Skip to main content

Ik maakte deze stempelkaart voor mijn kinderen en de andere kinderen in de buurt. Voor een gezellige (alternatieve) koningsdag in onze straat. Misschien heb jij ook zin in rondje koningsspelen? Of heb je een andere reden om oudhollandse spelletjes te spelen?

Moet eerlijk zeggen dat dit ook 1 van de redenen is dat ik blij ben dat ik eenvoudige tekeningen heb leren maken. Het is ZO handig om snel een tekeningetje te kunnen maken. Of een beloningsstickerkaart. Of een gezellige verjaardagskaart. Of bij kinderfeestjes. Of…..

Spelletjestocht koningsdag oud hollandse spellen

Uitleg Koningsdag spelletjes

Ik denk dat de meeste spelletjes op de stempelkaart wel voor zich spreken. Oudhollandse spelletjes, wie is er niet groot mee geworden ;). Voor de zekerheid toch een kleine toelichting op de zeven opdrachtjes:

Koekhappen

Om te koekhappen rijg je vooraf een stuk touw door een plak peperkoek. Deze bungelende peperkoeken knoop je aan een stuk touw zodat de peperkoeken een stukje uit elkaar hangen. Happen maar!

Wat voel je?

Je speelt het spelletje ‘wat voel je‘ met 5 – 10 alledaagse voorwerpen. Die stop je in een dichte zak. Elk kind mag met de ogen dicht iets pakken in de zak, voelen en raden wat hij denkt dat het is.

Wiebelballetje

De bedoeling bij het spelletje ‘wiebelballetje‘ is dat je met een pingpongballetje op een lepel een parcourtje loopt. Zonder het balletje te laten vallen natuurlijk!

Oberrace

Voor een oberrace neem je een dienblad en een aantal (onbreekbare!) bekers gevuld met water. Zet een simpel parcourtje uit dat de deelnemers moeten lopen, m?t het dienblad in de hand natuurlijk. Oudere kinderen kunnen het parcourtje misschien wel lopen met het dienblad in ??n hand?

Spijkerpoepen

Een klassieker als spijkerpoepen kan niet ontbreken op koningsdag! Zorg voor een lege fles met een redelijke opening. Als je de fles wat verzwaard met een beetje zand of water dan valt hij niet zo snel om tijdens het spijkerpoepen. Knoop een spijker aan een touw, knoop het touw om het middel van een kind en probeer de spijker in de fles te ‘poepen’. Lol gegarandeerd!

Teken je vlag

Bij het spelletje ‘teken je vlag‘ verzint ieder zijn eigen vlag en tekent die met stoepkrijt op de grond. Ziet er meteen gezellig uit!

Steltlopen

Geen oudhollandse spelletjes zonder steltlopen! Markeer een startpunt en een eindpunt een paar meter uit elkaar. Wie kan er heen en weer lopen op de stelten zonder (of zo min mogelijk) te vallen? Heb je geen stelten in huis dan zijn klossen een prima alternatief. Je kunt eventueel zelf klossen maken van twee oude blikken en touw.

Zelf zo’n spelletjeskaart maken voor koningsdag?

Met deze basistips lukt het je zeker om eenvoudige tekeningen te maken! Of misschien is mijn (gratis!) startpakket visueel communiceren iets voor je?

Download koningsdag spelletjes

Je kunt de koningsdag spelletjestocht HIER als pdf downloaden. Wil je wat duurzamer printen? De kaarten zijn nog steeds prima leesbaar als je ze op A5 print, dus twee op 1 pagina.

Ik wens je heel veel speelplezier!

Wil je ook je autorit eens visueel maken voor je kinderen? In dit blog kun je meteen aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!