Skip to main content

Waarom zou je gaan tekenen? Dit zijn mijn vier belangrijkste voordelen:

vier voordelen

1. Je krijgt meer ruimte (voor meer idee?n)

Doordat je je idee?n uit je hoofd haalt en een plek geeft op papier, komt er ruimte voor nieuwe idee?n. En wanneer je die noteert?. Precies, komen er nog meer idee?n. Door je gedachten een plek te geven op papier ontstaat er ruimte in je hoofd. Bijvoorbeeld door een visuele braindump. Je hoeft je gedachten dan namelijk niet vast te houden. Je brein heeft maar een beperkt werkgeheugen. Door de ruimte die ontstaat kan je brein doen waar hij goed in is: nieuwe plannen maken en verbanden leggen.

2. Je gaat verbanden zien

Zodra je de idee?n en gedachten uit je hoofd haalt en aan het papier toevertrouwd zul je zien dat je als vanzelf op zoek gaat naar een ordening. Je brein is er op gericht om orde in de chaos te vinden, structuren te ontdekken en samenhang te vinden.

Ik merk dat bijvoorbeeld als ik sketch-notes maak tijdens een webinar of presentatie. Onderwerpen die aan het begin voorbij zijn gekomen heb ik op mijn A4?tje nog steeds in beeld. Ik begrijp de samenhang beter en kan het verhaal makkelijker blijven volgen. Het verhaal visualiseren zorgt er ook voor dat ik het grote geheel makkelijker ga zien. Bovendien onthoud ik de informatie beter.

3. Je kunt gedachten eenvoudiger delen

Ik zie mezelf nog zitten, hakkelend tegen mijn manager hoe ik voor me zag dat drie opleidingen zouden fuseren en welke overlap er zat in het onderwijsaanbod. Een super complex probleem maar in mijn hoofd had ik het kraakhelder.  

Alleen kreeg ik het niet uitgelegd in woorden… Had ik toen geweten wat ik nu weet dan was dat gesprek en ook het hele project erna totaal anders verlopen.

Beelden en tekeningen helpen je om je verhaal over te brengen en je gedachten te delen. Soms heel simpel met twee blokjes en daartussen een pijl om een proces aan te geven. Soms een super complexe plaat met veel verschillende elementen. Hoe dan ook: door te tekenen maak je je gedachten tastbaar en concreet. En het is zoveel makkelijker praten over concrete dingen. Zeker als je beslissingen moet nemen met je team!

4. Anderen kunnen makkelijker aanhaken

Had ik de planning, beelden en structuren die ik in mijn hoofd had zitten op een papiertje getekend (of uitgetekend meegenomen). Dan was mijn manager vanaf het begin zoveel makkelijker aangehaakt op mijn gedachten en idee?n. Ook al waren we het misschien niet op alle punten met elkaar eens geweest. Dan hadden we onze tijd kunnen besteden aan het verbeteren van het plan in plaats van elkaar te begrijpen. Om het maar niet te hebben over de fase waarin het plan in de organisatie werd uitgerold en ?lle medewerkers ge?nformeerd moesten worden. Hoeveel makkelijker en soepeler zou dat gegaan zijn als ik toen de kracht van beeld in had kunnen zetten. Maar ook als werkvorm om ervaringen uit te wisselen werken plaatjes ontzettend goed!


Gelukkig heb ik ondertussen altijd wel papier en stiften in mijn tas zitten. Ik gebruik tekeningen, schetsen en krabbels om mijn eigen plannen en idee?n scherper te krijgen ?n om ze te delen met anderen. De essentie van werken met plaatjes is dat je jouw idee?n tastbaar en zichtbaar maakt en ik merk dat mijn communicatie daardoor zoveel rijker wordt.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ervaart. Herkenbaar? Ook behoefte om je idee?n, plannen en gedachten eenvoudiger te delen?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!