Skip to main content

Je wil meer onthouden tijdens en na je overleg? Begin met het maken van visuele aantekeningen tijdens je overleg. Dat helpt je tegelijkertijd ook nog om je beter te concentreren tijdens de bijeenkomst.

Maar wat ik zie is dat veel mensen zich onzeker voelen over hun tekenskills. En dat ze het daarom toch blijven houden bij (lineaire) aantekeningen op hun laptop, ook bij vergaderingen.  Ik daag je daarom uit om het volgende eens te doen tijdens een vergadering en te ervaren wat het oplevert om visuele aantekeningen te maken.  

Want zelfs met super belabberde tekenvaardigheden zul je meer onthouden en hogere concentratie ervaren.

En omdat je tijdens een overleg vaak heel eenvoudig op je eigen papier mee kunt krabbelen hoef je ook niet meteen te dealen met allerlei (ongewenste) opmerkingen van collega?s die meekijken.

Uitdaging om meer te onthouden: teken de vergadertafel

Start het overleg eens met het tekenen van de vergadertafel in een hoekje van je papier. (niet te moeilijk, teken een ?platte? cirkel, rechthoek of vierkant)

meer onthouden in je vergadering

Noteer de namen van de aanwezigen. Schrijf ze niet willekeurig op, maar werk vanuit jouw perspectief en zet ze op de juiste plek aan tafel. Op die manier verwerk je ruimtelijke informatie in je tekening.

Beter onthouden na een overleg vergadertafel met stoelen tekenen

Uitgebreid voorstelrondje omdat je de aanwezigen (nog) niet kent? Noteer een aantal steekwoorden bij elk persoon.

beter onthouden na een vergadering tafel aantekeningen

Heb je wat langer de tijd? Noteer niet alleen de namen maar teken simpele mannetjes of misschien zelfs gedetailleerde gezichten.

onthouden wie in de vergadering zit

En wat heb ik dan beter onthouden?

Je zult merken dat je namen makkelijker onthoudt. Tijdens een overleg met onbekenden zul je indruk maken als je mensen direct bij hun naam noemt, terwijl er geen naambordjes staan. De kans is groot dat je mensen een volgende keer beter herkent en hun naam onthoudt.

En bij een vervolg overleg, of als je je aantekeningen terug ziet, zullen de herinneringen aan het overleg sneller terugkomen omdat je je terug aan de vergadertafel waant. Misschien ‘hoor je in je hoofd’ sommige personen zelfs opnieuw uitspraken doen. Of je kunt je herinneren uit welke hoek van de tafel de uitspraak kwam.

En waarom werkt dit nou?

Van oudsher is ons brein er op ingericht om te focussen op ruimtelijke informatie en visuele informatie. Je kunt je voorstellen dat dat in het leven van duizenden jaren geleden een voordeel was. Het was bijvoorbeeld belangrijk om te onthouden welke richting je in moest voor water, voedsel of schaduw. Of om je te herinneren uit welke richting een bepaald geluid kwam.

Als we betekenisloze informatie koppelen aan ruimtelijke informatie of visuele informatie is ons brein ineens een stuk beter in staat om het te onthouden.  Heeft dus niets te maken met hoe mooi jij mensen hebt getekend, het is dus simpelweg hoe je brein werkt.

Beter onthouden door informatie uit je overleg te tekenen puzzelstukjes

En daar kun je handig gebruik van maken. Bijvoorbeeld bij het plannen van het nieuwe kalenderjaar of een visuele braindump. Waarom geen gebruik maken van iets dat al bijna als vanzelf gaat! Ga het eens proberen en ik hoor graag welke andere voordelen jij nog meer ervaart als je visuele aantekeningen maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!