Skip to main content

Wil je een project, workshop of bijeenkomst evalueren? Weten wat goed ging en wat voor de volgende keer beter kan? Maar dan het liefst zonder eindeloos gepraat? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit blog vind je drie visuele werkvormen voor evaluatie. Visueel evalueren helpt je overzicht te krijgen, de belangrijkste informatie te filteren en tot concrete verbeteracties voor de volgende keer te komen.

Drie visuele werkvormen voor evaluatie

1. De thermometer: een simpele manier om feedback te verzamelen

Met de thermometer kun je snel en gemakkelijk feedback verzamelen van een groep mensen. Je stelt een paar vragen en laat de deelnemers hun mening geven op de schaal van een thermometer.

Werkvormen evaluatie evalueren thermometer inchecken

Zo werkt het

  1. Stel je vraag. Bijvoorbeeld: Wat vond je van de presentatie? Was de cursus inspirerend? Noteer de vraag bij een thermometer.
  2. Maak een schaalverdeling. Bijvoorbeeld: onderaan de thermometer staat voor “zeer ontevreden”, bovenaan de thermometer staat voor “zeer tevreden”.
  3. Laat de deelnemers hun mening geven. Vraag iedereen daarvoor een stip of sticker op de thermometer te plaatsen.
  4. Bekijk de resultaten. Waar zijn de uitschieters? Waar kan er verbeterd worden? Wie wil zijn stip toelichten? Bespreek dit met de groep.

Tips

  • Gebruik de thermometer voor grote groepen. Zo krijg je snel inzicht in de mening van de groep én van individuen.
  • Hang meerdere thermometers naast elkaar. Zo kun je feedback verzamelen over verschillende onderwerpen.

Deze visuele werkvorm om te evalueren is ideaal als je weinig tijd hebt. Het uitvoeren kan snel en gemakkelijk en de voorbereiding kost weinig tijd (het kant en klare template vind je hier). Ook met grote groepen. Bovendien is het ook een eenvoudige manier om de resultaten in de tijd te vergelijken.


2. Dat verdient een taartje: een feestje voor succes

Wil je nagenieten van een geslaagd project of evenement? Dan is de methode “Dat verdient een taartje” een leuke en inspirerende manier om de succesfactoren te inventariseren.

Visueel template taart vieren evalueren printen creatieve werksessie werkvorm inspiratie

Zo werkt het

  1. Teken een grote taart op een flipover vel (of print kant en klaar)
  2. Noteer het onderwerp of project op de taart.
  3. Welke resultaten hebben jullie behaald? Noteer in de kaarsjes.
  4. Wat heeft het project tot een succes gemaakt? Waardoor liep het beter dan verwacht? Waardoor zijn de resultaten goed? Wie hebben hieraan bijgedragen? Etc. Noteer deze succesfactoren (ingrediënten) in de laagjes van de taart.
  5. Bekijk deze taart vol succesfactoren. Welke factoren waren heel belangrijk voor het eindresultaat? Markeer deze zodat ze goed opvallen. Maak eventueel een top 3 of top 5 van de meest belangrijke succesfactoren. Bespreek hoe je dit mee kunt nemen naar een volgend project.
  6. Geniet van het succes!

Tips

  • Cluster de succesfactoren per onderwerp/categorie. Gebruik daarvoor de verschillende laagjes van de taart.
  • Eet een echte taart! 😉

“Dat verdient een taartje” is een feestelijke manier om te reflecteren op een geslaagd project of bijeenkomst. Door de positieve punten uit te lichten krijg je de succesfactoren beter in beeld. En dat zijn waardevolle inzichten om mee te nemen naar de toekomst!

3. Dieptepunten, hoogtepunten en een schatkist: wat heb je geleerd?

Deze laatste werkvorm om te evalueren vraagt iets meer tijd, maar helpt ook om met elkaar iets dieper te reflecteren. Met de werkvorm haal je de hoogte- en dieptepunten naar boven. Maar ook sta je stil bij wat je er van geleerd hebt.  

Visueel evalueren dieptepunten hoogtepunten

Zo werkt het

  1. Hang een template op met een kuil en een berg. De kuil staat voor de dieptepunten, de berg voor de hoogtepunten. Het template kan je zelf maken of hier kant en klaar downloaden.
  2. Noteer de hoogtepunten en dieptepunten op het template. Laat iedereen in stilte de hoogtepunten en dieptepunten van de periode of het project noteren. Dat kan direct op het template of op post-its.
  3. Laat iedereen de input op het template lezen. Zijn er dingen die vragen oproepen? Onduidelijk zijn? Bespreek dit met elkaar en vraag om toelichting.
  4. Wat is voor ieder de opbrengst geweest van deze hoogtepunten/dieptepunten? Wat is er geleerd? Wat is een belangrijk inzicht geweest? Wat zou je de volgende keer anders doen? Laat dit kort noteren op een post-it en bij de schatkist plakken.
  5. Wat zijn de belangrijkste inzichten? Welke lessen kunnen we trekken voor de toekomst? Bespreek met elkaar.

Visuele werkvormen voor evaluatie!

Dit waren drie werkvormen om projecten, workshops of vergaderingen te evalueren. Ben je op zoek naar nog meer werkvormen om visueel te evalueren? Of wil je ook de rest van je bijeenkomst visueel werken? Check dan dit boek. Het staat vol met kant en klare visuele werkvormen die je meteen kunt printen (ook op GROOT formaat).

50 visuele werkvormen evaluatie evalueren download boek printen inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!