Skip to main content

Ik werk graag visueel. Dat vertel ik meestal meteen als ik me voorstel. Ik vertel dan dat ik praatplaten maak, visuele presentaties geef en werk vanuit visuele projectplanningen. O, wat gaaf! Is dan meestal de reactie. Daarna volgt vaak de meest gestelde vraag: Heb je daar een cursus voor gedaan?’. Ik vertel je een aantal dingen die ik gedaan heb om te leren visueel te werken/te tekenen. Onder andere veel leestips. Ook laat ik je mijn eerste zakelijke tekeningen zien.

Heb je daar een cursus voor gedaan?

Ja, ik deed een (online) cursus ‘Begrijpend tekenen’ bij de Betekenaar. Dat was al in 2017. In 2019 deed ik een drie daagse training ‘Visueel Faciliteren’ bij The Visual Connection. Dat voelt inmiddels als een eeuwigheid geleden. Beide trainingen waren een basis voor het ontwikkelen van mijn tekenskills. Maar hoe ik nu visueel werk is niet het resultaat van die twee trainingen. Het is een optelsom van ontzettend veel verschillende dingen die ik gedaan heb om beter te worden in visueel werken.

Bijvoorbeeld:

 • Ik las alle boeken van Dan Raom over visueel werken en visuele meetings van voor naar achter en van achter naar voor.
 • Ik las nog heel veel meer boeken over visueel werken (onder andere: The world of visual faciliation van Jeroen Blijsie, Maak je punt en Visual Notes van Kim Raven, Visueel denken, Visueel werken, Visueel doen van Willemien Brand, Start to Draw van Axelle Vanquillie, Beelddenken, Visueel leren en werken van Marion van de Coolwijk, etc, etc,  …)
 • Ik deed regelmatig mee aan de teken4Daagse van de Betekenaar.
 • Ik volgde online verschillende workshops en cursussen over grafisch ontwerp.
 • Ik heb flink wat nieuwsbrieven meegelezen in de afgelopen jaren waarin telkens fijne, waardevolle tips leerde. Bijvoorbeeld van Illustratief.
 • Ik volgde een cursus prentenboeken illustreren bij studio Inktwit.

Zoals je ziet is het een flinke lijst van cursussen en informatie. En als ik het lijstje bekijk dan zie ik dat twee dingen heel belangrijk zijn:

 1. Er was niet één magische cursus of training visueel communiceren waardoor ik alles wist. Door telkens iets nieuws te doen of te lezen, leerde ik steeds meer. De truc is vooral om te blijven DOEN!
 2. Niet alles lijkt relevant voor zakelijk tekenen. Sommige cursussen/boeken/… zijn heel specifiek gericht op visueel werken. Maar sommige dingen die ik deed lijken in eerste instantie niet direct te maken te hebben met visueel werken. Bijvoorbeeld een cursus grafisch ontwerp of prentenboeken illustreren. Voor mij was het juist heel leerzaam en waardevol om regelmatig buiten de lijntjes te gaan en zo te experimenteren. Als ik je een tip mag geven? Doe vooral (teken)dingen die je leuk vindt!

Experimenteren & Lef ontwikkelen.

Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel geëxperimenteerd met materiaal, stijlen en soorten tekeningen. Ik heb er beter door leren tekenen en langzaam mijn eigen stijl ontdekt. Onmisbaar was daarbij het ontwikkelen van een flinke dosis lef. Want hoe gênant en ongemakkelijk voelden mijn eerste tekeningen die ik aan collega’s liet zien.

Tekening uit een teken4daagse rond 2017:

Live visueel verslag maken op papier. Man, wat was ik zenuwachtig!

Een aantal dingen die mij geholpen hebben om flink wat tekenmeters te maken, om te experimenteren en lef te ontwikkelen:

 • Ik deed verschillende keren mee aan Inktober (en deelde dit op Insta –> @indigo.leeuw).
 • Ik deed verschillende keren mee aan Viztober (en deelde dit op Insta –> @indigo.leeuw).
 • Ik had op Pinterest verschillende borden waarop ik tekentechnieken en voorbeelden verzamelde om na te tekenen. Zo wist ik altijd wat te tekenen.
 • Ik tekende/experimenteerde veel in mijn onderzoekboek.
 • Ik probeerde veel dingen uit die beschreven stonden in boeken over creativiteitsontwikkeling. Denk aan boeken als Playmode van Barbara Tammes, Creativiteit HOE?ZO! van Igor Byttenbier, Creativiteit géén kunst van Lia Nijman en Jenny de Bode, Arty Farty, etc, etc….
 • Ik ging aan de slag met boeken over tekentechnieken. Bijvoorbeeld Tekenboek van Quentin Blake en John Cassidy, Mensen en beweging schetsen van Gabriel Campannario, Tekenen in 10 stappen – mensen van Justine Lecouffe, etc.
 • Ik ging voor mezelf visuele verslagen maken van bijeenkomsten en vergaderingen.
 • In elk overleg nam ik een stapeltje witte A4’tjes en mijn etui mee.
 • Op bijna elke vraag van collega’s om iets te tekenen heb ik ‘ja’ gezegd.
 • Ik maakte een reeks ‘Hoe teken je…’ voor Indigo Leeuw.
 • Ik tekende jaarlijks een visueel vakantieverslag

Mijn teken-lef heeft trouwens ook een flinke boost gekregen toen ik digitaal ben gaan tekenen. Zo’n knop ‘ongedaan maken’ werkt echt heeeeerlijk!

Over je ongemak heen stappen

Wat me heeft geholpen in mijn hele teken-ontwikkeling is dat ik eigenlijk altijd positieve reacties heb gekregen. Zelfs toen mijn tekeningen nog zo krakkemikkig of onbeholpen waren (zeker als ik ze nu opnieuw zie ;)).

Ik realiseer me nu ook dat mijn tekenskills allesbehalve top waren, maar dat ze sowieso beter waren dan de tekenskills van mijn collega’s. Dus men was al snel onder de indruk. En als je dan je collega’s kunt laten ervaren dat een tekening of visueel template in een overleg werkt, dan krijgt je tekening meteen een dik applaus!

Wat dat betreft heeft het werken met Visuele Templates me ook een extra Lef-boost gegeven om visueel samen te werken. Met een visueel template had ik een stevige visuele basis die als vanzelf overzicht en samenhang gaf. Ter plekke hoefde ik dan maar met eenvoudige symbolen en steekwoorden te werken om een plaatje te maken van het geheel. Ook heel handig als basis bij het maken van praatplaten!

horizon praatplaat actieplan maken visueel werken werkvorm

Een laatste truc die ik veel gebruik om over mijn ongemak heen te stappen is dat ik heel duidelijk ben over de mooiheid van mijn tekeningen. Ik zeg nee tegen vragen als ‘kun je een tekening van collega X maken voor zijn pensioen?’ Ik teken niet voor de mooi, ik teken om iets te verhelderen, samenhang zichtbaar te maken of een boodschap over te brengen. Daarmee geef ik mezelf ontzettend veel ruimte. Ik leg de lat laag over hoe mooi de tekening moet worden, want zolang de tekening maar werkt is het goed. Daarmee wordt tekenen/visueel werken echt een tool of middel!

Wat ik met Indigo Leeuw wil bereiken

Door zoveel te proberen en te oefenen heb ik ontdekt waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Ik kan ontzettend genieten van lekker tekenen met een kop koffie aan de keukentafel, schetsen maken van mijn zoon in de judozaal of me uitleven op vormgeving van documenten in Canva.

Maar écht visueel werken gaat voor mij altijd over het creëren van overzicht & inzicht, meer denkruimte creëren in het hoofd en het verbeteren van communicatie.

Een tekening kan zo ontzettend veel helpen om te verhelderen, te verduidelijken en samenwerking te verbeteren. Ik schreef dit blog vooral omdat ik het jammer zou vinden:

 • Als je je laat tegenhouden om te tekenen, omdat je denkt dat je tekenskills niet voldoende zijn.
 • Of omdat je denkt dat je eerst een dure cursus moet volgen om dit goed te kunnen.
 • Of omdat je geen tijd hebt om eerst tekenvaardigheden te oefenen.

Met Indigo Leeuw wil het zo makkelijk mogelijk voor je maken om visueel werken toe te passen in je werk. Zodat je blijft proberen, lef ontwikkelt en langzaam je tekenskills verder ontwikkelt. Deze kant-en-klare producten kunnen je daar in ieder geval bij helpen. Mocht je specifieke vragen hebben dan laat het me vooral weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!