Ken je dat gevoel? Dat je totaal overweldigd wordt door alle ideeën en gedachten in je hoofd? Dat je in gedachten blijft springen van het ene idee naar het andere. De plannen buitelen over elkaar heen en er lijkt alleen maar meer bij te komen.

Een onuitputtelijke bron van ideeën kan heerlijk zijn. Maar soms werkt het ook heel belemmerend, bijvoorbeeld als je eigenlijk keuzes zou moeten maken of wanneer je niet meer tot actie komt om je ideeën uit te voeren. (Of gewoon wil slapen 😉). Wees vriendelijk voor jezelf en gun jezelf een visuele braindump.

Vol hoofd

Met een leeg hoofd ben je beter in staat tot creativiteit en om keuzes te maken. Een leeg brein werkt een stuk prettiger en een visuele braindump is een manier om dat te bereiken.

Wat is een visuele braindump eigenlijk?

Een braindump is het ‘dumpen’ van alle gedachten en ideeën die op dat moment in je hoofd zitten. De hele stroom van bedenksels laat je uit je hoofd vloeien, op het papier. Een super eenvoudige tool die iedereen met een pen en een stuk papier, op elk willekeurig moment in kan zetten. 

braindump

Ik gebruik een braindump bijvoorbeeld wanneer ik uit een vergadering kom. Dan zijn er 1000 dingen gezegd in het overleg, er zijn veel taken en soms ook losse eindjes. Die blijven nogal eens rondzingen in mijn brein en daar word ik vaak niet heel blij van. Soms zelfs erg onrustig. Maar ook tijdens wat grotere projecten gebruik ik het om tussentijds mijn associaties met het project vast te leggen. Ik neem dan een kwartiertje om te luisteren naar alle bedenksels die in mijn hoofd zitten en ze uit mijn brein te plukken.

Een braindump is trouwens ook super geschikt voor het plannen van de kerstmaaltijden of het organiseren van een kinderfeestje.

wanneer braindump en van vol hoofd naar leeg hoofd

Het grote verschil met een brainstorm is trouwens dat je niet per se op zoek bent naar nieuwe plannen en ideeën maar dat je stil staat bij de verschillende dingen die al rondfladderen in je hoofd.

Zonder te oordelen wat je gedachten precies zijn, noteer je alles wat voorbij komt. In woorden en in tekeningen. Wat met elkaar te maken heeft verbind je met pijlen of een kader.

Hoeveel ideeen je uiteindelijk uit je brein kunt destilleren maakt niet uit. Misschien zijn het er maar twee, misschien twintig. Wat helpt in het overzicht krijgen, is hoeveel je gebruik maakt van het visuele deel van je brein. Je gedachten werken niet lineair, tijdens je braindump zul je merken dat je gedachten soms van links naar rechts gaan. Van de ene gedachte aanhakend op de andere. Op een vel zonder lijntjes is een verbindende pijl dan zo getekend. En precies DAT maakt een visuele braindump zoveel krachtiger dan het maken van een lijstje.

van chaos naar orde

Voordeel van een braindump is dat je je niet meer hoeft te concentreren op het vasthouden van je plannen. Maar dat je er met een afstandje naar kunt kijken. Je krijgt overzicht (ja, zelfs als het ongeordend op papier staat) en gaat verbanden zien. Hoe meer je gebruik maakt van visuele tools, des te beter dat gaat (betekent trouwens niet dat je ‘de perfecte tekening’ moet maken). En DAT geeft je vervolgens de ruimte om je te concentreren op de acties die nodig zijn. Die gaan je immers helpen om vooruit te komen en niet te blijven hangen bij gedachten in je hoofd.  Maak bijvoorbeeld ook eens een visuele vooruitblik op je jaar.

Ontdek het visuele alfabet, eenvoudige symbolen voor strategie en planning en vele andere visuele tools in andere blogs.

Wil je graag verder?

Ben je benieuwd hoe je met eenvoudige tekeningen ook in je werk voor overzicht en duidelijkheid kunt zorgen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief dan hou ik je maandelijks op de hoogte van mijn laatste blogs over visueel communiceren, eenvoudige tekeningen en werken met visuele templates

Ik stuur je dan meteen mijn ebook toe met daarin 72 eenvoudige symbolen + drie manieren om daar mee te werken.