefenen omdat ik bang was voor opmerkingen. Niet eens over mijn tekenkwaliteit maar omdat ik aan het oefenen was onder werktijd. Dat maakte dat ik in het begin vooral veel thuis oefende. Terwijl het eigenlijk juist zo belangrijk en waardevol was om dagelijks te tekenen tijdens mijn werk. Het bleek de beste manier om bijvoorbeeld een goede beeldbieb op te bouwen.

Misschien ervaar jij dat ook zo? Dan hoop ik dat je geholpen bent met deze vier kleine oefeningen. Allemaal kleine oefeningen waarmee je tekenen in je werk direct kunt integreren zonder dat het opvalt. Geen vreemde blikken van collega’s en toch bezig zijn om visueel werken tot een gewoonte maken ;).

Tekenen in je werk: Het is een cirkel

Waarschijnlijk weet je het al; het kost tijd en oefening om visueel werken goed onder de knie te krijgen. Er bestaat geen cursus die jou in een dag van zero tekenvaardigheden tot een top-tekenaar laat ontwikkelen. Visueel werken vraagt veel oefening van je tekenskills. Al hoef je echt nog niet fantastisch te kunnen tekenen om tekenen toe te passen in je werk. Sterker nog, ik geloof dat je vooral het beste meteen kunt beginnen, ook als je nog niet zo makkelijk tekent. Je leert dan vanzelf trucjes als het tekenen van glans en licht waardoor je tekeningen steeds meer gaan sprankelen.

Door te oefenen wordt je beter. En hoe beter je bent des te meer pas je het toe. Des te meer kans je creert om te oefenen. Waardoor je beter wordt….. etc. Oftwel, als je begint, volgt het resultaat vanzelf.

Tekenen in je werk toepassen beginnen met oefenen geeft resultaat

Naar mate je vaker oefent zul je:

Vier manieren om stiekem te tekenen in je werk

Maak het jezelf in ieder geval zo makkelijk mogelijk. Leg wat blanco A4’tjes en een fijne pen of stift klaar op je bureau zodat je op elk moment kunt tekenen tijdens je werk als de kans zich aandient.

Manier 1: Teken (elke keer een andere) banner om je titel

Boven elk velletje aantekeningen staat wel een titel. Met het tekenen van een visueel kader om de titel zet je deze informatie in de spotlight. Of het nou de naam van de bijeenkomst is, het onderwerp of de mensen met wie je om de tafel zit. Met een visueel kader om de titel wordt je hele pagina visueel aantrekkelijker en ziet het er verzorgder uit. Neem de tijd voorafgaand aan de bijeenkomst om de titel met kader alvast op je papier te tekenen. Of doe dat na afloop of tijdens het overleg. Het kost je meestal nog geen drie minuten maar het resultaat is groot.

Er zijn ontelbaar veel variaties in kaders dus laat je vrije creativiteit de loop. Probeer eens een strak kader of juist een kader met ribbelrandjes. Ik geef je wat voorbeelden en kan je ook aanraden om eens op Pinterest rond te neuzen voor ideeën.

Hoe teken je banners tekenen in je werk toepassen met kaders titels

Manier 2: Upgrade je opsommingstekens

Hoe maak jij een opsomming in je aantekeningen? Gewoon simpele streepjes? Ik daag je uit om opsommingen eens op een andere manier te tekenen dan met een standaard streepje. Teken simpele icoontjes als opsommingstekens, bijvoorbeeld een pijltje, lampje of ster. Kies een week lang hetzelfde tekeningetje. Je zult zien dat je het icoontje steeds makkelijker en sneller tekent.

Kom je in jouw werk niet veel opsommingen tegen? Licht dan een opmerking of aantekening uit door er een klein symbooltje voor te tekenen. Kies ook hier een tijdje voor hetzelfde symbool totdat het vloeiend uit je pen rolt.

Bonus: Teken je normaal rondjes of vierkantjes? Upgrade je opsommingstekens dan in ieder geval eens met een randje schaduw in een lichte kleur (bijvoorbeeld grijs of lichtblauw).

Tekenen toepassen in je werk met bullets visueel aantrekkelijk

Manier 3: Doodle tijdens een gesprek

Gesprek met een collega aan de telefoon? Klant bellen vanachter je bureau? Neem pen en papier en doodle er op los. Doodlen is een vorm van schetsen/tekenen zonder duidelijk doel. Het zijn krabbels op het papier, soms eenvoudige tekeningen, soms loze krabbels, soms groeien ze uit tot uitgebreide patronen. Het belangrijkste: je tekeningen hoeven niets te betekenen. Toch helpt deze manier van oefenen je om vrijer te worden met een stift in je handen. Je raakt meer gewend om iets op papier te zetten zonder dat het meteen ergens op lijkt. Ook oefen je om lijnen met meer overtuiging op papier te zetten. Overigens zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat ook doodles helpen bij het onthouden van informatie. Oefenen met tekenen in je werk en meteen dubbel resultaat 😉

Doodlen om te oefenen met tekenen in je werk

Manier 4: Maak één punt uit je actielijst visueel

Mijn werkdag eindigt vaak met het maken van een actielijstje voor de volgende werkdag. Op die manier hoef ik ‘s ochtends niet eerst na te denken wat ik ook al weer moest doen. Het helpt mij om een begin te maken aan de werkdag en zo’n actielijst geeft me overzicht.

Wanneer jij ook (dagelijks) een actielijst maakt, teken dan vanaf nu telkens 1 symbool bij 1 van de acties op je actielijst. Verzin bij 1 van je actiepunten een eenvoudige tekening en teken die er bij. Het helpt je om je beeldbieb uit te breiden met symbolen die relevant zijn voor jouw werk. (Lees mijn tips over het maken van eenvoudige tekeningen)

Let op: het idee is dat je vooral élke dag even oefent. Je hele actielijst uitwerken in symbolen is heel leuk, maar als je daardoor de volgende dag denkt ‘laat maar zitten, dat kost veel te veel tijd’, hou het dan bij elke dag 1 symbool. Zo hou je het oefenen leuk en laagdrempelig voor jezelf. Je kunt beter elke dag vijf minuten oefenen dan 1 keer een uur.

Visuele actielijst maken tekenen toepassen in je werk

Waarom ‘stiekem’ tekenen tijdens je werk

Het gaat er niet om dat je van de ene op de andere dag fantastisch kunt tekenen. Het gaat er om dat je tijd cre?ert om te oefenen. Zodat je er een gewoonte van maakt om met stift en papier te werken. Als ik mezelf zou voornemen om elke dag een uur te oefenen met nieuwe tekenvaardigheden dat zou dat meteen mislukken omdat de lat te hoog ligt en mijn motivatie dan na een paar dagen verdwijnt. Het doel is niet om veel te tekenen, het doel is om van tekenen in je werk een tweede natuur te maken.

Succes en vooral, veel plezier! Meer inspiratie over wat je moet tekenen vind je trouwens hier. En als je ook eens buiten je werk wil oefenen dan vind je dit misschien leuk. Of dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!