Skip to main content

Ik ga op vakantie en ik begin met een gezellige autoreis! Klinkt ideaal h?? Maar lukt dat ook als er jonge kinderen op de achterbank zitten voor wie de autoreis veel te lang duurt? Dan is het wachten op de vraag ?Hoe lang duurt het nog?? Met het visuele template uit dit blog kun je eindelijk een antwoord geven dat ze tevreden houdt.

Een gezellige autoreis met jonge kinderen

Je moet voorstellen, voor een kind, zeker jonge kinderen is reizen heel abstract. Je zit in een auto en gaat ergens heen. De jonge kinderen die nog geen klok kunnen kijken hebben helemaal geen besef van tijdsduur of kunnen overzien hoe lang zo’n reis dan werkelijk duurt. Daarom is het wachten op die ene vraag:

?Zijn we er al bijna??

Wat geef jij voor antwoord op die vraag?

  • Nog heeeeeel lang
  • Ah joh, we zitten pas net in de auto, het duurt nog wel even
  • We zijn nog niet eens op de helft
  • Dat heb ik net ook al gezegd

Lekker vaag he. Waarschijnlijk ben je na de 8e keer (of misschien al na de derde keer ;)) beu om antwoord te geven. Je raakt ge?rriteerd en moppert. Dat betekent al snel dat de gezellige autorit omslaat naar gedoe op de achterbank.

gezellige autorit eenvoudige tekening windmolen tunnel

Hoe ik het eerst oploste

Ik begrijp echt wel dat het voor kinderen lastig is om een lange reis te maken met de auto. Daarom probeerde ik uit te leggen hoe lang de autorit zou duren. Ik vertelde de kinderen bijvoorbeeld dat we vlak voor het avondeten bij het huisje zouden aankomen. Of ik hing de telefoon met routebeschrijving zo op dat ze mee konden kijken met de route en vooral: met de tijd die we nog te gaan hadden. Lang leve de aankomsttijd! Maar echt een oplossing was dat niet. Tijd blijft een abstract begrip voor jonge kinderen.

Een betere oplossing voor een gezellige autoreis!

Afgelopen vakantie heb ik iets beters bedacht. Omdat tijd zo abstract blijft wilde ik het over een andere boeg gooien. Iets wat juist wel tastbaar is. In mijn werk doe ik het voortdurend. Tijdslijnen zichtbaar maken voor docenten. Laten zien hoe lang bepaalde fases in een project duren. Dus waarom niet gebruiken voor een autoreis met kinderen?

Wat doe je het meeste als je reist met de auto? Naar buiten kijken! Daarom tekende ik een visuele routekaart aan de hand van herkenningspunten die we onderweg tegen kwamen. Daarmee hak ik de lengte van de reis visueel in stappen. Elke stap is een duidelijk herkenningspunt op de route. Met de visuele routekaart zie je meteen hoeveel stappen er zijn tot het eindpunt. En bij elke herkenningspunt zie je hoe je dichterbij het eindpunt komt.

Ik printte een kaart van Nederland, tekende de route er op en tekende er verschillende herkenningspunten bij. Van een windmolenpark tot een molen en van een tunnel tot een brug. De totale route liep over drie pagina’s. Wat super lekker uitpakte, want er is niet zo lekker dan een deel van de route kunnen ‘afstrepen’! “Zo, de eerste bladzijde hebben we gehad!”

Heerlijk, voor iedereen overzicht, duidelijkheid en de hele reis niet ??n keer de vraag ‘hoe lang duurt het nog’.

Visuele routekaart voor een ontspannen autorit met jonge kinderen

Hoe kun je zelf zo?n gezellige visuele routekaart maken?

Ik heb een template gemaakt dat je kunt gebruiken om een visuele routekaart te maken voor kinderen. Daarin vind je een korte uitleg, drie verschillende pagina’s om de route van je autoreis visueel te maken en een paar voorbeelden van eenvoudige tekeningen van herkenningspunten. Bijvoorbeeld een tunnel, plaatsnaambordje, etc.

Meer over eenvoudige tekeningen maken lees je trouwens hier.

Het template kun je hier downloaden

Wat zijn goede herkenningspunten?

Voor schepen waren vuurtorens lange tijd belangrijk herkenningspunten op hun reis. Veel reizigers over land ori?nteerden zich aan de hand van kerktorens.

Voor jonge kinderen kunnen herkenningspunten tijdens de autoreis van alles zijn. Probeer te kijken vanuit het perspectief van je kinderen. Wat valt hen op. Rijden langs een rivier? Of door een donkere tunnel? Langs een fastfood keten misschien? Of rijd je langs een opvallend industriegebied met veel schoorstenen, vrachtverkeer, kranen, etc? Kom je ergens een landgrens over?

Visuele routekaart eenvoudige symbolen landsgrens grens brug en hijskraan icon

Welke herkenningspunten komen we tegen tijdens de autoreis?

Onze route liep over de A15, waar ter hoogte van hectometerpaal 105,6 bijzondere rolletjes op de paaltjes zitten tegen roofvogels. Daar kwam ik achter door even te googlen op de wegnummers. Was meteen een leuk verhaal om te vertellen onderweg.

Googlen op plaatsnamen levert je misschien ook al wat interessante opvallendheden in het landschap op. En denk vooral niet te moeilijk. Een tunnel, brug, stad, groot verkeersplein of rivier zijn uitstekende visuele herkenningspunten. Het belangrijkste is dat je je kinderen zichtbaar maakt waar ze ergens op de route zijn.

Heb je geen idee wat je tegen komt onderweg? Voer je route alvast in via google maps en zet vervolgens satelliet aan. Scroll langs de route en kijk wat je opvalt. De meeste windmolenparken staan bijvoorbeeld aangegeven.

Hectometerpaal A15 herkenningspunt autoreis jonge kinderen

Maar dan moet ik tekenen?

Met hele eenvoudige tekeningen kun je laten zien welk herkenningspunt je bedoeld. Een windmolen kun je echt tekenen. Twijfel je? Lees dan dit blog eens over vier valkuilen als je (weer) begint met tekenen.

Zin om meer te tekenen deze zomer? In dit blog doe je vast nog meer inspiratie op!

Hoe teken je een windmolen symbool icon tekening stappenplan

En de terugreis net zo gezellig in de auto?

Dan lees je de visuele routekaart natuurlijk van achteren naar voren! Dus ik zou zeggen, begin aan je gezellige autoreis en download het visuele template hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!