January 12, 2017

Waarom zou je gaan tekenen? Dit zijn mijn vier belangrijkste voordelen:

vier voordelen

1. Je krijgt meer ruimte (voor meer ideeën)

Doordat je je ideeën uit je hoofd haalt en een plek geeft op papier, komt er ruimte voor nieuwe ideeën. En wanneer je die noteert…. Precies, komen er nog meer ideeën. Door je gedachten een plek te geven op papier ontstaat er ruimte in je hoofd. Bijvoorbeeld door een visuele braindump. Je hoeft je gedachten dan namelijk niet vast te houden. Je brein heeft maar een beperkt werkgeheugen. Door de ruimte die ontstaat kan je brein doen waar hij goed in is: nieuwe plannen maken en verbanden leggen.

2. Je gaat verbanden zien

Zodra je de ideeën en gedachten uit je hoofd haalt en aan het papier toevertrouwd zul je zien dat je als vanzelf op zoek gaat naar een ordening. Je brein is er op gericht om orde in de chaos te vinden, structuren te ontdekken en samenhang te vinden.

Ik merk dat bijvoorbeeld als ik sketch-notes maak tijdens een webinar of presentatie. Onderwerpen die aan het begin voorbij zijn gekomen heb ik op mijn A4’tje nog steeds in beeld. Ik begrijp de samenhang beter en kan het verhaal makkelijker blijven volgen. Het verhaal visualiseren zorgt er ook voor dat ik het grote geheel makkelijker ga zien. Bovendien onthoud ik de informatie beter.

3. Je kunt gedachten eenvoudiger delen

Ik zie mezelf nog zitten, hakkelend tegen mijn manager hoe ik voor me zag dat drie opleidingen zouden fuseren en welke overlap er zat in het onderwijsaanbod. Een super complex probleem maar in mijn hoofd had ik het kraakhelder.  

Alleen kreeg ik het niet uitgelegd in woorden… Had ik toen geweten wat ik nu weet dan was dat gesprek en ook het hele project erna totaal anders verlopen.

Beelden en tekeningen helpen je om je verhaal over te brengen en je gedachten te delen. Soms heel simpel met twee blokjes en daartussen een pijl om een proces aan te geven. Soms een super complexe plaat met veel verschillende elementen. Hoe dan ook: door te tekenen maak je je gedachten tastbaar en concreet. En het is zoveel makkelijker praten over concrete dingen. Zeker als je beslissingen moet nemen met je team!

4. Anderen kunnen makkelijker aanhaken

Had ik de planning, beelden en structuren die ik in mijn hoofd had zitten op een papiertje getekend (of uitgetekend meegenomen). Dan was mijn manager vanaf het begin zoveel makkelijker aangehaakt op mijn gedachten en ideeën. Ook al waren we het misschien niet op alle punten met elkaar eens geweest. Dan hadden we onze tijd kunnen besteden aan het verbeteren van het plan in plaats van elkaar te begrijpen. Om het maar niet te hebben over de fase waarin het plan in de organisatie werd uitgerold en álle medewerkers geïnformeerd moesten worden. Hoeveel makkelijker en soepeler zou dat gegaan zijn als ik toen de kracht van beeld in had kunnen zetten. Maar ook als werkvorm om ervaringen uit te wisselen werken plaatjes ontzettend goed!


Gelukkig heb ik ondertussen altijd wel papier en stiften in mijn tas zitten. Ik gebruik tekeningen, schetsen en krabbels om mijn eigen plannen en ideeën scherper te krijgen én om ze te delen met anderen. De essentie van werken met plaatjes is dat je jouw ideeën tastbaar en zichtbaar maakt en ik merk dat mijn communicatie daardoor zoveel rijker wordt.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ervaart. Herkenbaar? Ook behoefte om je ideeën, plannen en gedachten eenvoudiger te delen?  

Wil je graag verder?

Ben je benieuwd hoe je met eenvoudige tekeningen ook in je werk voor overzicht en duidelijkheid kunt zorgen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief dan hou ik je maandelijks op de hoogte van mijn laatste blogs over visueel communiceren, eenvoudige tekeningen en werken met visuele templates

Ik stuur je dan meteen mijn ebook toe met daarin 72 eenvoudige symbolen + drie manieren om daar mee te werken.