Skip to main content

De titel van dit blog is niet: Welke stiften MOET je hebben voor zakelijk tekenen? Want visueel communiceren zit niet in de spullen, het materiaal, de stiften, de hoeveelheid pennen. Natuurlijk helpt het als je fijn materiaal hebt. Daarom schreef ik dit blog ook. Om je te laten zien welke stiften en pennen ik graag gebruik bij zakelijk tekenen, welke basisitems ik altijd bij me heb en met welke kleuren ik graag teken. Ik wil je vooral laten zien waarom deze stiften voor mij werken. Zodat jij vervolgens de keuzes kunt maken die bij jou passen. Want heel eerlijk, zolang je iets hebt waar je mee kunt schrijven en iets waarop je kunt schrijven dan kun je vooruit.

Overzicht: dit zit er in mijn etui

Ik geef je een inkijkje in mijn etui zodat je een beeld krijgt van (het aantal) stiften en het materiaal dat ik gebruik. Op deze foto staat alles wat er op dit moment in mijn etui zit aan stiften en materiaal om visueel te kunnen werken. In de paragrafen hieronder leg ik uit wat er precies in mijn etui zit en waarom ik dat fijn/handig vind!

Overzicht inhoud etui

Pennen voor zakelijk tekenen

Voorheen schreef ik bijna altijd met blauwe balpen maar voor zakelijk tekenen heb ik die ingewisseld voor een zwarte fineliner. De blauwe balpen vind ik nog steeds het meest fijn schrijven. Maar de kleur zwart werkt veel beter bij tekeningen. Het contrast met het (vaak) witte papier is groter. Zeker als je nog kleur of schaduw toe wil voegen dan kijkt zwart veel rustiger dan blauw. Van de zwarte fineliners heb ik altijd de 0,3 mm, 0,5 en 0,7 mm in mijn etui zitten. Meestal gebruik ik de fineliner van 0,5 mm en 0,7 mm. Voor details of werken op een klein stukje papier gebruik ik de 0,3. Niet noodzakelijk, wel handig. De fineliners in mijn etui zijn van het merk Neuland.

fineliners visuele aantekeningen maken welke diktes zijn fijn

Zwarte stiften voor zakelijk tekenen

Graag schrijf ik met mijn (oranje! ;)) zwarte stiften van 1 mm. Van deze stiften heb ik er altijd twee bij me want ook al zijn deze stiften navulbaar, ik wil niet zonder zitten tijdens een overleg. Deze stiften zijn dikker dan een fineliner en ik vind ze om te tekenen heel lekker. De verhoudingen tussen lijnen kloppen snel bij eenvoudige tekeningen en met deze maat stift vind ik het makkelijk om met overtuiging te tekenen. In een noodgeval kan ik er ook op een flipover mee uit de voeten.

Welke stiften zakelijk tekenen zwart

Tekenen op een flipover

Met zwarte stiften tekenen op een flipover? Dan gebruik ik liever wat dikkere stiften van 2-6 mm. Ik heb er twee in mijn etui zitten; één met een ronde punt, één met een wigpunt. Met de wigpunt krijg je als vanzelf wat diepte in je tekeningen vind ik. Een beetje zoals bij kaligrafie. Met de ronde punt kan ik wat preciezer werken.

Al mijn zwarte stiften zijn van het merk Neuland. Een professioneel stiftenmerk. Waarom ik ze graag gebruik is omdat de stiften navulbaar zijn (dus duurzamer), de zwarte stift is écht diep zwart (outliner) en de stiften zijn op waterbasis. Dat is fijn voor de geur maar ook drukken de stiften daardoor niet door het papier.

Grijze stiften voor zakelijk tekenen

Niet zwart, geen kleur, maar wel een basis stift voor zakelijk tekenen. Met een grijze stift kun je makkelijk schaduw toevoegen aan je tekening. Daarmee wordt je tekening aantrekkelijker om naar te kijken. Ook is het een prima tint om kaders mee te tekenen waardoor je snel meer structuur geeft aan je tekening.

Gekleurde stiften voor zakelijk tekenen

Ik heb twee soorten gekleurde stiften in mijn etui zitten. Het belangrijkste verschil is de dikte van de stiften. De dunne stiften van Stabilo gebruik ik voor visuele aantekeningen. De lijnen van deze stiften zijn zo’n beetje 1 mm dik. Ze schrijven fijn, kleuren heel egaal en de prijs/kwaliteit verhouding vind ik uitstekend.

Stabilo stiften visuele notulen visuele aantekeningen maken basiskleuren in etui

Voor faciliteren en/of werken op flipovers gebruik ik stiften van Neuland 2-6 mm dik. De gekleurde stiften zijn (net als de zwarte) navulbaar en op waterbasis. Ik vind ze erg fijn om mee te werken.

Favoriete kleuren stiften neuland visueel faciliteren

Mijn etui heeft aardig wat ruimte, dus daar zitten eigenlijk alle basiskleuren in van 1 mm. Maar al mijn dikke stiften heb ik niet standaard bij me, dat vind ik te veel ruimte in beslag nemen. Maar ik wil wel uit de voeten kunnen als ik (onverwacht) iets op een flipover moet schrijven. Daarom heb ik in mijn etui een selectie van dikke stiften die ik het liefst gebruik. Het zijn een zwarte (outliner) stift, een grijze stift en mijn drie favoriete kleuren; oceaan, oranje en goud.

Heb ik een tekenopdracht of faciliteer opdracht dan neem ik meer stiften en materiaal mee.

Toolbox visueel faciliteren stiften basis

Welke kleuren stiften voor zakelijk tekenen kopen? Zo maakte ik mijn keuze

Na een eerste bestelling bij Neuland wilde ik mezelf trakteren op een mooie set stiften. Maar welke kleuren moest ik er nog bij kiezen? Ze hadden wel 50 verschillende tinten en tegenwoordig zijn het er nog meer. Ik had eerder al een basisset gekocht. Dus daarmee aardig wat kleuren maar ik wilde een set stiften samenstellen waarmee ik voor alle soorten projecten uit de voeten zou kunnen zonder al te veel keuzestress.  Daarom tekende ik een soort kleurencirkel voor mezelf met de primaire en secundaire kleuren. Mét de Neuland kleurnummers erbij. Door uit elke tint één kleur stift te kiezen wist ik dat ik aardig compleet zat. Meer tips over het kiezen van een kleurenpalet lees je hier.

Nu ik daarop terug kijk zou ik het weer zo doen. Behalve de kleur blauw die wat donkerder uitviel dan ik hoopte.

Naast de primaire kleuren (rood, blauw, geel) en secundaire kleuren (oranje, groen, paars) zie je dat ik nog drie kleuren in de kleurencirkel heb staan: Lichtblauw, oceaanblauw en goud.

Lichtblauw (303)

In een training die ik ooit volgde gebruikte iemand deze tint als schaduwkleur in plaats van grijs. Ik vond het effect erg tof en heb daarom deze tint ook aangeschaft om een keer te kunnen variëren. Heel eerlijk gezegd gebruik ik deze tint nauwelijks al is het effect echt wel goed.

Oceaanblauw (305)

In diezelfde training lag een stift in deze kleur blauw op tafel. Ik hou erg van blauw (Indigo ;)) maar dat had je waarschijnlijk al door. Zeker voor de zeeblauwe tinten heb ik een voorliefde. Op deze stift was ik dan ook meteen verliefd en daarom dus ook standaard in mijn etui.

Goud (801)

De kleur die lekker combineert en contrasteert met de blauwe tinten is goud. Tegelijkertijd is het een goede kleur om in een tekening met geel en/of oranje wat diepte aan te kunnen brengen. Ik gebruik mijn gouden stift vaker dan mijn gele stift omdat het goud van een afstandje beter te zien is.

Welke basisitems zitten nog meer in mijn etui?

Altijd handig & voorbereid op onverwachte situaties. Daarom zit dit ook standaard in mijn etui:

  • Een schaar
  • Een rolletje plakband (voor flipovers afplaktape)
  • Gum
  • Potlood
  • Een gewone balpen
  • Paperclips
  • Stickers van indigo leeuw
  • Setje kaartje uit het spel Pictionary (Waarom? Daarom!)

Post-its

Altijd bij de hand. In mijn tas, bureaulade of toolbox. In mijn etui zit eigenlijk altijd een setje mini-post-its. In mijn tas en toolbox zitten standaard de gewone vierkante post-its en een setje post-its in de vorm van een spreekwolkje. Fijn om aantekeningen op te maken tijdens werksessies als er nog het nodige verschoven moet worden.

Visuele templates invullen met postits en geeltjes

Ik werk trouwens ook graag op mijn Ipad met het programma Procreate. Hier kun je meer lezen over de voor- en nadelen van digitaal tekenen én waarom/wanneer ik ook nog steeds heel graag teken met stiften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!