Als ik een werksessie organiseer dan wil ik dat mensen zich zo snel mogelijk op hun gemak voelen. Want hoe meer je op je gemak bent, hoe beter je na kunt denken. Je kent vast van die bijeenkomsten waar iedereen elkaar in het begin voorzichtig aan kijkt, mensen ineens nog heel druk iets met hun telefoon moeten doen en de ongemakkelijke stilte die in de ruimte hangt. Niet echt een lekkere start voor een bijeenkomst waarin je met elkaar gaat samenwerken.
Ik probeer vanaf het begin een fijne, welkome sfeer te cre?ren. Dat doe ik door (relaxte) muziek te draaien op de achtergrond, door mensen bij de deur te ontvangen en door vooraf een welkom poster te tekenen voor op een flipover. In dit blog deel ik een stappenplan waarin ik je stap voor stap laat zien hoe je zo’n welkom poster tekent.
Wat is een welkom poster voor op een flipover?
Een welkom poster op een flipover is bedoeld om mensen welkom te heten bij je bijeenkomst. Je kunt de welkom poster ophangen in de ruimte waar je mensen ontvangt. Of de welkom poster op een flipover ergens neerzetten. Het formaat van de poster is A1, zoals de standaard maat van flipovervellen.
Een goede welkom poster geeft het gevoel dat er persoonlijke aandacht is, dat diegene zich gezien voelt. Met een welkom poster is vanaf het eerste moment duidelijk dat mensen verwacht worden en dat ze welkom zijn. Hoe fijn is dat!
Waarom zo’n poster maken?
In ons hoofd werkt het zo dat het belangrijk is om bij de groep te horen. Hebben we dat gevoel niet, dan levert ons dat (onbewust) stress op. We zijn nou eenmaal groepsdieren. En jouw naam zien staan tussen al die namen, dat geeft precies het gevoel dat je er bij hoort! Bovendien zien deelnemers meteen hoe groot de groep zal zijn en hoe de anderen heten. Het gevoel dat je met een welkom flipover geeft is ?Ah, ik hoor hier?.
Wat ik ook regelmatig terug hoor: mensen voelen zich extra welkom doordat ze direct zagen dat er moeite gedaan was in de voorbereiding van de bijeenkomst. Ik zeg kleine moeite, groot effect!
Hoe teken je een welkom flipover stap voor stap?
Ik wil je in dit blog laten zien hoe je een eenvoudige welkom poster voor op een flipover kunt tekenen. Meer over het maken van eenvoudige tekeningen lees je hier. Ik neem je stap voor stap mee in de basis van het maken van een goede welkom poster. Ik laat je zien hoe je het flipovervel in deelt, welk formaat letters je het beste kunt gebruiken en welk onderdeel je in ieder geval niet mag vergeten. Natuurlijk kun je de welkom poster nog verder aanpassen zoals jij hem wilt.
Ben je er klaar voor? Aan de slag!
Stap 0: Wat heb je nodig?
- Flipoverpapier (A1 formaat)
- Potlood (evt gum)
- Dikke zwarte stift
- Dikke grijze stift
- 2 Gekleurde dikke stiften
- Eventueel: zwarte stift extra dik
Stap 1: Je flipover papier indelen
Verdeel je papier in vier (ongeveer) gelijke delen. Zo krijg je een goede vlakverdeling van je poster. Je tekent deze verdeling met een dun potlood lijntje. Aan het einde kun je deze lijnen eventueel weggummen maar als je de flipover op afstand zet en je niet te dikke potloodlijnen maakt, dan vallen ze niet op.
Stap 2: De titel van je poster
Noteer de titel in het midden van het bovenste vlak. Op mijn flipover is de titel WELKOM. Kies je voor een andere titel, zorg dan dat deze kort en krachtig is en op ??n regel past.
Maak de letters van de titel ongeveer 5 centimeter hoog. Gebruik je flipover papier met blokjes? Hou dan 2 blokjes aan voor de hoogte. Dit is een lekkere leesgrootte voor dit formaat poster. Voor letters van deze hoogte kun je het beste een stift gebruiken met extra dikke punt. Of teken dikke letters met een normale dikke stift.
Stap 3: Een kader om de titel tekenen
Teken een kader om de titel. Zo springt de titel er lekker uit. Er zijn verschillende soorten kaders om te tekenen. Inspiratie nodig? Een rondje Googlen op ?kader tekenen? levert je vast veel inspiratie op!
Gebruik voor het tekenen van het kader de dikke zwarte stift.
Stap 4: Geef je poster een gezicht
Je gaat nu verder werken in het onderste vlak van de flipover. In dit onderste vlak ga je een persoon tekenen en een welkom tekst schrijven. Je begint met het tekenen van een persoon. In mijn welkom poster tekende ik een vrouwtje met krulhaar. Teken haar gerust na of verzin je eigen persoontje.
Voel je je nog niet comfortabel bij het tekenen van een persoon? Teken dan een voorwerp met een gezichtje er in. Bijvoorbeeld een ster of een eenvoudige smiley. Of iets dat met je bijeenkomst of training te maken heeft met een gezicht er in. De vorm maakt eigenlijk niet zo veel uit, als je er maar een gezichtje in tekent. Een gezicht verwerken in je poster versterkt ALTIJD het gevoel van persoonlijk contact. Lees meer in mijn artikel over vier veelgemaakte fouten.
Gebruik voor het tekenen van het ?persoontje? de dikke zwarte stift.
Stap 5: Welkom bij?..
Schrijf rechts van je persoontje een korte tekst. Dat kan iets zijn over de bijeenkomst of iets wat je de deelnemers graag wil zeggen. Het is jouw persoonlijke welkom op de flipover.
Bijvoorbeeld
- (Welkom) bij de training onderwijsmodellen
- Fijn dat je er bent
- Zoek lekker een plekje
- Mijn naam is Lieke
Maak je letters ongeveer 2,5 cm hoog. Gebruik je flipover papier met blokjes? Hou dan 1 blokje aan voor de hoogte. Dan heb je een kloppende verhouding met de titel en kijkt je poster rustig.
Gebruik voor het schrijven van deze tekst de dikke zwarte stift.
Stap 6: Spreekwolkje
Teken een spreekwolkje om de tekst met de dikke zwarte stift. Een spreekwolkje is eigenlijk ook een soort kader. Teken het puntje van de spreekwolk duidelijk richting de mond van de persoon. Zo verbind je de tekst met de persoon die je op de flipover getekend hebt en wordt het onderste vlak ??n geheel.
Gebruik voor het tekenen van het spreekwolkje de dikke zwarte stift.
Stap 7: Schaduw
Met schaduw geef je diepte aan je tekeningen. Daardoor wordt de flipover aantrekkelijker om naar te kijken. Teken schaduw bij:
- Het kader van de titel
- Het mannetje
- Het spreekwolkje
Gebruik voor de schaduw de dikke grijze stift.
Stap 8: Een kader om de welkom poster
Je hebt nu een titel gemaakt in het bovenste vlak van de flipover en een persoon met tekst getekend in het onderste vlak van de flipover. Je gaat deze twee vlakken nu met elkaar verbinden door een kader te tekenen om de hele poster.
Gebruik voor het tekenen van het kader de dikke zwarte stift.
Heb je dingen aan de rand getekend zoals bijvoorbeeld het kader van de titel of het mannetje? Teken het kader er dan niet overheen maar geef de illusie dat het kader doorloopt achter de tekening. In mijn welkom poster zie je twee voorbeelden:
- Bij de titel heb ik de lijn doorgetrokken tot aan het kader.
- Bij het vrouwtje onderin heb ik het kader niet doorgetrokken maar heb ik juist wat ruimte gelaten tussen de tekening en het kader.
Stap 9: Namen
Noteer alle namen van de deelnemers in de twee vlakken in het midden. Gebruik voor de namen een gekleurde dikke stift. Zo knallen de namen er lekker uit!
Stap 10: Kleur
Voeg (beperkt!) kleur toe aan je flipover poster. Bijvoorbeeld door het kader om de titel in te kleur of door het mannetje in de hoek wat kleur te geven.
Bonustip:
Ben je heel blij met je poster en wil je deze graag nog een keer herbruiken? Je kunt de namen van de deelnemers ook op een post-it schrijven en op de welkom poster plakken. Na afloop kun je de post-its er af halen en de welkom flipover nog een keer gebruiken!
Gratis startpakket
Tekenen in je Werk!
Tekenen in je Werk!
Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?
Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!
Geef een reactie