Skip to main content

Zin om je creativiteit een boost te geven en je tekenvaardigheden te verbeteren? Dan ben je hier op de juiste plek! Of je nu een doorgewinterde tekenaar bent of net begint, in dit blog staat creatief tekenen centraal. Geen droge theorieën maar geef je verbeelding de ruimte en laat je perfectionisme los. In dit blog drie tekenopdrachten waarmee je je tekenvaardigheden kunt verbeteren. Oefen met creatief tekenen en heb vooral plezier!

Creatief tekenen 1: Een vuilnisbelt tekenen

Prentenboeken kunnen een fantastische inspiratie zijn voor tekeningen, tekenstijlen en kleurgebruik. Het boek Rotkat van Janneke Schotveld en tekeningen van Milja Praagman vind ik bijvoorbeeld echt super. Met de (ogenschijnlijk eenvoudige) illustraties en het beperkte kleurgebruik spatten de tekeningen van de pagina’s.

In deze illustratie bijvoorbeeld ontstaat er een rommelige vuilnisbelt door allemaal kleine losse tekeningen kris kras naast elkaar te zetten. Maar ook wordt er een pad gecreëerd door de lege ruimte. Daardoor wordt je oog getrokken naar het huisje op de vuilnisbelt.

De vuilnisbelt uit het boek ‘Rotkat’ van Janneke Schotveld en Milja Praagman

Opdracht:

Maak een vuilnisbelt met een huisje er op. Teken allerlei dingen die je tussen het afval kunt vinden. Perfect tekenen hoeft niet, het ligt immers op de vuilnisbelt. Houdt net als de illustratie van Milja Praagman een pad vrij naar het huisje.

Wat ligt er allemaal op jouw vuilnisbelt? Denk bijvoorbeeld aan een oude sok, appelkroosjes, schoen, fietswiel, moeren en bouten, papier, visgraten, lege blikjes, pennen, bakjes, post, lege tubes, oude flessen, etc.

Creatief tekenen inspiratie opdracht oefening vuilnisbelt geinspireerd door Milja Praagman
Zo tekende ik mijn vuilnisbelt, geïnspireerd op de illustratie van Milja Praagman.

Waarom ligt het voorwerp bij het afval? Een geknakte steel van een paraplu, de bril met gebroken glas. Niet alles hoeft iets te zijn. Soms is een krabbeltje ook genoeg om een leeg plekje op te vullen.

Teken bovenaan de vuilnisbelt een huisje. Waar is het huisje van gemaakt? Is het huisje net zo rommelig als de afvalberg? Of juist strak en opgeruimd?

Creatief tekenen opdrachten oefeningen beter leren tekenen tekenvaardigheden verbeteren schetsboek
Vuilnisbelt, getekend met kroontjespen.

Creatief tekenen 2: Teken in één lijn

Zoek je een oefening om ook meteen je tekenvaardigheden te verbeteren? Dan is dit een lekkere opdracht! Je gaat een voorwerp in één lijn tekenen. Dat dwingt je om echt goed te kijken naar je onderwerp. Bovendien verbeter je je oog-hand coördinatie. De bedoeling is dat je tijdens het tekenen je je pen of potlood niet van het papier haalt. Omdat het onmogelijk is om alles in één lijn precies goed te krijgen helpt deze oefening je ook om wat perfectionisme los te laten.

Tekenen in een lijn tekenvaardigheden verbeteren oog hand coordinatie tekenopdracht

Opdracht:

Kies een voorwerp in je directe omgeving. Een koffie kopje, de muis van je computer, je kat, een stuk fruit, een boek, je telefoon of de sandaal van je kind. Eigenlijk maakt het niet uit.

Zorg dat je het voorwerp goed kunt zien. Zet nu je pen op papier en teken de lijnen van het voorwerp, terwijl je tegelijkertijd met je ogen langs de lijnen van het voorwerp gaat. Kijk tussendoor niet naar je papier maar houd je ogen echt op het voorwerp gericht.

Alle lijnen gehad? Bekijk het resultaat. Glimlachen mag! 🙂

Tekenen in één lijn sandaal oefening opdracht tekenvaardigheden

Bonus:

kijk nog eens naar je tekening. Over welke elementen ben je eigenlijk best tevreden? Wat zou je anders nooit zo getekend hebben maar pakt eigenlijk heel leuk/treffend/spannend/origineel uit? Teken nu het voorwerp nog eens en verwerk dit in je tekening.

Creatief tekenen 3: Teken op een stip

De volgende opdracht is heerlijk om tussendoor te doen en helpt het ontwikkelen van je creativiteit. Ook ontwikkel je oplossingsvermogen wanneer je eens een verkeerde stip/streep/woord tekent in een zakelijke tekening. Want van elke stip kun jij weer wat maken!

Creatief tekenen opdracht oefening op een stip tekenvaardigheden

Opdracht:

Teken allemaal gekleurde stippen op je papier. Dat kunnen stippen zijn in één kleur of allemaal verschillende kleuren stippen. Gebruik elke stip als startpunt en verander ze in zoveel mogelijk verschillende dingen – dieren, mensen, voorwerpen, emoties – alles mag! Er zijn geen grenzen maar teken ook gewoon de dingen die voor de hand liggen. Originaliteit komt vanzelf.

Om je op weg te helpen kun je hier een pagina downloaden met lege stippen. Zelf tekenen kan natuurlijk ook 🙂

Blijf oefenen!

Ga lekker aan de gang met deze creatieve tekenopdrachten en verbeter je tekenvaardigheden stap voor stap. Blijf oefenen en geniet van het proces! Veel succes!

Comments (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!