Wat hebben een ukulele en visueel werken met elkaar te maken? Hoe horen muziek maken en tekenen bij elkaar? Niet veel zou je denken. Maar wat mij enorm heeft verbaasd is het volgende. Ik ontdekte dat ik visueel werken zelfs kan gebruiken om beter muziek te maken. Lees verder, dan vertel ik je hoe dat ging!
Om je een indruk te geven van mijn muzikale talenten: Ik kan geen noten lezen. Op de Pabo was het de bedoeling een instrument te leren spelen. Ik heb mezelf toen geleerd om gitaar te spelen. Geen hoogdravende muzikale hoogstandjes, maar gewoon lekker akkoorden aanslaan en meezingen. Met een gitaar kom je daar over het algemeen prima mee weg. Zeker als je voor de meezingers gaat! Dat is inmiddels zo’n 20 jaar geleden.
En ongeveer anderhalve maand geleden nam ik mezelf voor om ukulele te leren spelen. Ik had zin om wat nieuws te leren, en dit leek me zo gezellig.
Voor als je niet weet wat een ukulele is; eigenlijk een soort minigitaar met 4 snaren. Net als bij een gitaar speel je akkoorden om muziek te maken. Het meest bekende liedje op een ukulele is ‘Over the rainbow’.
En daar hoor je meteen wat een grote uitdaging is bij ukulele spelen. Het juiste strumming ritme spelen! Ofwel, in welk ritme (en volgorde) sla je de snaren aan. De snaren van boven naar beneden aanslaan geeft een ander geluid dan van beneden naar boven. En dan maakt het ook nog uit hoe snel of langzaam je dat doet.
In eerste instantie probeerde ik gewoon wat akkoorden te spelen, net als met de gitaar destijds. Maar toen ik wilde meespelen met de liedjes klonk het allemaal nogal krakkemikkig en uit de toon. Ik kwam er al snel achter dat die strumming ritmes heel bepalend zijn voor de herkenbaarheid van het liedje.
Tot zover het zelf aanrommelen. Tijd om wat meer info te vinden over hoe ik dit aan moest pakken. Na een bezoekje aan de bieb kwam ik thuis met het boek ‘We’re here to get you Uked’. Van onder andere Barbara Tammes en Liselotte Goed. Dus ik bladeren, lezen, proberen en oefenen… en wat denk je?
Staan die strummingritmes toch gewoon visueel uitgelegd!
En niet ingewikkeld, nee, met een fantastisch eenvoudig plaatje:
Het ritme heeft de vorm van een cirkel (als een tijdlijn die je eindeloos kunt blijven herhalen). Met stippen, punten, strepen, etc. wordt uitgelegd hoe vaak je per cirkel de snaren aanslaat. Een dichte stip staat voor omlaag, een open stip voor omhoog. Hoe dichter de stippen bij elkaar staan, des te sneller sla je ze aan. Hieronder een kort fragment uit het boek waar de basis staat uitgelegd.
Ik was zo enthousiast! Zelfs muziek kun je dus uitleggen met een plaatje!
En dat het werkte bleek meteen. Door die simpele tekeningetjes zag ik meteen wat de verschillen waren tussen de verschillende ritmes:
Én kon ik de verschillende ritmes beter onthouden.
Ook kon ik eenvoudig mijn eigen oefenmateriaal maken (een post-it met een getekend ritme).
Dat wilde ik graag even met je delen in deze ‘buiten de lijntjes’.
Het maakt dus echt niet uit wat je wil overbrengen. Er is altijd een plaatje dat het begrijpen en onthouden makkelijker maakt!
Gratis startpakket
Tekenen in je Werk!
Tekenen in je Werk!
Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?
Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!
Geef een reactie