Skip to main content

Ik durf te wedden dat je geen flauw idee hebt waar het rechter plaatje over gaat. Het linker plaatje is maar een fragment, maar geeft je waarschijnlijk wel een indruk van het onderwerp. Dus als ik je vraag welk plaatje is het beste, kies je waarschijnlijk voor het linker plaatje. (Of je dacht dat het een strikvraag was en je hebt daarom voor het rechter plaatje gekozen ?)

En je hebt zeker gelijk.

Het linker plaatje is visueel het meest aantrekkelijk.

Als beide plaatjes op instagram voorbij zouden komen zou je waarschijnlijk bij de rechter tekening doorscrollen en bij de linker tekening blijven hangen.

De linker tekening is zo gemaakt dat ook mensen die er niet bij waren toch een idee krijgen van de boodschap. Ik heb allerlei trucs toegepast die er voor zorgen dat de afbeelding visueel aantrekkelijk is om naar te kijken. Kleur is bijvoorbeeld heel functioneel toegepast en er is een mix van woorden en tekeningen. Verbanden zijn duidelijk aangegeven met pijlen of lijnen. Dat vergroot de leesbaarheid, visuele aantrekkelijkheid en maakt de tekeningen beter deelbaar met anderen.

Maar dat wil niet zeggen dat de andere tekening minder goed is. Hij is alleen niet begrijpelijk voor iedereen.

De rechter schets maakte ik in een overleg met twee anderen. Doel van het overleg was globaal invulling te geven aan een inhoudelijke bijeenkomst. Met de personen met wie ik om de tafel zat kwamen we al pratend tot de kern en maakten we een opbouw van de bijeenkomst.

Als je goed kijkt zie je hier en daar wat cijfers staan. Dat zijn de globale schattingen van de tijd per onderdeel.  De dikke streep symboliseert een grote pauze, de verschillende onderdelen hebben elk een kader. Verbanden tussen de onderdelen zijn aangegeven met pijlen of lijnen.

De rechter tekening is visueel veel minder aantrekkelijk. En je ziet dat ik best wat tekst nodig heb om een paar kleine details uit te leggen en de tekening begrijpelijk te maken. Maar voor de mensen die met mij om de tafel zaten zegt deze tekening alles. Al pratende kwamen we tot een opzet.

Elkaar aanvullend op de woorden, tekeningen en blokken die op het papier ontstonden. De rode draad ontstond bijna als vanzelf doordat we de verbanden tussen de verschillende onderwerpen allemaal zagen. We schoven in de volgorde, noteerden onze beginletters bij de verschillende onderdelen en maakten een tijdsindeling. Deze schets vormde daarmee het startpunt voor het gedetailleerd uitwerken van de bijeenkomst. Ieder zijn eigen deel maar allemaal met hetzelfde totaalbeeld voor ogen.

Op de vraag welk plaatje het beste is, is daarom volgens mij maar ??n antwoord mogelijk: Het hangt er vanaf wat je doel is.

Bij elk doel hoort een ander (soort) plaatje. Bijvoorbeeld beter onthouden wie er in je overleg zat. Of een geschikt symbool voor kerst in lockdown. Ik vind ondertussen dat ik een aardige tekening kan maken, maar dat betekent niet dat al mijn tekeningen er zo uit zien als de linker tekening. Het soort schetsen als het rechter plaatje maak ik continue. Niet mooi, wel heel functioneel. En als ik in gesprek ben met iemand sluiten ze perfect aan op het doel: elkaar beter begrijpen en elkaars gedachtegang kunnen blijven volgen. Bovendien is het een ideale manier om je tekenskills verder te ontwikkelen en de ander uit te dagen om met je mee te tekenen.

Dus in plaats van de vraag welk plaatje het beste is?.

Met welk doel zou jij een tekening inzetten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!