Skip to main content

Hapje voor hapje.

Hoe teken je een olifant?

Lijntje voor lijntje.

olifant icoon icoon elephant tekenen

Een olifant tekenen klinkt gecompliceerd. Maar wanneer je een tekening van een olifant terug brengt tot de essentie is er ineens helemaal niet zo veel ingewikkelds te tekenen.

Want wat maakt een olifant een olifant. Precies: een slurf, vier stevige poten en een paar flinke flaporen.  Daarna is de clou is om de tekening zo veel mogelijk te versimpelen tot je hem kunt maken met basisvormen. Net zoals in het plaatje.

En met die paar basisvormen kun je zo?n beetje alles tekenen.

Ja, zelfs een fiets.

De ultieme truc om foutloos een fiets te tekenen vind je trouwens hier.

Ik vind dat zo intrigerend. Niet zozeer het versimpelen van tekeningen hoe daardoor eigenlijk iedereen kan tekenen. Nee, wat ik hier zo bijzonder aan vind is dat je dit kunt toepassen op je hele leven. Nou ja, in ieder geval op je lerende leven.

Want je kunt leren zo ingewikkeld maken als je wilt en je doelen en ambities torenhoog maken. Maar vaak belemmert dat juist in het komen tot actie. Je vind van jezelf dat het resultaat niet voldoet of praat jezelf aan dat je een bepaalde vaardigheid nooit zult beheersen. Dus laat je het maar voor wat het is.

Je kunt zwaar onder de indruk raken van vaardigheden die je bij een ander ziet. Iemand die fantastisch kan tekenen, iemand die op een fantastische manier kan presenteren, of iemand die de sterren van de hemel kookt in een kookprogramma.

Maar als je eerst kijkt naar de essentie van wat je wil leren, maak je het jezelf zoveel eenvoudiger.

Ik had mezelf bijvoorbeeld kunnen opleggen om een olifant als deze te kunnen tekenen voordat ik de stap zou gaan maken om visueel te gaan notuleren, visuele praatplaten te maken of posters te tekenen. Zodat mijn tekeningen goed genoeg gevonden zouden worden door anderen.

Maar dat heb ik niet gedaan.

Het is niet dat ik dit geen toffe vaardigheid vind. Nee, ik vind het prachtig om te zien als iemand zo kan tekenen.

Maar ik had een ander doel. Mijn doel was namelijk om mijn boodschap beter over te kunnen brengen. Ik had gezien en ervaren dat visualiseren ontzettend helpt om anderen mee te kunnen nemen in je verhaal. Dat is voor mij de kern geweest van gaan visualiseren. In eerste instantie was dat dus ook mijn doel toen ik ging oefenen. Leren om snel te tekenen en met behulp van eenvoudige lijnen en krabbels mijn boodschap ondersteunen. En dat kan prima zonder ‘perfecte’ tekening.

Maak de vaardigheid die je wilt leren dus kleiner en kleiner. Zodat je jouw olifant hapje voor hapje kunt eten.

Vraag je dus eerst af wat de essentie is van de vaardigheid die jij graag zou willen leren. Een prachtige realistische tekening maken of juist je boodschap overbrengen met ondersteuning van beeld? Een goede presentatie houden voor een zaal van 100 mensen of een fantastische powerpoint / pecha kucha / visuele praatplaat in elkaar zetten. Kunnen koken met de meest uitzonderlijke ingredi?nten of een gast aan jouw tafel verrassen met een combinatie van doodgewone ingredi?nten.

Kies voor jezelf een focus, een doel. Waar word jij warm van en waar zie jij het nut van in.

Heb jij helder wat je graag zou willen leren? En wat is dan voor jou de eerste kleine actie die je kunt nemen? Is dat het leren maken van eenvoudige tekeningen? Begin dan bij dit blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis startpakket 
Tekenen in je Werk!

Wil je ook beginnen met visueel communiceren? Wil je beter worden in visueel werken? Meer oefenen met eenvoudige tekeningen maken?

Ik heb een startpakket samengesteld met daarin o.a. een digitaal symbolenboek, een tekenbalkje voor op je (thuis)werkplek en een maandelijkse dosis tips, trucs en inspiratie over visueel werken!

Direct in je mailbox!