Skip to main content

Hoe lang ben jij bezig met het afronden van jouw praatplaat? Herken je het gevoel van eindeloos perfectioneren, waarbij elke kleine aanpassing een nieuwe verbetering lijkt? Ik kan me nog goed herinneren dat ik in die valkuil trapte, en elke keer weer meer tijd aan mijn praatplaten besteedde dan ik eigenlijk van plan was. Maar in de loop van de tijd heb ik geleerd om efficiënter te zijn en een duidelijk plan te hebben. In dit blog deel ik zeven waardevolle tips die je helpen om je praatplaat succesvol af te maken. Laten we beginnen met Tip 1: Spreek een tijd met jezelf af.

NB: Praatplaten zijn vaak tekeningen waarin grote hoeveelheden informatie visueel zijn weergegeven. In zo’n praatplaat wordt helder hoe de informatie met elkaar samenhangt en wordt een visueel overzicht gegeven van het totaalplaatje. Een visueel verslag is een getekende samenvatting van een bijeenkomst of presentatie. 

In dit blog wordt telkens gesproken over praatplaat, maar overal waar praatplaat staat kun je ook visuele notulen of visueel verslag lezen.

Tip 1: Spreek een tijd met jezelf af.

Hoe lang ga je nog bezig zijn met jouw praatplaat? Heel eerlijk, zeker in het begin kon ik wel uuuuren bezig zijn met de laatste puntjes. Elke keer zag ik nog wel iets om te verbeteren, aan te passen of te proberen.

Nu neem ik meestal een half uur tot maximaal een uur om de plaat af te maken. Liefst meteen aansluitend aan de bijeenkomst. Dan zit er nog fris in en kan ik het beste in de juist mood blijven. De dynamiek, energie en sfeer van de bijeenkomst blijft er zo veel beter in. De dag erna pak ik de tekening er vaak nog een keer bij. Dan kan ik weer met een frisse blik kijken en de laatste verbeteringen doen (zie ook Tip 5). Dus, zet een wekkertje en stop na de afgesproken tijd.

Praatplaat Tips Visuele notulen maken tip1 - spreek een tijd met jezelf af zet een wekker

Tip 2: Bekijk je praatplaat in één oogopslag

Wat zie je als je in één oogopslag naar je praatplaat kijkt? Welke dingen trekken meteen je aandacht? Visuele hiërarchie is essentieel om de kijker mee te nemen in je praatplaat. Met een visuele hiërarchie zorg je dat de belangrijkste dingen opvallen en makkelijk te begrijpen zijn. De elementen (details) die minder belangrijk zijn vallen in eerste instantie minder op. Je doet dit door elementen anders te tekenen, zoals groter of met meer kleur, zodat ze meer aandacht krijgen. Je creëert hier structuur en focus mee.

Een truc om dit in je tekening te verwerken is door het principe van Glance, Scan, Read toe te passen.

Glance

De eerste indruk telt. Zorg ervoor dat je praatplaat direct visueel aantrekkelijk is. Dit betekent dat de belangrijkste thema’s en onderwerpen direct herkenbaar moeten zijn. Dat kun je doen met hoofdkopjes of met grote/opvallende tekeningen.

Praatplaat hoofdkopjes titels opvallen visueel verslag maken visuele notulen afmaken tips

Scan

Wanneer mensen verder kijken, moeten ze je praatplaat snel kunnen scannen en de belangrijkste punten er uit kunnen pikken. Dat kun je doen met visuele elementen zoals kleur, grootte en de positie op de praatplaat.

Praatplaat afmaken tips trucs glance scan read

Read

Als mensen meer tijd besteden aan je praatplaat, moeten ze de details kunnen lezen. Schrijf niet te klein of te groot. Voldoende witruimte helpt om ook het lezen van details aantrekkelijk te maken. Met kaders cluster je informatie.

praatplaat lerend kwalificeren in het MBO formatief evalueren en lerend kwalificeren Liesbeth Baartman visueel verslag

Met een duidelijke structuur en focus zorg je ervoor dat belangrijke informatie opvalt en gemakkelijk te begrijpen is. Daardoor kun je de aandacht van de kijker sturen naar de belangrijkste onderdelen van je praatplaat.

Check

  • Zijn de belangrijkste onderdelen van mijn praatplaat duidelijk herkenbaar?
  • Zijn er elementen die te veel aandacht trekken en de focus van de kijker afleiden?
  • Is er een logische volgorde waarin de kijker de informatie kan verwerken?

Tip 3:  Maak je praatplaat visueel aantrekkelijk

Het is belangrijk om je praatplaat visueel aantrekkelijk te maken, zodat hij de aandacht van de kijker trekt en begrijpelijk is. Dit doe je door kleur, licht, schaduw en diepte toe te voegen.

Door diepte toe te voegen, wordt je praatplaat interessanter om naar te kijken. Gebruik schaduw en licht om voorwerpen naar voren te laten komen en achtergrondelementen te vervagen.

Toen ik begon met het maken van praatplaten, was ik vaak geneigd om veel (realistische) kleuren toe te voegen in de hoop dat het mijn tekeningen interessanter zou maken. Maar al snel besefte ik dat minder soms meer is. Ik ontdekte dat mijn collega’s juist moeite hadden om de belangrijkste punten te vinden tussen alle visuele ruis. Sindsdien werk ik het liefst met één basiskleur in twee tinten (bijvoorbeeld lichtgroen en donkergroen), een accentkleur, grijs, zwart en wit.

Visueel communiceren beperkt kleurgebruik handboek beroepsgerichte didactiek hoofdstuk 3 in beeld

Een beperkt kleurenpalet helpt dus bij het creëren van rust en overzicht. Weet je niet welke kleuren je moet kiezen? Aansluiten bij een huisstijl is meestal een goed idee!

Check

  • Heb je kleur, kaders, licht en schaduw toegevoegd om je tekening te versterken?
  • Is het kleurgebruik functioneel en ondersteunt het de boodschap van de tekening?
  • Heb je een beperkt kleurenpalet gebruikt om rust en overzicht te creëren?
  • Heb je geëxperimenteerd met verschillende kleurencombinaties om de elementen in je tekening te accentueren en een samenhangend geheel te vormen?

Tip 4: Feitelijke informatie controleren

Voordat je je praatplaat oplevert wil je natuurlijk dat alle feitelijke informatie in je praatplaat klopt. Je wil geen flater slaan door iemands achternaam verkeerd te spellen!

Dubbel check daarom de namen van sprekers, de titel van de workshop of presentatie, etc. en noteer deze nauwkeurig.

Check

  • Kloppen de namen van de spreker(s)?
  • Heb je de juiste titel van de bijeenkomst/presentatie/workshop genoteerd?

Tip 5: Leg een dag weg en kijk weer fris naar je tekening

Het kan nuttig zijn om een pauze te nemen van je praatplaat en er later met een frisse blik naar terug te keren. Door even afstand te nemen, kun je eventuele fouten ineens zien. Het helpt ook om nieuwe ideeën te bedenken en je tekening te verbeteren als het gaat over visuele hiërarchie en visuele aantrekkelijkheid. .

Het gebeurt mij regelmatig dat er nog een nieuw idee te binnen schiet voor een kleine detailtekening. Of dat ik met een frisse blik naar de tekening kijk en bijvoorbeeld de manier van inkleuren wijzig om de focus te verleggen.

Check

  • Heb je de tijd genomen om even weg te stappen van je tekening?
  • Welke dingen vallen je op aan je praatplaat als je denkt aan visuele hiërarchie en visuele aantrekkelijkheid?
Hoe pak je het aan visuele notulen afmaken visueel verslag tekenen praatplaat afronden lijstje maken

BONUSTIP: Maak eerst een lijstje van de dingen die je opvallen tijdens je ‘frisse blik’-moment. Vervolgens kun je deze één voor één aanpassen of verbeteren. Wanneer je meteen gaat aanpassen, kun je jezelf verliezen in de details van die ene aanpassing en verlies je de frisse blik van de totale praatplaat.

Tip 6: Teken een kader om je praatplaat

Met een kader om je praatplaat omlijst je je tekening. Daardoor ervaart je brein de tekening als een afgerond geheel. Het is maf hoe het werkt, maar met een kader creëer je een visuele grens om je tekening. Daardoor gaat de aandacht van je brein makkelijker naar de inhoud.

Je kunt eenvoudig een kader maken door een lijn te tekenen op ongeveer een halve cm van de buitenkant. Zijn er elementen die je tot de rand hebt getekend? Laat je lijn daar dan onderbreken. In dit plaatje hoe teken je onderwijs is het kader op verschillende plekken onderbroken door een tekening. Zelfs in de hoek.

7 inspirerende voorbeelden tekenen Onderwijs icon leraar leerkracht student leerling dialoog 21e eeuw PABO tekenen

Een andere manier van een kader tekenen is door een gekleurde rand toe te voegen. Een voorbeeld daarvan is deze praatplaat met een oranje kader waarin een proces is uitgetekend.

praatplaat maken proces tekenen gekleurd kader eenvoudig ontwerpproces ontwerp realiseren opleveren

Check

  • Heb je een kader toegevoegd aan je praatplaat?
  • Past het ontwerp van het kader bij de stijl en de boodschap van je tekening? (denk aan kleur, lijndikte, soort lijn)
  • Helpt het kader om de tekening te omlijsten en de aandacht te vestigen op de inhoud? (of vraagt het kader juist alle aandacht?)

Tip 7: Onderteken je plaat!

Vergeet niet je naam op je praatplaat te zetten! Het zorg ervoor dat mensen weten wie de maker is van die toffe praatplaat! Als je ook verantwoordelijk bent voor de inhoud van de praatplaat is het dubbel belangrijk. Zo weten mensen met wie ze contact op kunnen nemen voor meer informatie over de inhoud. Je kunt zelfs overwegen om je mailadres dan toe te voegen.

In het begin koos ik er vaak voor om mijn praatplaten niet te ondertekenen. Ik had een soort gevoel dat wisselde tussen bescheidenheid, schaamte en zelftwijfel. Ik dacht vooral: Misschien is het niet goed genoeg. of Misschien zijn er delen die beter hadden gekund.

Uiteindelijk besloot ik steeds vaker mijn naam toch toe te voegen aan de tekening, ondanks het gevoel van ongemak en twijfel. En hoewel ik me in eerste instantie een beetje ongemakkelijk voelde, was ik blij met wat het me juist opleverde! Ik kreeg hele positieve persoonlijke reacties op mijn platen, zelfs na langere tijd. Het maakt dat ik steeds zelfverzekerder en trotser werd op wat ik maak.

Check

  • Is je naam duidelijk zichtbaar en leesbaar op de praatplaat?
  • Heeft je naam een passende plek op de praatplaat (bijvoorbeeld in de hoek of rand) zodat het niet afleidt van de inhoud?

Yes! je praatplaat is af!

Ik hoop dat deze zeven tips je helpen om je praatplaat naar tevredenheid af te maken. Bewaar de tips eenvoudig via Pinterest.

Laat gerust een reactie achter onder dit blog om te delen hoe het je vergaan is en om anderen te inspireren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!