Skip to main content

Je wil graag je tekenskills verbeteren in de vakantie. Lekker een tekendagboek maken, een visueel vakantieverslag tekenen of een visueel reisdagboekje bijhouden. Op Pinterest en Instagram komen prachtige voorbeelden voorbij van urban sketchers en zakelijk tekenaars. Maar hoe maak jij jouw tekendagboek in je eigen stijl? Hoe maak je ruimte om te experimenteren? En vooral: hoe zorg je dat je voornemen om te tekenen in de vakantie niet ten onder gaat aan je perfectionisme?

Tekendagboek in de vakantie.

Tekenen in de vakantie is waardevol. Zelfs als je net zoals ik tekenen vooral functioneel toepast in het werk. Ik schreef al eerder over tekenen in de vakantie. En het fijnste is dat je herinneringen nog intenser worden.

Hoe helpt het maken van een tekendagboek om beter te tekenen in je werk?

  • Je vergroot je creativiteit. Je tekent andere dingen en vergroot je beeldbieb. Bewust en onbewust kun je hierop terugvallen tijdens je zakelijke tekeningen. Ook door nieuwe stijlen te proberen, je eigen stijl verder te ontwikkelen of opdrachten voor creatief tekenen zullen je zakelijke tekeningen creatiever worden.
  • Experimenteren & lef ontwikkelen. Experimenteren met nieuwe technieken, andere stiften, andere formaat boekjes/papier of een andere stijl. In de vakantie teken je niet in opdracht van een ander, maar voor jezelf. En door te experimenteren ontdek je nieuwe mogelijkheden, nieuwe vaardigheden, stijlen of materiaal. Je zult succeservaringen opdoen of voelen hoe het is om te falen. Maar ook leer je hoe je fouten kunt oplossen. Dat lef en vertrouwen kun je uitstekend gebruiken bij het maken van zakelijke tekeningen!
  • Je vergroot je tekenskills. Misschien heb je iets dat je graag beter zou willen leren tekenen? Ik had dat bijvoorbeeld met poppetjes. Emoties tekenen is vrij simpel. Maar ik wilde graag makkelijker en sneller ‘typetjes’ kunnen tekenen. Ook de houdingen van mensen wilde ik beter en sneller kunnen tekenen. De hele zomer lang heb ik dat in mijn achterhoofd gehad bij de tekeningen die ik maakte. In de meeste tekeningen heb ik er mee geoefend. Na een zomer lang oefenen zijn mijn mensfiguren een stuk beter geworden.

Wat is het belangrijkste van een tekendagboekje?

Voor mij is het belangrijkste doel van een tekendagboekje dat ik terug kan kijken naar een paar belangrijke of waardevolle momenten van de vakantie. Net als bij een visueel verslag betekent dat niet dat je ALLES moet vastleggen. In een goed visueel verslag kies je de hoogtepunten, de dingen die er uit sprongen, de onderwerpen waar emotie op zit. Ook al is dat iets heel kleins zoals een stukje taart. Voor mij was deze toren dat bijvoorbeeld. We zijn er maar een paar minuten geweest. Daarna nog Vlissingen door, museum in, lekker eten, etc. En toch zat deze toren op mijn netvlies toen ik terugdacht aan die dag. Misschien omdat mijn lief en mijn zoon er zo ontspannen stonden te kletsen? Omdat het felle rood er zo uitsprong? Omdat het begon te regenen toen we er net stonden en vanaf daar naar het museum moesten rennen?

Perfectionisme staat soms in de weg voor het maken van een tekendagboek

Ik werd een paar zomers lamgeslagen door de gedachte dat het vakantieverslag perfect moest zijn. Een aantal jaar maakte ik voor ons gezin een visueel verslag op een groot flipover vel. In de loop van de vakantie tekende ik alle dingen die we als gezin gedaan hadden op het papier. Maar daar sloeg ik in de loop van de vakantie helemaal op dicht. Ik wilde juist ‘vrij’ tekenen in de zomer! En 7 weken aan dezelfde tekening werken maakte mij niet vrijer. De stijl, de structuur, alles lag vast. Bovendien zag de poster er al zo mooi uit, het kon alleen maar minder worden met de tekeningetjes die ik er bij wilde maken…..

Hoe vind jij het om te beginnen aan je tekendagboek? Klap je dicht als je die eerste blanco pagina van je nieuwe notitieboek voor je ziet? En durf je iets nieuws te proberen in je tekendagboek?

Ik heb gemerkt dat het makkelijker wordt om te blijven tekenen als ik het tekendagboek in stukjes kan hakken. Niet één perfecte plaat maken in 7 weken tijd, maar dagelijks of wekelijks interessante dingetjes tekenen. Die dan uiteindelijk toch één geheel vormen. Met een leporello maak je in stapjes een tekendagboek dat uiteindelijk toch één visueel vakantieverslag vormt!

Een alternatief tekendagboek: teken in een leporello

Ik heb mijn vakantie tekendagboek nu al twee jaar in een leporello gemaakt en ik word er erg blij van!

Een leporello is een papier dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. Denk bijvoorbeeld aan reclamefolders of van die driedubbel gevouwen kaarten. Dat zijn bekende vormen van leporello’s. Een leporello kan een paar vouwen hebben, maar ook enkele tientallen. Er bestaan leporello met en zonder kaft. Een ander woord voor leporello is harmonicaboekje.

Leparello maken vakantie tekendagboek vakantiedagboek tekenen visueel tekenskills

Met een leporello kun je per dag een tekendagboekje bijhouden. Maar als je de leporello uitklapt heb je ineens één lang visueel vakantieverslag.

Leporello’s zijn te koop, maar zelf maken is leuker en makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is wat papier, een klein stukje karton, een schaar (of mes) en lijm. Bovendien maakt een zelfgemaakt niet-zo-perfect-boekje het een stuk makkelijker om te beginnen!

Het leuke aan een leporello is dat je je eigen boekje kunt maken over één onderwerp. Maar toch ook bladzijdes kunt ‘verstoppen’ met een paperclip (of zelfs dichtplakken ?) als je er minder tevreden over bent. Ook heb je niet de druk van 60 pagina’s die vol moeten of de black-out die soms hoort bij het beginnen in een prachtig nieuw notitieboekje.

Hoe maak je een leporello?

  • Neem een aantal velletjes A4 of A3 papier. Wit papier is een fijne tekenbasis maar een kleurtje kan natuurlijk ook.
  • Bepaal de hoogte van je leporello. Ik vind het fijn om zo min mogelijk papier te verspillen, dus ik laat de maten afhangen van mijn papier. Een A4’tje gaat in de lengte doormidden (2 stroken van ongeveer 10,5 cm). Van een A3’tje maak ik drie stroken (elk iets minder dan 10 cm hoog).
  • Vouw de strook zigzag. (A4: vouw om de 7 cm; A3: vouw om de 6,5 cm)
  • Laat aan het einde een reepje van ongeveer 1-2 cm over.
  • Plak de verschillende stroken aan elkaar. Nu heb je een hele lange zigzagstrook.
  • Om de kaft te maken meet je eerst hoe groot je opengeslagen leporello is.
  • Snij een stukje karton iets groter is dan je opengeslagen leporello. Ik snij meestal +1 cm aan alle kanten.
  • Snij het stuk karton precies doormidden en leg het voor je neer.
  • Lijm je opengeslagen leporello in het midden op de twee stukjes karton. Zorg dat de vouwen zo goed mogelijk in het midden zitten. Zo heb je een stevige achterkant bij het tekenen als je de leporello openslaat.
  • Even testen of je leporello open kan en er geen pagina’s dubbel geplakt zijn.
  • Klaar & tekenen maar!

Extra tips

  • Gebruik telkens een opengeslagen pagina voor een tekening.
  • Voor een kaft voldoet het meeste karton uitstekend. Het is fijn als het net wat steviger is dan papier en geen voelbare ribbels heeft. Denk aan een verpakking van de cornflakes, de ijsjesdoos of de verpakking van de kerstlichtjes.

  • Maak ook eens een titelpagina of hoofdstukpagina. Dat kan ook halverwege het boekje.
  • Teken eventueel net over de rand van je papier. Zo verbind je de verschillende pagina’s met elkaar.
  • Een leporello leent zich ook uitstekend voor een heeeeeeele lange tijdlijn!

Boekje (half)vol? Zet het ergens opengeklapt neer. Een schilderijtje van je vakantie!

Waar ga jij een tekendagboek van maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!