Skip to main content

Ik vind visueel communiceren fantastisch. Voor mij is het de perfecte manier om meer grip te krijgen op mijn eigen idee?n, mijn idee?n makkelijker te delen, beter samen te werken en belangrijke informatie vast te leggen. In de loop van de tijd heb ik een aardige beeldenbieb ontwikkelt. Vooral door veel te oefenen en de nodige tekenmeters te maken. Maar soms kom je symbolen tegen waarvan het niet lukt om ze goed op papier te krijgen. Je symbool is te ingewikkeld of je weet niet goed hoe je het symbool moet tekenen. Omdat te voorkomen zijn er een paar trucs om een eenvoudig symbool te verzinnen ?n de motoriek in je vingers te krijgen. En daar help ik je graag mee! Daarom deel ik een eenvoudig stappenplan waarmee je elk nieuw symbool kunt leren tekenen.

Hoe maak je symbolen als eenvoudige tekeningen?

Oke, eerst even checken; je bent op deze website terecht gekomen omdat je vooral eenvoudige tekeningen wil maken. Dat betekent dat je hier niet bent om kunst te maken, maar tekeningen gebruikt om je idee?n over te brengen. Ook ben je al bekend met de trucs om symbolen te tekenen als eenvoudige tekeningen. (Toch niet? Lees dan vooral eerst dit blog!)

Eenvoudige tekening maken hamer bank plat slaan visueel alfabet

Stappenplan voor het tekenen van een symbool

Als ik een symbool wil tekenen dat ik nog niet ken, dan volg ik meestal dit stappenplan. Stap 1, stap 2, stap 4 en stap 6 doorloop ik eigenlijk bij bijna alle nieuwe symbolen die ik wil tekenen. Als tekenen van het symbool maar niet wil lukken doe ik ook stap 3 en/of stap 5!

in zes stappen moeilijk symbool tekenen als symbool tekenen niet lukt

Stap 1. Zoek een eenvoudig voorbeeld van het symbool

Misschien heb je al een helder plaatje in je hoofd van het symbool? Misschien nog niet.

Ik wilde een tijd geleden een handdruk leren tekenen als symbool voor samenwerking. Ik wist dat het een handdruk moest worden, maar hoe ziet die er precies uit? Meestal is mijn eerste stap met lijven/mensen dat ik de beweging of het gebaar dan zelf probeer na te doen. Haha, probeer het maar eens, maar je kunt met alleen je eigen handen geen hand schudden zodat je kunt zien wat je moet tekenen!

Zoek daarom via google eens op een manier waardoor je direct al wat voorbeelden van eenvoudige symbolen krijgt. Je doet dat door je zoekterm te combineren met het woord ?icon?. Scrol dan eens door de afbeeldingen die je ziet.

Bijvoorbeeld: handdruk icon

Dat helpt vaak al in het versimpelen van het plaatje dat je wil tekenen. Deze afbeeldingen worden het uitgangspunt van het nieuwe symbool dat je leert tekenen.

Hoe verzin je eenvoudige tekening als symbool

Stap 2: Combineer symbolen tot een eenvoudige tekening

Kies uit de voorbeelden die google je geeft een symbool dat je aanspreekt. Misschien moet je het icoon wat aanpassen zodat het meer bij jouw stijl past. Gebruik je creativiteit en inzicht om iconen met elkaar te combineren. Laat de voorbeelden gerust op de achtergrond open staan terwijl je tot een definitief symbool komt.

–> Gelukt? Ga door naar stap 4.

–> Lukt dit niet voor jouw symbool? Dan is dit waarschijnlijk het punt dat je op dit blog uitgekomen bent! Mooi zo, dan ga je nu een extra strategie leren hoe je een moeilijk symbool in de vingers krijgt.

Stap 3: Het nieuwe symbool overtrekken

Ik wilde een tijd geleden een mannetje tekenen dat ssssst gebaart. Van dichtbij/op groot formaat, dus met een klein bolletje onder aan de hand kon ik niet wegkomen. Na een paar pogingen (eerst uit het hoofd, daarna natekenen) was ik nog niet tevreden. De verhoudingen van de lijnen klopten telkens niet. De vingers te lang, de duim met een vreemde bocht. Het zag er gewoon niet logisch uit al wist niet precies waar dat in zat. Het symbool dan een paar keer overtrekken kan enorm helpen om de tekening te verfijnen.

stappenplan tekenen symbool oefenen zakelijk tekenen
  1. Als je WEL ipad of tablet hebt/digitaal kunt tekenen

Voeg het plaatje toe in je tekenprogramma (bijvoorbeeld Procreate). Voeg een nieuwe laag toe en trek de tekening over. Probeer je lijnen zo vloeiend mogelijk te trekken. Haal af en toe je oorspronkelijke tekening weg. Kijk of het nog lijkt en of je lijnen weg kunt laten. Ik streef meestal naar zo eenvoudig mogelijke tekeningen omdat ik die in elke situatie snel kan tekenen.

Let wel op; op alle tekeningen zit auteursrecht. Gebruik de tekening als basis om de lijnen soepel in je vingers te krijgen en maak er uiteindelijk je eigen tekening van. Doe anders aan bronvermelding of vraag toestemming bij de maker.

  1. Als je GEEN ipad of tablet hebt/NIET digitaal kunt tekenen

Heb je een printer in de buurt? Plak de tekening dan achter een raam. Doe dat zo, zodat de tekening duidelijk jouw kant te zien is. Je gaat nu namelijk aan de andere kant van het raam staan, papier er voor en de tekening over trekken. Doe dat een paar keer. Zodat je voelt hoe de lijnen lopen. Je probeert op die manier de bewegingen op te slaan in je motorisch geheugen.

Heb je geen printer in de buurt, zet het plaatje dan open op een laptop, telefoon. Scherm zo helder mogelijk en ga dan overtrekken.

Ook hier geldt dat je te maken hebt met auteursrecht! Vraag altijd toestemming of doe aan bronvermelding.

Benieuwd naar de voor- en nadelen van digitaal tekenen? Hier lees je wat ik er van vind.

Stap 4: Symbool (na)tekenen uit het hoofd

Nu je het symbool een paar keer hebt nagetekend of overgetrokken is het tijd voor de volgende stap. Je probeert te tekenen zonder het plaatje als voorbeeld.

Teken het nieuwe symbool dus uit je hoofd. Doe dat een paar keer en leg dan je voorbeeld er nog eens naast.

Lijkt het voldoende op elkaar? Welke stukjes van je tekening kloppen nog niet helemaal? En waar komt dat door? Sluiten de lijnen voldoende op elkaar aan? Kloppen de verhoudingen?

Kijk goed wat je nog wil verbeteren aan je tekening. Doe eventueel nog een poging met de afbeelding er naast. Of ga nog een keer terug naar stap 3. Oefen daarna weer een rondje zonder voorbeeld.

Blijf herhalen tot je tevreden bent over het symbool.

Uit het hoofd tekenen

Stap 5: Probeer een ander beginpunt

Soms lukt het niet om het symbool in de vingers te krijgen. Je blijft het op dezelfde manier proberen. Kies dan een ander punt, een andere lijn waarmee je begint. De hand met het ssst gebaar kreeg ik er bijvoorbeeld niet lekker in. En telkens begon ik links onderaan (bij de rode stip met 1). Door de tekening vanaf een ander punt te beginnen kon ik de verhoudingen veel beter krijgen. Als ik nu dus een ssst-hand moet tekenen begin ik bij de groene stip (met 2) en kan ik de hand soepel tekenen.

stappenplan tekenen symbool ander beginpunt

Stap 6: Slaap er een nachtje over

Wist je dat tijdens je slaap je hersenen optimaal werken. Dat ze dan verwerken wat ze de hele dag gehoord/gezien/gedaan hebben en dat vervolgens opslaan in je brein. Lukt het je niet om het symbool in ??n oefenronde in je vingers te krijgen? Gun jezelf dan nachtje slaap en probeer het daarna nog eens.

Nog beter: teken het nieuwe symbool de komende vijf dagen telkens minimaal 1 keer. Zeker weten dat het na vijf dagen een soepel uit je pen rolt.

Stappenplan tekenen van een symbool – het vervolg

Belangrijk om te weten:

Visueel communiceren is te gek maar het is niet altijd makkelijk. Het vraagt veel oefening (stiekem oefenen in je werk?), lef en doorzettingsvermogen. Maar dan heb je ook wat ? Gun jezelf de tijd en ruimte om te proberen, te experimenteren. Ontdek je eigen stijl zodat je in je idee?n altijd een stukje van jezelf kunt laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!