Skip to main content

Mensen reageren enthousiaster op tekeningen mét gezichten dan tekeningen zónder gezicht! En wist je dat het nog beter werkt het als je gezichten tekent met een emotie? Maar hoe teken je op een eenvoudige manier emoties in een gezicht? Je wil snel en eenvoudig tekenen maar toch een duidelijke emotie laten zien. Misschien wil je een boos gezicht tekenen? Of liever bange of blije gezichten tekenen? In dit artikel laat ik je zien hoe je heel snel en simpel een heel palet aan emoties kunt tekenen door het toevoegen van wenkbrauwen en monden aan je basisgezicht.

Gezichten tekenen op de meest eenvoudige manier

Basisgezicht visueel communiceren zakelijk tekenen emoties

Mijn basisgezicht is het simpelste gezicht dat je kunt verzinnen. Het is een rondje met twee streepjes als ogen. Maak ik snel visuele notulen of noteer ik een idee voor mezelf op papier dan kies ik voor dit gezicht. Het fijne van dit basisgezicht is dat ik er nog alle kanten mee in kan als ik later aanpassingen wil doen. Tijdens het tekenen zet ik het gezicht neer. Later kan ik dan eventueel de juiste emotie in het gezicht tekenen. Dat doe ik door:

1. Tekenen van wenkbrauwen

2. Tekenen van een mond

Voor sommige emoties is het nog handig om de plek van de ogen aan te passen. Bijvoorbeeld bij het tekenen van een verdrietig gezicht. Door de ogen wat lager te tekenen dan je normaal zou doen kijkt het poppetje meteen verdrietiger.

Sip gezicht tekenen ogen experimenteren

Wenkbrauwen tekenen

De eerste truc om eenvoudig emoties te tekenen in je basisgezicht is door wenkbrauwen toe te voegen. Ik vind wenkbrauwen echt geniaal bij het tekenen van emoties. Twee kleine streepjes op de juiste plek en ineens kijkt je gezicht boos, verdrietig of verbaasd.

Met onderstaande foto?s kan ik het je makkelijk en snel laten zien. Het gezicht van Nijntje op het bord is natuurlijk overal hetzelfde. Alleen door de wenkbrauwen (twee hagelslagjes) te verplaatsen ontstaan er verschillende gezichtsuitdrukking.

Zelf doen

Probeer het zelf maar eens. Met een pak hagelslag en een stukje papier met een basisgezicht kun je prima experimenteren! Je kunt natuurlijk ook een reeks basisgezichten tekenen en daar op verschillende manieren wenkbrauwen bij tekenen. Je kunt nog experimenteren met dikkere wenkbrauwen of wenkbrauwen die aan elkaar vast zitten. Kun je een boos gezicht tekenen? En een verbaasd gezicht?

Nog meer emoties tekenen: een mond toevoegen

Door een mond toe te voegen kun je de emoties nog verder benadrukken. In het plaatje hieronder zie je verschillende monden. Om je zo duidelijk mogelijk te laten zien wat het effect is van het veranderen van de mond heb ik de rest van de gezichten basis gelaten. Door te variëren in monden zijn er ontzettend veel mogelijkheden om simpel emoties te tekenen. Bijvoorbeeld voor het tekenen van een blij gezicht!

Gezichten tekenen met de vier basisemoties

Combineer je wenkbrauwen, ogen en monden met elkaar dan kun je met hele simpele lijnen alle basisemoties tekenen in een gezicht. Zelf vind ik het toevoegen van wenkbrauwen het meest eenvoudig en snel. Ik gebruik monden vooral als ik de emotie nog sterker neer wil zetten. Of als de emotie ‘groter’ is. Als ik snel een boos gezicht teken dan voeg ik waarschijnlijk alleen wenkbrauwen toe. Als ik een bozer gezicht teken dan teken ik er ook een mond bij. Ik laat je hieronder met 12 voorbeelden zien hoe je een boos, bang, blij en verdrietig gezicht tekent in verschillende gradaties.

Ben je op zoek naar wat meer genuanceerde emoties, zoals kalm, jaloers, beschaamd, tevreden, verheugd, walgend, zenuwachtig of verveeld dan vind je hier 31 voorbeelden.

Boos gezicht tekenen

Gezichten tekenen emoties boos bozer woedend

Bang gezicht tekenen

Gezichten tekenen bang banger angstig emoties simpel eenvoudig

Verdrietig gezicht tekenen

Gezichten tekenen emoties sip verdrietig verdrietiger bedroefd

Blije gezichten tekenen

Gezichten tekenen emoties blij blijer euroforisch

Easy-de-peasy, toch? En ken je dit toffe trucje al voor het tekenen van een fiets?

Meer inspiratie opdoen?

Behoefte aan nog meer inspiratie? Duik dan eens in een boek over strip-tekenen of cartoons tekenen. Ook vaak te leen bij de bibliotheek. Ik kocht dit boek ooit via Marktplaats en heb daar veel aan gehad. Hou de principes van het maken van eenvoudige tekeningen in je achterhoofd als je zoekt naar voorbeelden: Laat je niet afschrikken door de moeilijke vormen van het gezicht. Kijk vooral naar de manieren waarop wenkbrauwen, ogen en monden getekend zijn. Nog meer tips lees je hier.

Pinterest is een visuele zoekmachine en kan je ook aan idee?n en inspiratie helpen voor het tekenen van een verdrietig gezicht of blij gezicht. Op mijn Pinterest account vind je een bord met allerlei voorbeelden van eenvoudige gezichten met emoties.

Zelf eenvoudige gezichten tekenen met emoties?

Tot zover alle voorbeelden. De truc is natuurlijk dat je voor een willekeurige situatie de juiste emotie kunt tekenen in het gezicht. Daarom de volgende uitdaging: Probeer eens een emotie te tekenen bij elk van de volgende situaties. Hoe zou je poppetje kijken bij:

  • Bezoek aan de tandarts
  • Dagje naar het pretpark
  • Net uit de achtbaan
  • Lange vergadering in het vooruitzicht
  • Lunchtijd!
  • WC papier is op
  • Het winnen van de marathon

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!