Skip to main content

Samenwerken vol energie en resultaten

Met een goede werksessie laat je een team effectief samen werken en betere resultaten behalen. Zo’n werksessie ervaren mensen meestal als hard werken. Maar je wil niet dat iedereen leeg en uitgeblust de bijeenkomst verlaat. Hoe zorg je dat aan het einde van de bijeenkomst iedereen vol energie de deur uit gaat en er mooie resultaten behaald zijn? Bereid eens een visuele werksessie voor!

In dit blog drie tips waarmee je een inspirerende (visuele) bijeenkomst creëert voor bijvoorbeeld een brainstormsessie of strategische sessie!

Visuele werksessie strategische sessie brainstormsessie voorbereiden creeeren samenwerken met visuele templates visueel werken

Een visuele werksessie!

Visueel werken is een toegankelijke manier om complexe onderwerpen snel te begrijpen en te analyseren. In een visuele werksessie gebruik je een visueel template om aan de slag te gaan met een vraagstuk, probleem of uitdaging. Visuele templates ondersteunen je om met concrete resultaten de deur uit te stappen. Bovendien hou je zelf meer ruimte over om mee te denken of het groepsproces te begeleiden.

Door visuele templates als werkvorm te gebruiken wordt iedereen aangemoedigd om ideeën in te brengen en bij te dragen aan de samenwerking. Een open discussie voeren wordt makkelijker. Want hoe frustrerend is het als altijd dezelfde mensen hun stem laten horen en de rest er wat stilletjes bij zit?  

Bovendien maakt visueel werken het voor iedereen gemakkelijker om te onthouden wat er tijdens de sessie is besproken en welke beslissingen er zijn genomen!

Visuele werksessies zijn onder andere handig voor brainstormsessies, het maken van toekomstplannen, creëren van een visie, het maken van keuzes, design thinking processen, voor evaluaties of voor een terugblik. En het is makkelijker dan je denkt!

50 Visuele om direct te gebruiken Indigo Leeuw ebook voorpagina

Dus hoe kun je een visuele werksessie voorbereiden? Ik geef je drie tips om een inspirerende werksessie te creëren!

1. Divergeren en convergeren als basis van je werksessie

Ken je dat? Je hebt een hele sessie met elkaar gehad. Flipovers vol met ideeën, tekst, analyse of uitkomsten. En aan het einde van de sessie roept iemand ‘Ik zal de flipovers wel mee naar huis nemen om ze uit te werken’.

Dame zegt: Ik neem de flipovers wel mee en werk ze uit.

AAAAAH! Daar krijg ik echt buikpijn van!

Want wat er daarna gebeurt?

Je hoort er nooit meer wat van terug. Of je herkent je eigen input totaal niet meer in de samenvatting/conclusies die gemaakt zijn. Of je krijgt kilometers tekst in een word document omdat alle tekst letterlijk is overgetypt van de flipovers.

En eigenlijk ben je geen stap verder gekomen.

Een goede werksessie bestaat daarom altijd uit twee fasen: divergeren en convergeren.

Wat is Divergeren en convergeren hoe bereid je een visuele werksessie voor

Tijdens de divergerende fase worden de deelnemers aangemoedigd om vrij te denken en zoveel mogelijk ideeën te bedenken zonder ze te beoordelen.

In de divergerende fase kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Brainstormen over ideeën,
  • Ideeën uitwisselen
  • Zoveel mogelijk oplossingen bedenken
  • Ieders mening laten horen
  • Bekijken vanuit verschillende perspectieven

Daarna komt de convergentie fase. Tijdens de convergentiefase beoordeel je samen deze ideeën en beslis je welke de moeite waard zijn om verder te gaan.

In de convergerende fase kun je denken aan:

  • De beste opties bespreken/kiezen
  • Het meest innovatieve idee kiezen
  • Besluiten nemen
  • Acties kiezen
  • Beslissingen nemen zonder vast te lopen in een lus.
  • Oplossingen kiezen die zowel creatief als effectief zijn

Door deze twee fasen te combineren in een werksessie, kun je beter samenwerken en sluit je je werksessie af met betekenisvolle oplossingen en acties. En daar krijg je energie van!

2. Tekenvaardigheden opwarmen bij de start

Meer dan 50% van het brein is gericht op het verwerken van visuele informatie. In een visuele werksessie maak je dus veel beter gebruik van je brein! En dat merk je aan de betrokkenheid, de creativiteit en de communicatie tussen mensen!

Visueel werken betekent dat je mensen de gelegenheid geeft om visuele informatie te lezen, informatie visueel te structureren, maar ook om visuele informatie te schrijven (ja, tekenen dus). Door mensen te laten tekenen geef je ze de kracht in handen om beter te communiceren en hun denkkracht te vergroten.

Iedereen kan tekenen - Indigo Leeuw - De Kracht van Visueel Werken Binnen Handbereik

Dat is natuurlijk precies wat je wil in een goede werksessie!

Creëer daarom aan het begin van je werksessie de kans om de tekenvaardigheden op te warmen. Dat maakt de drempel lager om later in de sessie ook zelf te tekenen. Ook helpt het om alvast in de juiste mindset te komen voor visueel werken.

Een crashcourse over het maken eenvoudige tekeningen vind je hier.

Twee makkelijke oefeningen om tekenvaardigheden op te warmen

Teken een paar krabbeltjes op papier. Laat daar vervolgens vogeltjes of beestjes van maken. Daag de deelnemers ook uit om de vogeltjes iets te laten doen door een symbool of voorwerp toe te voegen aan het plaatje.

vogeltjes oefening tekenvaardigheden opwarmen krabbeltjes

Gebruik een visueel template als opwarmer. Bijvoorbeeld het tekenen van een favoriete mok die iets persoonlijks over de deelnemer vertelt (inclusief favoriete ochtenddrankje natuurlijk).

visueel template kennismaking opwarmer tekenvaardigheden

3. Beweging en dynamiek in je werksessie

Deelnemers betrokken en energiek houden tijdens een werksessie. Dat is de sleutel om met een positieve vibe af te sluiten! Ik probeer mijn werkvormen af te wisselen maar vooral ook om dynamiek aan de werksessie toe te voegen. Daarom werk ik liever met papier, post-its en flipovers in een werksessie dan met digitale werkvormen.

postits werken visuele templates samenwerken clusteren ordenen brainstorm sessie voorbereiden

Een paar praktische tips voor voldoende beweging en dynamiek in je werksessie:

  • Werk je met post-its? Laat deelnemers die dan zelf ophangen, clusteren, sorteren of indelen. Het liefst natuurlijk een eindje verderop dan waar ze hebben zitten nadenken ?
  • Hang flipover vellen of visuele templates aan muren in plaats van ze op tafels te leggen. Zo creëer je vanzelf momenten waarop mensen in beweging moeten komen.
  • Laat de deelnemers tussendoor in kleine groepjes samenwerken en daarna korte (visuele) presentaties geven over de uitkomsten.
  • Voeg eventueel energizers toe aan je werksessie. Bijvoorbeeld in de overgang tussen de divergeerfase en convergeerfase. Extra voordeel: zo maak je meteen duidelijk onderscheid tussen de twee fases.
  • Gebruik visuele templates die uitnodigen om actief bezig te zijn. Bijvoorbeeld templates die uitdagen om ideeën te sorteren, acties te ordenen op tijd/volgorde of om te tekenen.

Wil je meteen aan de slag?

In dit ebook vind je 50 visuele templates die je direct kunt printen.

50 Visuele om direct te gebruiken Indigo Leeuw ebook voorpagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!