Skip to main content

Af en toe buiten de lijntjes gaan. Het helpt om meer lef te krijgen, creatief denken te vergroten, betere tekenmotoriek te krijgen of gewoon om plezier te maken. Bovendien vind ik het zelf ontzettend leuk om nieuwe dingen te leren/proberen. En daar wil ik je graag wat van laten zien. Daarom neem ik je in de reeks ‘buiten de lijntjes’ mee in mijn probeersels en ontdekkingen.

Afgelopen weken heb ik veel met waterverf geëxperimenteerd. Al zeg ik het zelf, mijn tekeningen beginnen beter te worden. EN ik krijg er nog meer plezier in! Het schilderen gaat steeds meer ontspannen. Ik vind het heerlijk om even in een tekening/schildering te duiken zonder na te denken, de ruimte te observeren en te proberen dat in inkt en kleur te vatten. Ik geniet van de perongelukjes die ontstaan en hoe ik steeds beter leer om die op te lossen. Kleur die ineens uitvloeit waar ik het niet bedoelde. Of de kleurschakeringen die als vanzelf ontstaan als ik meer of minder water gebruik. Fouten maken voelt helemaal niet erg bij deze manier van tekenen.

Ik heb inmiddels een paar watervaste fineliners aangeschaft. Van het merk Micron. Die bevallen me erg goed. Het maakt niet uit of ik eerst teken en daarna waterverf gebruik of andersom. Dus voor het werken met waterverf een hele verbetering ten opzichte van de pennen op waterbasis! Mijn ‘schilder’ etuitje ziet er nu zo uit.

Gezichten tekenen 2.0

Ik leerde van Koosje Koene een hele waardevolle tip over het tekenen van mensen. Ik hou het nu vaak bij extreem simpele figuren als ik visueel werk. Een rond hoofd, halfrond lijf. Dat is fijn voor snelle tekeningen en het voldoet op zich prima. Maar merkte dat ik ook wel graag wil leren hoe ik bijvoorbeeld sprekers wat karakteristieker/herkenbaarder kan tekenen.

De opdracht van Koosje was; teken een geel vlak met waterverf en teken daarna een gezicht in de vlek. Dus haar, oren, ogen, etc. Ik deed dat met pen en dit waren de figuren die op het papier verschenen. Niet bijzonder speciaal, maar ik vond het wel een hele eenvoudige manier om meer sprekendere mensen te kunnen teken. Door de perongelukjes die ontstaan in de waterverf (hoeveelheid verf, water, waar haal je de kwast van het papier) komt er eigenlijk heel snel heel veel diepte in de tekening. Ook inspirerend voor het tekenen van de rest van het lijf, Het idee om de duim in de mond te tekenen zat voor mijn gevoel al in de vorm van de vlek verborgen. Heel inspirerend en fijn ook om me zo te laten inspireren/leiden door die toevalligheden.

Van waterverf naar Procreate?

En toen dacht ik. Zou ik dit ook in Procreate kunnen toepassen? Een waterverf vlak gebruiken als basis voor een portret? Experimenteren maar. Uiteindelijk een mooie waterverf kwast gevonden waarmee ik een soortgelijke manier van werken kan proberen in Procreate. Beetje freewheelen op dit plaatje, ook met houdingen. Komende periode maar eens proberen om bij ‘portretten’ van sprekers een (grijs) vlak van waterverf als basis te gebruiken. Wordt vervolgd….

Werken met vlakken

Dag later zaten de kinderen op de bank met hun iPad. (Handig, dan blijven ze stil zitten :P) en maakte ik deze schets. Weer het idee van de vlakken toegepast. Heel veel kritische stemmetjes in mijn hoofd over de gezichten (mijn kinderen zijn in werkelijkheid een stuk knapper ?). Maar tegelijkertijd tevreden over hoe het werken vanuit ‘vlakken’ uitpakt. Beetje gek misschien dat de kinderen helemaal geel zijn. Maar het hielp enorm om keuzes te maken in details en grove lijnen. Voor mijn gevoel kon ik op een relatief makkelijke manier de houdingen vatten. Mijn oudste zoon (links) die met zijn benen en knieën gebogen op de bank zit. Had ik dat met fineliner moeten tekenen dan was ik waarschijnlijk verdwaald in de details, lijnen en schaduwen.

Een tekening eerst opzetten in vlakken vind ik erg fijn. Merk dat het me helpt om details weg te laten. Details toevoegen met waterverf is namelijk gewoon niet te doen! Daarna intekenen of accentueren met pen.

Eigenlijk net als het maken van eenvoudige tekeningen, het werken met visuele templates of visuele notulen. Filteren van dat wat belangrijk/onbelangrijk is. Zodat de kern gevat wordt op papier en een idee, gevoel of ervaring herkenbaar wordt.

Heb jij nog tips voor me bij het tekenen van realistische gezichten? Ik hoor ze graag!

To be continued…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!