Skip to main content

Visueel communiceren met eenvoudige tekeningen die toch aantrekkelijk zijn. Dat kun je doen door diepte aan te brengen met schaduw. Maar je kunt ook glans toevoegen aan je symbolen om diepte te tekenen. Bijvoorbeeld bij het tekenen van kerstballen, ballonnen of glimmende voorwerpen. Maar hoe breng je op een eenvoudige manier glans aan? Hoe kun je licht tekenen? In dit blog een paar tips om glans te geven aan je zakelijke tekening!

Waarom licht tekenen bij visueel communiceren?

Waarom zou je überhaupt glans en licht toevoegen aan jouw zakelijke tekeningen? Nou, ten eerste ziet het er gewoon beter uit. Het voegt een extra aantrekkingskracht toe en maakt jouw tekeningen opvallender. Maar dat is niet alles. Net zoals wanneer je schaduw tekent, kan het tekenen van glans en licht ook een gevoel van diepte creëren, alsof jouw tekening van het papier af springt. Dus door glans en licht toe te voegen, verhoog je meteen de algehele kwaliteit en impact van jouw zakelijke tekening.

Je kunt natuurlijk heel ingewikkeld en complex schaduw en licht aanbrengen in je tekening. Maar met de volgende twee technieken kan dat op een hele eenvoudige manier.

Licht tekenen met behulp van highlights

Highlights zijn kleine, heldere plekken op een tekening die de illusie van licht en reflectie creëren. Ze kunnen een tekening aantrekkelijker en levendiger maken. Highlights geven een gevoel van diepte in je tekening. Highlights worden meestal gebruikt om de reflectie van licht op een oppervlak weer te geven. Denk bijvoorbeeld aan de glans op een kerstballetje, de weerkaatsing van licht op een metalen voorwerp of een glanzend digibord.

Hoe teken je highlights?

Er zijn verschillende manieren om highlights te tekenen. Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik een lichte kleur. Een witte stift of potlood is ideaal, maar je kunt ook een lichte tint van de kleur gebruiken die je voor de rest van de tekening gebruikt.
  • Teken kleine, heldere plekken. Highlights moeten klein en duidelijk zichtbaar zijn.
  • Teken mee met de vorm van het object. Een halfronde vorm werkt meestal goed.
  • Plaats ze op de juiste plek. Teken de highlights daar waar het licht zou reflecteren.

Een paar voorbeelden

Hieronder vind je een paar voorbeelden waarbij ik licht heb getekend in een eenvoudige tekening. Zoals je aan de voorbeelden ziet kun je licht tekenen met highlights zowel digitaal als op papier.

Kerstbal: Teken een klein wit streepje op de bovenkant van de kerstbal. (En 19 verschillende kerstbomen om te tekenen vind je hier)

Appel: Een appel ziet er fris en gewassen uit met een klein helder vlakje.

Slang: de slang wordt gladder met glimmende strepen langs zijn lijf.

Slang Licht tekenen diepte tekenen glans highlight

Verrekijker: Een verrekijker krijgt diepte met een glanzende lens.

licht tekenen verrekijker glans

Extra tip:

Je kunt ook een gum gebruiken om highlights te creëren. Teken eerst de rest van de tekening en gum dan (digitaal) een plekje uit.

Nog een techniek om licht te tekenen

Een andere manier om licht aan te brengen in je tekening is met behulp van lichtstralen. De stralen rondom deze lamp zijn daar een goed voorbeeld van. Belangrijk: Je tekent deze lichtstralen van binnen naar buiten. Probeer maar eens om de stralen van buiten naar binnen te tekenen, dat effect is meteen anders.

Deze manier van licht tekenen is ook handig bij het tekenen van feestverlichting of kerstlampjes (welke lampjes zijn hier aan?).

Oefenen maar!

Met highlights en lichtstralen kun je dus op een eenvoudige manier licht en diepte aanbrengen in je tekening. Net als met schaduw tekenen is het in het begin even oefenen, maar het effect is zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!