Skip to main content

Door de weken heen maak ik regelmatig creatieve uitstapjes. Ik werk wat in mijn onderzoekboek, ik probeer eens wat met collages, waterverf en lijm of duik in een cursus over Adobe Illustrator. Dat doe ik voor mijn lol. Omdat ik het leuk vind om nieuwe dingen te leren. Maar ik schrijf er nooit over want Indigo Leeuw gaat over het toepassen van visueel werken.

Maar ik realiseer me steeds meer dat het dingen zijn die wél belangrijk zijn. Die helpen om lef te krijgen, creatief denken te vergroten, om betere tekenmotoriek te krijgen of gewoon om plezier te hebben. Bovendien is het een belangrijk stuk van wie ik ben. Want nieuwe dingen willen leren, dat zit in mijn bloed. Daarom neem ik je in de reeks ‘buiten de lijntjes’ mee in mijn ontdekkingstocht.

Wat ga je doen dan?

Niets anders dan normaal. Alleen krijg je het nu op (zeer) onregelmatige basis te zien ?. Wat je kunt verwachten? Probeersels, uitstapjes in materiaal, experimenten op papier, freestylen, kneusjes, stretchen van creatief denken, waterverf, collages en dingen die ik gewoon deed voor het plezier of om te spelen.

Chronologisch of per onderwerp? Ik heb nog geen idee hoe je het voorbij gaat zien komen. Vragen of suggesties? Laat het me vooral weten!

Waterverf probeersels

Voor mijn verjaardag kreeg ik een prachtig waterverfdoosje. In de zomer probeerde ik al wat. Wat ik in mijn hoofd heb? Van die prachtige urban sketching tekeningen. Het lijkt me heerlijk om ergens te zitten en in het moment op te kunnen gaan. Een sfeer vast te kunnen leggen in beeld. Het moment te vatten zeg maar. Dat is anders dan inhoud vastleggen met eenvoudige symbolen. Maar misschien wel een vaardigheid om meer diepgang, sfeer en lef te krijgen in mijn zakelijke tekeningen?

Mijn strategie is nu vooral om mooie vlakken te kleuren met waterverf. Daarna maak ik er een tekening in. Vaak geïnspireerd op de perongelukjes die ontstaan. De vuurkorf hieronder zat al verstopt in het waterverf vlak. Ik hoefde alleen nog maar wat kleuren en lijnen toe te voegen. Hetzelfde gold voor het vuurwerk. Het helpt in ieder geval wel om wat feeling te krijgen bij de aquarelverf, hoeveelheid water, verdunnen en mengen. Oja, en wat ik wel al leerde over waterverf: pas gummen als de waterverf droog is!

En wat is de volgorde van tekenen voor die urban sketches? Eerst alles met potlood doen? Dan waterverf en daarna fineliner? Als ik eerst werk met fineliner en daarna pas kleur met waterverf loopt de boel nogal uit. Of komt dat door het soort papier in dit notitieboekje (steenpapier)?

Dan nog maar eens wat natekenen met potlood en waterverf. Meteen een goede reden om het papier in mijn nieuwe schetsboek te testen. Geen aquarelpapier maar 140 grams.  

Aan de keukentafel zat ik klaar met mijn kwasten, waterverf en nieuwe schetsboek. Maar wat moet ik tekenen? Haha! Tja, eigenlijk maakt het ook geen klap uit, gewoon beginnen met iets dat dichtbij ligt. Het werd mijn kwastenzakje.

Ik heb eerst geprobeerd om met verdunde waterverf de basis van het gele vlak te doen. Daarna met wat minder water de schaduw en details. Lang niet alles ‘klopt’ maar er zit wel een bepaalde diepte in dus daar ben ik blij mee.

Op Youtube filmpjes zag ik wat tips voorbij komen over het maken van tumbnails. Ook voor het kleurenpalet. Ga ik de volgende keer eens proberen.

Nog onzeker over het opbouwen van waterverf tekening. Eerst grote lichte vlakken en daarna donkerder? En durf ik daarna nog met een fineliner te accentueren? Deze keer niet.

Of ik de bloemen erbij wilde schilderen was eerst ook een twijfel. Wat als het daarna helemaal mislukt is? Dat het er rommelig of slordig uit zien. Zucht, adem, kom op. Ik hoef het aan niemand te laten zien. Toch gedaan en blij met het resultaat.

Papier in het schetsboek is trouwens goedgekeurd. Bladzijdes zijn niet echt gebobbeld en de kleuren komen mooi strak tot hun recht.

To be continued….

Heb jij tips over het werken met waterverf/maken van urban sketches? Ik hoor ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!