Skip to main content

7 x inspiratie!

Kritisch denken is één van de 21e eeuwse vaardigheden. Een vaardigheid die je niet meer weg kunt denken in een wereld vol deep fakes, nep nieuws en een eindeloze bron van meningen op social media. Maar welk symbool kun je tekenen als je kritisch denken wil uitdrukken? In dit blog 7 voorbeelden waarop ik kritisch denken zou tekenen in een eenvoudig symbool.

Kritisch denken, voorbeelden om te tekenen

Kritisch denken betekent niet overal kritiek op leveren, maar vanuit respect een eigen (onderbouwd) standpunt innemen. Lees je de SLO site dan heb je snel genoeg in de gaten dat het gaat over het inschatten van de kwaliteit van informatie. Is de informatie juist, kun je het van de andere kant bekijken? Luisteren naar andere meningen en vanuit ruimdenkendheid een eigen mening vormen.

Voor mij gaat kritisch denken ook over het filteren van bronnen en het wegen van informatie. Jezelf vragen stellen en reflecteren. Zoeken naar onjuistheden. Tegelijkertijd ook oordelen en keuzes maken. Hopelijk genuanceerd en niet zozeer zwart (A) of wit (B) maar allerlei tinten grijs (A/B). Kritisch denken gaat dus zozeer over weerstand. Ben je daar wel naar op zoek dan vind je hier een aantal symbool ideeën om weerstand te tekenen.

In de tekening hieronder vind je 7 keer een kritisch denken voorbeeld van eenvoudige tekeningen.

Kritisch denken voorbeeld symbool tekenen hoe teken je 21e eeuwse vaardigheden icon symboolu

Hoe tekenen (visueel maken) helpt bij kritisch denken

Visueel werken kan je helpen om beter kritisch te denken en je in te leven in andere standpunten. Dat werkt trouwens ook uitstekend voor de 21e eeuwse vaardigheden creatief denken en probleem oplossen.

Wil je een probleem van meerdere kanten bekijken?

Verdeel een vel papier in twee en noteer/teken vanuit twee verschillende oogpunten hoe je naar het probleem kunt kijken (50 kant en klare visuele templates vind je hier).

Inzicht in betrouwbaarheid van informatie?

De rol en de belangen van een influencer zien, is een belangrijk kritisch denken voorbeeld. Teken de influencer en vervolgens de partijen waar hij/zij mee te maken heeft. Hoe geloofwaardig zijn de woorden van deze influencer? En waarom wel/niet twijfelen aan deze woorden? Een simpel voorbeeld in onderstaande tekening. Je ziet meteen dan verbanden beter zichtbaar worden als je ze tekent.

Het probleem laten zien met beeld geeft meer inzicht in de situatie. Nieuwsgierig geworden en wil je ook leren hoe je eenvoudige tekeningen kunt maken? Hier lees je er alles over. Of misschien wil je gewoon meteen het gratis startpakket downloaden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!