Skip to main content

Elk jaar in december neem ik de tijd voor een jaarlijkse review; vanuit een terugblik maak ik een vooruitblik naar het nieuwe jaar. Ook kies ik een nieuw jaarthema. Voor mij hoort het ondertussen net zo bij de decembermaand als sinterklaas en kerstbomen. Zo’n terug- en vooruitblik helpt me om niet zomaar door te denderen op hetzelfde spoor, maar geeft me tijd voor reflectie en om bewust keuzes te maken voor wat ik ècht belangrijk vind. In dit blog drie tips om visueel terug te blikken en leg ik je uit waarom een jaarthema beter werkt dan goede voornemens.

jaarthema kiezen template

Waarom een terugblik op het jaar?

In de waan van de dag lijkt alles belangrijk. Van de boodschappen die vandaag gedaan moeten worden tot het mailtje dat persé vandaag nog de deur uit moet. Een jaarlijkse terugblik is een kans om met afstand te kijken naar de dingen die je doet. Dat geeft andere inzichten dan dat je er middenin zit en helpt enorm om te relativeren. Herinner je je het mailtje dat vandaag topprioriteit was ècht nog over een jaar?

Terugblikken over een heel jaar helpt je om te bepalen wat er voor jou echt uit sprong. Uiteindelijk helpt dat om beter te gaan prioriteren en jezelf beter te leren kennen. En uiteraard voor een betere vooruitblik op het jaar!

En verder is het natuurlijk een hele fijne manier om herinneringen op te halen van het afgelopen jaar!

3 tips voor een terugblik op je jaar

Tip 1: Alles op tafel geeft overzicht

Begin je jaarlijkse terugblik door terug te kijken naar alles wat je in het afgelopen jaar gedaan hebt. Denk aan activiteiten, projecten, klussen, bijeenkomsten, ontmoetingen….. Neem de tijd om stil te staan bij wat je echt geraakt heeft; van welke activiteiten werd je blij. Maar ook: waar heb je een naar gevoel aan overgehouden. Doe dat niet alleen in je hoofd maar zet het op papier! Teken of schrijf. Omdat alles zichtbaar wordt, ontstaat er overzicht. Ik doe dit ondertussen sinds 2018 na het lezen van het boek Grip van Rick Pastoor. Ik had nooit gedacht dat het me zoveel inzicht zou geven in wat ik werkelijk leuk vind om te doen. Visuele templates kunnen je helpen om de boel te structureren en overzichtelijk te krijgen. Ook voor een vooruitblik op het jaar.

Tip 2: Een jaarlijkse terugblik is ook herinneringen ophalen

Weet jij nog wat je op 30 juni afgelopen jaar deed? Of op 3 november? Ik ook niet. Daarom gebruik ik zoveel mogelijk bronnen voor mijn jaarlijkse terugblik. Kost iets meer tijd, maar levert ècht meer op. Denk aan je (werk) agenda, foto’s op je telefoon, tijdlijn op facebook of instagram posts. Hoe meer bronnen, hoe meer informatie en herinneringen! Ik structureer mijn terugblik meestal per maand en ga dan telkens de verschillende bronnen langs. Zo kom ik het beste weer in het gevoel van die maand en komen er ook herinneringen terug waar ik bijvoorbeeld geen foto’s of notities van heb. 

Tip 3: Terugblikken in de volle breedte

Welke gebieden zijn voor jou relevant voor een terugblik? Gezin en familie? Vrienden? Spiritualiteit? Geld? Kijk verder dan alleen naar je privé leven of je werk. Ons leven is vaak in stukjes geknipt en misschien ben je zowel moeder als partner als collega. Maar je tijd kun je maar één keer gebruiken. Door in je terugblik naar het totaal plaatje te kijken, krijg je zoveel meer inzicht in waar voor jou de beste momenten en activiteiten zitten (en waar je dus meer van wil gaan ervaren). Denk bijvoorbeeld aan de volgende categorieën:

 • Familie
 • Gezin
 • Relatie
 • Gezondheid
 • Vrienden
 • Werk
 • Vaardigheden
 • Geld
 • Vrijwilligerswerk

En dan….. Een Jaarthema kiezen!

Een goede terugblik helpt je beter kiezen wat je echt belangrijk vind. Maar je wil natuurlijk vooral een plan maken voor het nieuwe jaar. Een vooruitblik op het aanstaande jaar. Hoe wil je het nieuwe jaar in? Wat wil je anders? Waar wil je meer van gaan ervaren? Wat wil je liever niet meer ervaren in het nieuwe jaar?

terugblik ambities doelen

Goede voornemens?

Goede voornemens lijken heel specifiek, overzichtelijk en gericht. Je kunt ze super SMART maken. Heerlijk om aan te beginnen! Maar? Goede voornemens werken niet omdat ze meestal te specifiek zijn. Wil je bijvoorbeeld beter worden in visueel werken dan stel je als doel om elke dag 1 eenvoudige tekening te maken.

Goede voornemens vooruitblik nieuwe jaar

Maar wat als je een dag overslaat, of twee? Of als je het werken met waterverf ontdekt en je daar juist mee aan de slag wil. De kans is groot dat je je laat inhalen door de realiteit omdat er dingen veranderen in je leven.

Doelstellingen mislukt niet behaald

Het is erg demotiverend als je je doel niet behaald en het is makkelijk om zo’n doel achter je te laten en te vergeten.

Bovendien is het zonde en belemmerend om je te beperken tot 1 SMART geformuleerd voornemen als er wel oneindig veel manieren zijn om iets te bereiken.

Waarom een jaarthema beter werkt dan goede voornemens

Als je er nou vanuit gaat dat de route naar je doel geen geplaveide weg is. Maar dat er oneindig veel routes zijn om op je bestemming te komen. En dat je in elke situatie opnieuw een keuze kunt maken. Een keuze die je verder van je doel weg leidt of die je juist dichter bij je doel brengt.

Terugblik vooruitblik jaarthema kiezen stap voor stap kleine stapjes juiste richting

Stel, je hebt als jaarthema “het jaar van visueel werken?” Je bent aan het werk en moet een verslag maken. Je zou alleen tekst kunnen gebruiken. Maar: Dit is het jaar van visueel werken. Dus maak je een (kleine) tekening en verwerkt die in je verslag. Een kleine stap in de juiste richting.

Of je zit op de bank naar een informatief programma te kijken. Je zou gewoon kunnen kijken. Maar…. dit is het jaar van visueel werken. Dus probeer je een visueel verslagje te maken.

Voorbeelden van jaarthema’s:

 • Dit is het jaar dat ik beter leer tekenen
 • Dit is het jaar van plezier
 • Dit is het jaar dat ik gezonder wordt
 • Dit is het jaar van vriendschap
 • Dit is het jaar dat ik mijn creativiteit verder ontwikkel
 • Dit is het jaar van visueel werken

Mijn jaarthema’s de afgelopen jaren

Het geweldige aan een jaarthema vind ik dat het helpt om richting te bepalen waar je heen wilt. Als een soort kompas voor al die kleine keuzemomenten. Zo kun je telkens de keuzes maken die je de juiste richting in helpen gaan.

Vooruitblik nieuwe jaar jaarthema kiezen richting bepalen ambitie visie betere keuzes maken

Het afgelopen jaar had ik als thema “het jaar dat ik voor mezelf op kom”. In dat jaar ben ik bijvoorbeeld tot drie keer toe teruggegaan naar de winkel met een broek. Eerder zou ik het na 1 keer al hebben laten zitten en genoegen genomen hebben met die broek waar een fout in zat. Verder heb ik vaker mijn mening laten horen, heb ik meer tijd voor mezelf genomen en duidelijker mijn voorkeur uitgesproken. Ook was er een groot project waar ik aan werkte en waar ik de onprettige gang van zaken bespreekbaar heb gemaakt.

Het jaar ervoor was voor mij “het jaar dat ik vriendelijk voor mezelf ben”. In dat jaar ben ik weer met yoga lessen begonnen en heb ik vaker gekozen om te mediteren in plaats van Instagram door te scrollen. Ook heb ik de lat een stuk lager gelegd over het bloggen en wat ik dat jaar met Indigo Leeuw wilde bereiken. Dit thema vond ik extra bijzonder omdat ik merkte dat ik niet alleen vriendelijker voor mezelf werd, maar ook voor anderen!

Met een jaarthema merk ik dat ik gaandeweg het jaar ook echt beter wordt op dat gebied. Dat het makkelijker gaat. Natuurlijk voelt het af en toe als een drempel over moeten. Of voelt het ongemakkelijk. Maar gaandeweg gaat dat gemakkelijker omdat je het vaker doet. En zo ontwikkel je jezelf ongemerkt de juiste richting in.

Zelf doen?

Wil je zelf ook eens aan de slag met een visuele terugblik en vooruitblik? Ook eens een jaarthema kiezen? In mijn webshop vind je het pakket ‘jaarthema kiezen’. Daarmee blik je in een aantal overzichtelijke stappen terug op het afgelopen jaar en kom je eenvoudig en gemakkelijk tot een persoonlijk jaarthema.

Visuele terugblik maken GRIP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!