Skip to main content

Een diploma of startkwalificatie vergroot de kansen op werk. Vooral om in de toekomst goede kansen op de arbeidsmarkt te behouden is een startkwalificatie belangrijk. En dat wil je duidelijk maken. Aan ouders, aan leerlingen, aan je collega’s. Een praatplaat kan helpen om dat duidelijker te maken. Dus wat zijn goede symbolen om startkwalificatie te tekenen in een eenvoudig symbool?

Wat betekent een startkwalificatie?

Je werkt met jongeren tussen de 16 en 18 die neigen uit te vallen en daardoor geen havo, vwo, mbo-niveau 2 diploma of hoger behalen. Die jongeren vallen onder de kwalificatieplicht. Dat betekent dat jongeren tussen 16 en 18 verplicht zijn om onderwijs te volgen, zolang zij geen startkwalificatie hebben. Op de site van de Rijksoverheid lees je er uiteraard meer over.

Je kunt je voorstellen dat dit regelmatig weerstand oplevert (symbool ideeën voor weerstand vind je hier). Maar het idee is dat jongeren met een startkwalificatie op zak meer kans hebben op een baan. Nu, en zeker ook in de toekomst.

In een praatplaat

Ik maakte ooit een praatplaat om de communicatie tussen scholen (VSO en MBO) over de verschillende trajecten beter af te stemmen. Met eenvoudige tekeningen bracht ik routes en keuzemomenten in beeld. Een toegankelijk praatpapier om elkaar beter te begrijpen en geschikt voor zowel docenten, leerlingen als ouders.

Hieronder een fragment uit een visueel verslag over het opleiden naar en in werk. Ook daar was de startkwalificatie een belangrijk onderwerp.

Startkwalificatie als symbool

Misschien wil je ook in een tekening laten zien hoe zon proces van een jongere er uit ziet? Of misschien maak je een praatplaat om te gebruiken in gesprek met ouders? Je bent in ieder geval op zoek naar een eenvoudig symbool om te tekenen! Dit zijn een paar manieren waarop ik startkwalificatie zou verwerken in een praatplaat.

startkwalificatie tekenen symbool certificaat baan toekomst kwalificatieplicht diploma schooluitval

Bonustip

Sla de symbolen op via Pinterest, zo bouw je aan je eigen beeldbibliotheek.

Onderwijs school zakelijk tekenen visueel communiceren symbool diploma certificaat baan toekomst startkwalificatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!