Skip to main content

Je kent natuurlijk de kleurencirkel met alle primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Met als basis rood, blauw en geel kun je alle kleuren van de regenboog maken! Maar hoe kies je hieruit de juiste kleuren voor je zakelijke tekening? Hoe zorg je ervoor dat je kleurenpalet niet alleen mooi is, maar ook rust, diepte en structuur toevoegt aan je werk? In dit blog leg ik je uit hoe je met de juiste kleurenkeuzes je tekening kunt versterken en visuele ruis kunt vermijden. Lees verder en ontdek de impact van een goed gekozen kleurenpalet!

Wat is een kleurenpalet?

Een kleurenpalet is de selectie van kleuren die je in een tekening of ontwerp gebruikt. Kleur is een krachtig hulpmiddel dat extra betekenis kan geven aan je tekening of praatplaat. Ook wordt je tekening er visueel aantrekkelijker van. Maar pas op: maak er geen kleurplaat van! Te veel kleur geeft visuele ruis. Het gaat erom dat je betekenisvolle keuzes maakt en je bewust bent van de impact die kleur kan hebben.

3 x De impact van een goed kleurenpalet:

Creëer rust in je tekening

Een goed gekozen kleurenpalet geeft rust. Het zorgt er voor dat de aandacht van de kijker kan gaan naar de inhoud van de tekening – de dingen die echt belangrijk zijn. In een tekening die barst van de kleuren, schreeuwt alles om aandacht. Een tekening die niet schreeuwerig is, maar juist kalmte en overzicht brengt, helpt om de boodschap duidelijk en effectief over te brengen.

Creëer diepte in je tekening

Kleur kan ook diepte toevoegen aan je tekening. Met een goed kleurenpalet creëer je visuele hiërarchie in je tekening. Dit betekent dat (accent)kleuren worden gebruikt om de aandacht van de kijker te leiden naar de belangrijkste elementen in de tekening. De elementen die iets minder belangrijk zijn krijgen een lichtere tint of andere (minder opvallende) kleur.

Kleurenpalet zakelijke tekening praatplaat maken kleurgebruik visueel werken

Als je dit handig doet versterk je het principe van Glance, Scan, Read, waarbij bepaalde elementen op de voorgrond worden geplaatst terwijl andere op de achtergrond blijven. Hierdoor kan de kijker snel zien wat belangrijk is en de informatie in hapklare brokken verwerken.

Kleurenpalet diepte in je tekening voor en achtergrond

Creëer structuur in je tekening

Met kleur creëer je structuur in je tekening door elementen die bij elkaar horen dezelfde kleur te geven. Dit helpt om verbanden en relaties tussen verschillende delen van je tekening duidelijk te maken. Bijvoorbeeld, je kunt voordelen in één kleur weergeven en nadelen in een andere kleur. Dit maakt het visueel duidelijk wat bij elkaar hoort.

basisskills visueel communiceren gelijke kleuren lichter klein

Op dezelfde manier zou je ook proces en inhoud van elkaar kunnen scheiden. Je geeft de pijlen of verbinders van het proces dan een andere kleur dan de inhoudelijke tekeningen.

Het geheim van een goed kleurenpalet

De basis is simpel: houd het bij drie! Zo creëer je eenvoudig structuur, diepte en overzicht in je tekeningen.

Tip kleurenpalet visueel werken hou het bij drie Indigo Leeuw TIP

Ik kies meestal één accentkleur, één complementaire kleur en een bijbehorende analoge kleur die bij één van deze twee kleuren past. Dit trio zorgt voor een harmonieuze balans en helpt om de belangrijkste elementen van je tekening te benadrukken. Zwart, wit en grijs zijn ideaal om diepte en schaduw toe te voegen zonder de aandacht af te leiden.

Wat bedoel je dan met accentkleur, complementair en analoge kleur, Lieke? Lees maar mee:

Een paar definities over kleurgebruik

Accentkleuren:

Kleuren die worden gebruikt om belangrijke elementen te benadrukken. Accentkleuren vallen op, zijn helder en trekken meteen je aandacht. Denk aan oranje, rood, geel, groen of paars.

Complementaire kleuren:

Kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen en een hoog contrast en visuele impact creëren wanneer ze samen worden gebruikt. Je gebruikt ze voor tegenstellingen en contrasten.

Kleurenpalet kiezen samenstellen complementaire kleuren

Analoge kleuren:

Kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen en een harmonieus en samenhangend kleurenpalet vormen.

Kleurenpalet kleurpalet kiezen samenstellen stiften zakelijk tekenen praatplaat tips analoge kleuren

Maar hoe stel je dan een goed kleurenpalet samen?

Je weet nu hoe je accentkleuren, complementaire kleuren en analoge kleuren kunt vinden in de kleurencirkel. Én je weet dat je het beste bij drie kleuren kunt blijven in je tekening. Combineer dat met elkaar en je komt eenvoudig tot een goed werkend kleurenpalet.

KLeurenpalet kiezen complementaire kleuren en analoge kleur combinatie
Kleurencirkel kleurenpalet kracht van 3 analoge kleuren

En tot zover de theorie…..

Hoe ik mijn kleurenpalet kies (mijn ervaringen & tips!)

Met de informatie over de kleurencirkel en het gebruik van maximaal 3 kleuren kom je een heel eind. Maar wat werkt nou goed? En welke kleur neem je als uitgangspunt? Dit zijn mijn persoonlijke tips:

  • Meestal begin ik met het kiezen van mijn accentkleur. Dat is de kleur die in de plaat het meest in het oog zal springen en dus een belangrijke kleur. Deze kleur is ook heel bepalend voor de sfeer van de plaat. Als ik geen rekening hoeft te houden met opdrachtgever kies ik deze accentkleur het liefst op gevoel. (er zijn overigens hele analyses over betekenissen van kleur)
  • Welke kleur neem je als uitgangspunt? Mijn eerste keuze is altijd de huisstijl of de kleuren uit het logo. Soms kom ik daar niet mee uit omdat het logo te veel of te weinig kleuren heeft. Dan gebruik ik (in overleg met de eventuele opdrachtgever) mijn eigen inzicht en voorkeur om een kleurenpalet te kiezen.
  • Afhankelijk van de inhoud van de praatplaat kies ik naast de accentkleur voor een complementaire kleur (veel tegenstellingen; zowel proces als inhoud benadrukken), of een analoge kleur (één verhaal, samenhangende sfeer, diepte, eenvoud).
Zo kies ik mijn kleurenpalet spreekwolk Indigo Leeuw TIP
  • Bij het kiezen van kleuren is het belangrijk om kleuren te selecteren die in intensiteit gelijkwaardig zijn. Twee kleuren die even sterk zijn, zorgen ervoor dat de aandacht gelijkmatig wordt verdeeld. Een zachte geel naast een fel paars is bijvoorbeeld geen goede combinatie, omdat alle aandacht naar het felle paars zal gaan. Als je voor contrasterende kleuren kiest, zorg er dan voor dat ze elkaar in balans houden om de tekening overzichtelijk en begrijpelijk te houden.
  • Ook met stiften en papier werkt de kleurencirkel goed voor het kiezen van je kleurenpalet! Toen ik net begon, tekende ik nog vooral veel op papier. Ik had een set mooie stiften van Neuland aangeschaft en zette ze in een kleurencirkel zodat ik eenvoudiger mijn kleurencombinaties kon kiezen. (linkje) Het voordeel was dat ik maar een beperkt aantal stiften had, dus keuzes waren sneller gemaakt.
  • Probeer en experimenteer vooral veel met je kleurgebruik. Werk je digitaal dan is het eenvoudig om de kleurstelling van je hele plaat te veranderen naar een andere kleur. Probeer gewoon eens wat dat met de uitstraling en sfeer van je plaat doen. En versterkt een andere kleur de visuele hiërarchie of juist niet?

Dus, drie kleuren zijn vaak voldoende om een samenhangend en effectief kleurenpalet te vormen. Dit zorgt ervoor dat je tekening er professioneel uitziet en niet overweldigend is voor de kijker. Gebruik de theorie van de kleurencirkel om goede combinaties te maken. Maar experimenteer ook met kleurencombinaties om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw ontwerp. Zo zorg je ervoor dat je tekeningen effectief communiceren wat je wilt overbrengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!