Elk jaar in december neem ik de tijd voor een jaarlijkse review; vanuit een terugblik maak ik een vooruitblik naar het nieuwe jaar. Voor mij hoort het ondertussen net zo bij de decembermaand als sinterklaas en kerstbomen. Zo’n terug- en vooruitblik helpt me om niet zomaar door te denderen op hetzelfde spoor, maar geeft me tijd voor reflectie en om bewust keuzes te maken voor wat ik écht belangrijk vind. Voor de duidelijkheid: ik doe dus niet aan goede voornemens, maar vanuit een terugblik op mijn jaar maak ik een plan dat bij mijn wensen past. Ook eens doen? In dit blog deel ik mijn visuele template met je.

Waarom een terugblik op je jaar doen?

In de waan van de dag lijkt vaak alles belangrijk. Van de boodschappen die vandaag gedaan moeten worden tot het mailtje dat persé vandaag nog de deur uit moet. Een jaarlijkse terugblik is een kans om met afstand te kijken naar de dingen die je doet. Dat geeft andere inzichten dan dat je er middenin zit en helpt enorm om te relativeren. Herinner je je het mailtje dat vandaag topprioriteit was écht nog over een jaar?

Terugblikken over een heel jaar helpt je om te bepalen wat er voor jou echt uit sprong. Uiteindelijk helpt dat om beter te gaan prioriteren en jezelf beter te leren kennen. Dit visuele template helpt je daar stap voor stap doorheen.

Wat deed je dit jaar waar je blij van werd?

Begin je jaarlijkse terugblik door terug te kijken naar alles wat je in het afgelopen jaar gedaan hebt. Denk aan activiteiten, projecten, klussen, bijeenkomsten, ontmoetingen….. Noteer op het visuele template. Neem de tijd om stil te staan bij wat je echt geraakt heeft; van welke activiteiten werd je blij. Maar ook: waar heb je een naar gevoel aan overgehouden. Sommige activiteiten zul je niet op de lijst zetten of vergeten omdat ze niet zo belangrijk blijken te zijn, dat is oké. Je doel is om de positieve en negatieve highlights er uit te halen. Ik doe dit ondertussen drie jaar en had nooit gedacht dat het me zoveel inzicht zou geven in wat ik werkelijk leuk vind om te doen. Dit jaar maakte ik er trouwens ook een visuele bingo van.

Een jaarlijkse terugblik is ook herinneringen ophalen

Weet jij nog wat je op 30 juni afgelopen jaar deed? Of op 3 november? Ik ook niet. Daarom gebruik ik zoveel mogelijk bronnen voor mijn jaarlijkse terugblik. Kost iets meer tijd, maar levert écht meer op. Denk aan je (digitale) agenda, foto’s op je telefoon, tijdlijn op facebook of instagram posts. Hoe meer bronnen, hoe meer informatie en herinneringen! Ik werk voor mijn jaarlijkse terugblik meestal per maand en ga dan telkens de verschillende bronnen langs. Zo kom ik het beste weer in het gevoel van die maand en komen er ook herinneringen terug waar ik bijvoorbeeld geen foto’s of notities van heb. 

Terugblikken in de volle breedte

Welke gebieden zijn voor jou relevant voor een terugblik? Gezin en familie? Vrienden? Spiritualiteit? Geld? Kijk verder dan alleen naar je privé leven of alleen naar je werk. Ook al is ons leven vaak in stukjes geknipt en ben je misschien zowel moeder als partner als collega. Je tijd kun je maar één keer gebruiken en door in je terugblik naar het totaal plaatje te kijken, krijg je zoveel meer inzicht in waar voor jou de beste momenten en activiteiten zitten (en waar je dus meer van wil gaan ervaren).

En dan….. Een vooruitblik op je jaar

Je terugblik geeft je veel informatie over hoe je je afgelopen jaar ervaren hebt. Ik ben benieuwd welk van de twee lijstjes het langst geworden is.

Nu je zo helder hebt wat je van afgelopen jaar vond, hoe wil je het nieuwe jaar dan in? Wat neem je mee? Waar wil je meer van gaan ervaren? En wat is voor jou de belangrijkste essentie van elk gebied? Dit is je kans om vooruit te blikken naar het nieuwe jaar. Het is handig om dit te doen voor elk gebied zodat je een compleet plaatje krijg van jouw wensen of dromen. Je hoeft bij deze stap nog niet na te denken over wat je dan precies moet doen om dit te bereiken.

Een voorbeeld: Als het gaat om gezondheid wil ik in het nieuwe jaar minder last van mijn schouder ervaren en meer ontspanning in mijn lijf ervaren. Dat noteer ik. Hoe ik dat uiteindelijk wil realiseren (bijvoorbeeld door een betere werkplek in te richten, yogalessen volgen, naar de fysio of misschien wel alledrie) daar denk ik in deze stap nog niet over na.

Brainstorm!

Na het afronden van de vorige stap is het nu wel tijd om na te gaan denken over concrete acties en activiteiten. Wat zijn de dingen die je wilt doen om je wensen te realiseren? Wat zijn de stappen die je wilt zetten om er een beter jaar van te maken?

Als je het moeilijk vind om te beginnen, start dan vanuit je relevante gebieden: Welke dingen zou je graag willen leren? En van welk soort dingen werd je afgelopen jaar blij? Gun jezelf de ruimte om eerst eens een vrije brainstorm te doen. Het is immers maar een papiertje, niet in beton gegoten. Weggooien of wegstrepen kan altijd nog.

Een doorkijkje naar 2021 maken

De laatste stap is om een selectie te maken van de ideeën uit je brainstorm. Kies 4 – 8 dingen die er voor jou uit springen en waar je in 2021 iets mee zou willen doen. Plan die doelen of activiteiten (voorlopig) in over de vier kwartalen. Helpt je meteen om te zorgen dat je niet te veel in plant en zorgt voor spreiding (in één kwartaal leren pianospelen én spaans leren én een bruiloft plannen én….. is misschien wat hoog gegrepen).

Klaar? Gefeliciteerd! Je plannen voor het nieuwe jaar zijn klaar! Even checken nog met de belangrijkste vraag:

Is het een jaar waar je blij van wordt?

Dan wens ik je fijne kerstdagen en een prachtig 2021 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket Visueel Communiceren?

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken? 

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!