Een recept tekenen is een leuke en creatieve manier om bezig te zijn met visueel werken en je tekenvaardigheden. Leuk en inspirerend voor je kookschrift. En tegelijkertijd een goede oefening om instructies visueel aantrekkelijk te maken. Helemaal als je toch niet weet wat je moet tekenen!
In dit blog 5 tips voor het tekenen van een recept én ik deel een getekend recept van mijn favoriete-meest-easy-de-peasy-toetje: Smores uit de oven.
Tip 1: Maak een overzichtelijke indeling
Verdeel je tekening in logische onderdelen. Een recept bestaat eigenlijk altijd uit een aantal vaste onderdelen. Denk aan: 1) ingrediënten 2) keukengerei 3) stappen 4) eventuele tips 5) ovenstand.
Soms wil je ook nog informatie toevoegen over het aantal personen, pittigheid, etc.
Oja, en vergeet de titel niet!
Kies eerst welke informatie je wil verwerken in je recept en maak vervolgens een globale indeling van je papier in vlakken. (Let op! Teken nog niet de definitieve kaders, anders kom je misschien niet uit met de tekst. Het gaat er vooral om dat je een grove indeling maakt van je papier zodat alle onderdelen een plekje kunnen krijgen).
Waarschijnlijk heb je ook een opsomming in je recept staan. Voor de ingrediëntenlijst of voor de stappen die je moet nemen. Met bijvoorbeeld vinkjes en/of ander kleurgebruik kun je daar iets van maken dat visueel aantrekkelijk is én voor overzicht zorgt.

Tip 2: Hou het simpel
Teken eenvoudige symbolen voor de ingrediënten en het keukengerei. Maak het jezelf makkelijker door de tekeningen plat te slaan. Je hoeft niet elk ingrediënt te tekenen, kies bijvoorbeeld een paar opvallende of belangrijke ingrediënten uit. Een appel, een broccoli of een pollepel. Eventueel maak je de symbolen aantrekkelijker en origineler met deze tips.
Tip 3: Experimenteer met kleur
Eén van mijn favoriete kleuren is blauw. Dus maakte ik het recept voor smores éérst met blauw in een analoog kleurenpalet. Maar goed, blauw is natuurlijk helemaal geen kleur die bij eten hoort. Dat zag er dus eigenlijk helemaal niet aantrekkelijk uit.

Een tweede versie in bruin was een stuk beter:

Tip 4: Leg de nadruk op flow en de leesvolgorde
Als het goed is zie je dat ik niet alleen de kleur heb aangepast in de tweede versie van het getekende recept. Ik heb ook de leesvolgorde versterkt door de leeslijn duidelijker te maken. Daardoor wordt de volgorde van het proces veel duidelijker.
Een andere eenvoudige manier om volgorde van de stappen uit je recept te verduidelijken is door het toevoegen van pijlen, nummers of kleine titels.
Tip 5: Doe het eens anders
Bijvoorbeeld door van perspectief te wisselen. In plaats van de volgorde van het bereiden van het recept kun je ook eens tekenen wat er allemaal in de pan gaat. Dat deed ik bijvoorbeeld met deze tekening van een hartige taart. In alle laagjes kan ik zien welke ingrediënten én in welke volgorde ze in de taart gingen. (ook een lekker (vega) recept trouwens).

BONUSTIP: Hou het leuk
Zie je meteen allemaal perfect getekende recepten voor je? In een kookschrift dat er super gelikt en dat in één stijl gemaakt is? Hartstikke leuk als je daar blij van wordt.
Maar slaat je creativiteit daarvan volledig dood? (bij mij namelijk wel!)
Gun jezelf dan vooral de ruimte om te experimenteren en eens wat anders te proberen. En voor het beeld; mijn kookschrift is ook een ratjetoe van stijlen en aantekeningen. Allerlei recepten in de loop van de jaren verzameld. Niet allemaal even visueel aantrekkelijk, maar wel interessant om doorheen te bladeren!

Oja, en zoals beloofd: Het getekende recept van Smores uit de oven kun je hier downloaden:

Gratis startpakket
Tekenen in je Werk!
Tekenen in je Werk!
Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?
Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!
Direct in je mailbox!

Geef een reactie