Beginnen met het leren van visueel communiceren valt niet altijd mee. De mensen die je volgt op Instagram lijken alleen maar de perfecte plaatjes te tekenen. Pinterest staat vol met prachtige praatplaten, templates en originele symbolen. Maar waar begin je? En hoe wordt je uiteindelijk steeds beter in visueel communiceren? In dit artikel deel ik vier veelvoorkomende fouten als je begint met visueel communiceren. Stuk voor stuk allemaal fouten die ik in het begin ook veel maakte. Start je net met visueel communiceren of ben je al even bezig? Doe je voordeel met dit artikel en onderzoek welke verbeteringen jij kunt maken!
Vier fouten als je wil beginnen met visueel communiceren
1. Je begint met de perfecte tekening in je hoofd
Maar eenmaal op papier vind je je tekening toch niet mooi genoeg. Het papier belandt in de prullenbak. Een week later speur je opnieuw rond op Pinterest naar mooie tekeningen. Nog een poging en opnieuw moffel je jouw papiertje met jouw tekening opnieuw met schaamte weg. ?Zucht, als ik toch zou kunnen tekenen?.
Volgens mij is dit voor de meeste mensen de allergrootste drempel als ze beginnen met visueel communiceren. Het verschil tussen wat het ?in hun hoofd moet zijn? en hoe het er werkelijk uit ziet. En dan wordt je ontzettend veeleisend en hard voor jezelf. En daar is de valkuil: je stopt met oefenen.
Maar als je eerlijk bent naar jezelf, je bent een nieuwe vaardigheid aan het leren. Eigenlijk zelfs een nieuwe taal. En ik weet niet hoe het met jou zat, maar na de eerste drie jaar Frans op de middelbare school kwam het er bij mij nog steeds hakkelend en onverstaanbaar uit. Wat wel fijn is, is dat ik mezelf ondertussen met handen en voeten verstaanbaar kan maken als ik een croissant en baguette moet bestellen. Verdient geen schoonheidsprijs, maar doel bereikt zou ik zeggen.
Hetzelfde geldt voor het beginnen met visueel communiceren. Gun jezelf de tijd en oefenruimte om jezelf deze nieuwe vaardigheid eigen te maken en vergelijk jezelf niet met anderen die dit al jaren doen (of heeeel veeeel geoefend hebben). Maak niet de fout om te stoppen met oefenen. Blijf proberen! Mijn tekeningen waren in het begin echt alles behalve top. Begin gewoon met experimenteren, bijvoorbeeld door regelmatig Pictionary te spelen of elke dag een paar minuten te oefenen met de willekeurige woordenmachine. Of je kunt natuurlijk stiekem oefenen tijdens je werk.
?2. Beginnen met visueel communiceren: zijn woorden verboden?
Omdat je vind dat je tekening alles duidelijk moet maken. Visueel communiceren betekent toch dat plaatjes de boodschap overbrengen? Niets is minder waar. Niet elke tekening spreekt voor zich. En dat is prima. Bij visueel communiceren gaat het ALTIJD om het verhelderen van een boodschap. Heel vaak gaat het om het gesprek dat je voert naar aanleiding van een tekening (een praatplaat bijvoorbeeld). Woorden kunnen dan verhelderen wat je precies bedoelt. Of de tekening ontstaat tijdens het voeren van een gesprek. Woorden vormen dan zelfs de ankerpunten van je tekening.
Als ik begin met het tekenen van een lampje dan kan dat ontzettend veel betekenissen hebben. Het kan gaan over een idee, een brainstorm, orientatiefase, de lampenfabrief van Philips, duurzaamheid, licht, vernieuwing, enzovoort. Een woord, zin of tekst er bij noteren kan dan veel verduidelijken. En daar gaat het uiteindelijk om bij visueel communiceren: elkaar beter begrijpen! Trap dus niet in deze valkuil; tekeningen zijn een EXTRA tool. Bij visueel communiceren zijn woord en beeld onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beeld verhelderd woord, woord verhelderd beeld.
3. Je tekent alleen symbolen van voorwerpen
Mensen zoeken in alles om zich heen naar herkenning. En als ze je tekening bekijken willen ze daar iets van zichzelf in herkennen. Plaatjes met een gezicht, poppetje of dier er in worden als veel aantrekkelijker ervaren dan tekeningen met alleen symbolen van voorwerpen. Wil je dus met veel resultaat beginnen met visueel communiceren, richt je dan het tekenen van smiles of gezichten. Al begin je maar met tekenen van een eenvoudige smile op een koffiebeker. Of een eenvoudig poppetje in de hoek van je tekening. Je zult zien dat je andere reacties krijgt op je tekeningen. Nog meer effect krijg je als je emoties tekent in je gezichten. Klinkt moeilijk maar is eigenlijk heel eenvoudig.
4. Je denkt dat je tekeningen uniek en origineel moeten zijn
Maar waarom eigenlijk? Je tekent een plaatje om je boodschap beter over te brengen. Punt.
En als een simpel plaatje (zoals het lampje hierboven) dat verduidelijkt, dan hoef je het jezelf niet moeilijker te maken dan dat het is. Teken het lampje gewoon na en wees trots op het eindresultaat. Maak eenvoudige tekeningen! Zeker als je begint met visueel communiceren is lang bezig zijn met een uniek symbool vaak zonde van je tijd. Negen van de tien keer helpt het echt niet om je boodschap sterker te maken. Bepaalde symbolen zijn juist zo herkenbaar omdat ze eigenlijk altijd op dezelfde manier gebruikt worden. Natuurlijk kun je in de loop van de tijd variaties gaan maken op bepaalde symbolen. Bijvoorbeeld omdat je ze vaak gebruikt of omdat je ze specifiek wil maken voor je context. Plaatjes evalueren vanzelf als je ze vaker gebruikt hebt.
Dus, zeker als je begint met visueel communiceren neem eerst de tijd om een basis symbolenbibliotheek op te bouwen. Simpel en eenvoudig is goed genoeg. Zoek eens naar voorbeelden van abstracte symbolen voor zakelijk tekenen of doe mee aan een tekenchallenge. En vooral, laat je niet afschrikken door mensen die al jaren visueel werken en die een originele en gevarieerde beeldbieb hebben opgebouwd. Kopieer en leer!
(P.s. Mijn tip voor het opbouwen van een symbolenbieb: bewaar plaatjes van tekeningen die je aanspreken op een bord op Pinterest. Dat doe ik ook. Op die manier kun je snel en makkelijk ideeën terugvinden en maak je je eigen ideeën bron van plaatjes om na te tekenen. Meteen doen? Op bijna elk plaatje op mijn website zit een pinterestknop waarmee je het plaatje direct kunt opslaan!
Gratis startpakket
Tekenen in je Werk!
Tekenen in je Werk!
Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?
Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!
Geef een reactie